ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. 71  χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, η ειρήνη παραμένει ζητούμενο και οι λαοί του κόσμου εξακολουθούν δυστυχώς  να αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης.

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ΠΣΟ καθιέρωσε την 1η Σεπτεμβρίου, ως Παγκόσμια μέρα δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη, στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού και του φασισμού. 71  χρόνια μετά τη μεγάλη νίκη κατά του φασισμού, η ειρήνη παραμένει ζητούμενο και οι λαοί του κόσμου εξακολουθούν δυστυχώς  να αγωνίζονται για την επικράτηση της ειρήνης.

 

Εκφράζουμε  την αλληλεγγύη μας στους  λαούς που βιώνουν τα δεινά των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων και ενώνουμε τη φωνή μας με τις φιλειρηνικές προοδευτικές δυνάμεις στον κόσμο, που αγωνίζονται για παγκόσμια ειρήνη βασισμένη στον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενάντια στην ιμπεριαλιστική Νέα Τάξη πραγμάτων.

 

Η 15η Ιουλίου θυμίζει στους Κύπριους το πραξικόπημα του 1974 της φασιστικής Χούντας. Καταδικάζουμε  απερίφραστα  την απόπειρα πραξικοπήματος που ήθελαν να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία την ίδια ημέρα μετά από 42 χρόνια. Είμαστε ενάντια σε όλα τα πραξικοπήματα, τις απόπειρες πραξικοπήματος και τις αντιδημοκρατικές πράξεις και ενέργειες από όπου και να έρχονται. Υπερασπιζόμαστε με επιμονή ότι η λύση είναι στην δημοκρατία, στο δίκαιο, στην ειρήνη, στην αδελφοσύνη, στην ελευθέρια σκέψης και πίστης.

 

Οι  εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις σκληρές συνέπειες της βαθιάς κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

 

Tο κεφάλαιο και οι διεθνείς οργανισμοί που το υπηρετούν, εντείνουν τις επιθέσεις ενάντια στην εργατική τάξη,   στοχεύοντας να   καταργήσουν δικαιώματα και κατακτήσεις  που κατακτήθηκαν μέσα από    σκληρούς και πολύχρονους αγώνες.

 

Ως αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών, η οικονομική ανισότητα, η εκμετάλλευση και η φτώχεια για μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, αυξάνεται περισσότερο από ποτέ. Στην Ευρώπη, τα σκληρά μέτρα λιτότητας και τα μνημόνια που επιβάλλονται στους λαούς αποτελούν συνταγές που στοχεύουν να γυρίσουν τους εργαζόμενους σε άλλες εποχές.

 

Τα μεγάλα προβλήματα της δραματικής αύξησης της ανεργίας, της μαζικής μετανάστευσης ανθρώπων, του νέου κύματος έξαρσης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του φασισμού, της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών και της μεγάλης καταστροφής στο περιβάλλον, είναι ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά τις ισορροπίες στον κόσμο και θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.

 

Αναπόφευκτα και στην χώρα μας, τόσο οι Τουρκοκύπριοι όσο και οι Ελληνοκύπριοι εργαζόμενοι, βιώνουν τα αποτελέσματα των σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειες της, αναδεικνύουν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και  την ανάγκη εντατικοποίησης των κοινών αγώνων και της αλληλεγγύης μεταξύ τους.

 

Για τα ταξικά συνδικάτα της Κύπρου και γενικότερα για τους προοδευτικούς ανθρώπους αυτού του τόπου, η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού μας παραμένει  κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.

 

Ο μόνος ρεαλιστικά εφαρμόσιμος δρόμος για ειρήνη και επανένωση είναι η λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά κείμενα των Η.Ε. 

 

Ο δρόμος των συνομιλιών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ειρηνική και συμφωνημένη λύση και για αυτό, από θέση αρχής στηρίζουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αγωνιζόμαστε για μια λύση αρχών και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των οποιονδήποτε ξένων που έχουν συμφέροντα στην περιοχή. Μια λύση που θα καταστήσει την Κύπρο ελεύθερη, αποστρατικοποιημένη και γέφυρα ειρήνης και ασφάλειας για ολόκληρη την περιοχή μας.  Απορρίπτουμε κάθε σκέψη ένταξης στο ΝΑΤΟ και εμπλοκή σε στρατιωτικούς  συνασπισμούς. 

 

Καλούμε τους δύο ηγέτες να εργαστούν με μεγαλύτερη προσήλωση και αποφασιστικότητα και με περισσότερη καλή θέληση, στη βάση του συμφωνημένου, ώστε να φτάσουμε το συντομότερο σε μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα επανενώνει τον λαό μας και την χώρα μας.

 

Η συνεργασία και η κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων στις δυο κοινότητες,  δημιουργεί  ανάχωμα στο σοβινισμό, στην καλλιέργεια του ρατσισμού, του εθνικισμού και του νεοφασισμού και ισχυρή αντίσταση στο μίσος και τη μισαλλοδοξία.

 

Καταδικάζουμε με αποφασιστικότητα τα οποιαδήποτε μέτρα ή ενέργειες που τείνουν να επαναφέρουν εμπόδια και δυσκολίες στην διαδικασία της επαναπροσέγγισης και της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ιδιαίτερα καταδικάζουμε την προσπάθεια επιβολής περιορισμών ή και απαγόρευσης κοινών εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων από το καθεστώς στον βορρά, κάτι που θεωρούμε πισωγύρισμα.

 

O κοινός αγώνας των εργαζομένων για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου είναι μέρος του ευρύτερου αγώνα των λαών του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη, για δημοκρατία, για ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Για να τιμηθεί η μέρα δράσης και αγώνα για την ειρήνη, οι οργανώσεις μας αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την 1η Σεπτεμβρίου, στις 7.00 μ.μ.  αγωνιστική εκδήλωση στο χώρο της νεκρής ζώνης παρά το Λήδρα Πάλας, έξω από το «Σπίτι της Συνεργασίας».

 

Καλούμε όσες συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις , συμφωνούν με το παρόν κείμενο, να ενώσουν την φωνή τους μαζί μας για να δώσουμε βροντερό μήνυμα ότι η λύση και η επανένωση του τόπου μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

 

Καλούμε όλο τον λαό της Κύπρου, να ενωθεί μαζί μας στις εκδηλώσεις που θα γίνουν προς τιμή της 1η Σεπτεμβρίου, για να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα με στόχο την ειρήνη και την επανένωσης

 

 

ΠΕΟ – DEV-IS – KTAMS – KTOS – KTOEOS – BES – KOOP-SEN.

 

Την εκδήλωση στηρίζουν δεκάδες πολιτικά κόμματα, συνδικάτα και οργανώσεις τα ονόματα των οποίων θα δημοσιοποιηθούν αργότερα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Πέμπτη, 1η Σεπτεμβρίου 2016 , ώρα 7.00 μ.μ.  στο χώρο της νεκρής ζώνης παρά το Λήδρα Πάλας, έξω από το «Σπίτι της Συνεργασίας»

 

–      Ομιλία εκ μέρους των οργανώσεων που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση

–      Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ένα μικτό σχήμα αποτελούμενο από Ε/κύπριους και Τ/κύπριους που προσεγγίζει με σεβασμό την κοινή μουσική και πολιτιστική μας κουλτούρα.
KIBHAD Kibris Havalari Dernegi Cyprus Songs Association
Musicians: Gönul Gökberk guitar, Nejla Egemen violin, Mehmet Topak tamboutsia, Selcuk Garanti voice, Androulla Shati voice

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ