Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες.
Εκ μέρους της ΠΕΟ καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά, όλους εσάς τους ξένους μας, οι οποίοι βρίσκονται μαζί μας με την ευκαιρία της πραγματοποίησης του παγκόσμιου συνδικαλιστικού συνεδρίου της TUI Public Services and Allied Employees.
Για τη ΠΕΟ και για τη χώρα μας, το γεγονός ότι αυτό το σημαντικό συνέδριο πραγματοποιείται στην Κύπρο, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευχόμαστε από καρδιάς η παραμονή σας εδώ να είναι και ευχάριστη και δημιουργική.
Ελπίζω ως φιλοξενούσα οργάνωση να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε το Συνέδριο να αποτελέσει βήμα διαλόγου και κοινού προβληματισμού για ενίσχυση του διεθνισμού και της αλληλεγγύης μεταξύ μας και να πάρει αποφάσεις για περαιτέρω συντονισμό στους αγώνες μας για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς για τους εργαζόμενους.
Ζούμε σε μια εποχή που ο παραγόμενος πλούτος μπορεί να θρέψει πολλές φορές τους κατοίκους αυτού του πλανήτη, όμως εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες, σε μια εποχή που οι πολέμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με στόχο τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο συνεχίζονται και επεκτείνονται.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή μας όπου συνεχίζουν να συγκεντρώνονται τεράστιοι στρατοί και στόλοι για τον έλεγχο της ροής των πετρελαίων και της ενέργειας και ο θάνατος, οι εκτοπισμοί, η προσφυγιά, οι απειλές και οι εκβιασμοί, ο πόλεμος με μια λέξη, συνεχίζουν να αποτελούν θλιβερή καθημερινότητα για εκατομμύρια ανθρώπους.
Εμείς εδώ στην Κύπρο έχουμε γνωρίσει από πρώτο χέρι τα ολέθρια αποτελέσματα των ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών. Η χώρα μας εδώ και 46 χρόνια, ως αποτέλεσμα ξένων επεμβάσεων και στρατιωτικής εισβολής παραμένει βίαια ντε φάκτο διχοτομημένη. Γι’ αυτό, η ΠΕΟ έχει ως ύψιστη προτεραιότητα, τον αγώνα για λύση του κυπριακού που θα επανενώσει την χώρα μας και θα την απαλλάξει από την ξένη στρατιωτική παρουσία και κηδεμόνευση.
Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, μπορούν και πρέπει να αφήσουν πίσω τους τη βία του παρελθόντος, τις εθνικιστικές εξάρσεις και τη μισαλλοδοξία και να οικοδομήσουν μαζί ένα κοινό ελπιδοφόρο μέλλον σε μια Κύπρο απαλλαγμένη από ξένους στρατούς και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.
Μαζί με τα ταξικά τουρκοκυπριακά συνδικάτα που είναι μέλη της ΠΣΟ, υπερασπιζόμαστε με συνέπεια την ιδέα της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο, χωρίς ξένους στρατούς και χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.
Η επικείμενη συνάντηση των ηγετών των δυο κοινοτήτων μαζί με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου, θεωρούμε ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να ανοίξει ξανά και να προχωρήσει η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
Εν όψει αυτής της συνάντησης καλούμε τους δυο ηγέτες να αξιοποιήσουν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στη βάση αρχών αλλά και με πνεύμα συμβιβασμού και αμοιβαιότητας να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και ως Κύπριοι να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία για όλα όσα αφορούν την εσσωτερική πτυχή του Κυπριακού. Οι ξένες δυνάμεις οφείλουν να σεβαστούν την επιθυμία του Κυπριακού Λαού στο σύνολο του. Η λύση του Κυπριακού πρέπει να εξυπηρετεί πρώτιστα τα γνήσια συμφέροντα του Κυπριακού λαού και όχι των οποιονδήποτε ξένων. Μόνο έτσι θα είναι πραγματικά προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την ταραγμένη περιοχή μας.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Όσον αφορά την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην χώρα μας νομίζω ότι δεν διαφέρει ουσιωδώς από την κατάσταση στις πλείστες χώρες της Ευρώπης αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. Οι πολιτικές της κυβέρνησης μας, είναι ευθυγραμμισμένες με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες συνταγές που προωθεί η Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Πολιτικές που οδηγούν στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών και στην προκλητική ανακατανομή του πλούτου υπέρ των λίγων και σε βάρος των πολλών.
Ο φόβος και η ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας ως αποτέλεσμα της τραπεζικής κρίσης του 2013 και του «μνημονίου» της Τρόικα που ακολούθησε, έχει επιταχύνει την απορρύθμιση της εργασίας και την υποσκάψη της συνδικαλιστικής οργάνωσης.
Στο βωμό του νεοφιλελεύθερου ‘εξορθολογισμού’ και των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων, η μεγάλη κοινωνική κατάκτηση του Συνεργατισμού έχει καταστραφεί και ξεπουληθεί στις ιδιωτικές τράπεζες, ενώ το κοινωνικό κράτος που κτίστηκε με τους αγώνες του λαού έχει ουσιαστικά ξηλωθεί.
Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης, ύστερα από την καθίζηση που υπέστη μετά την τραπεζική κρίση και το κούρεμα των καταθέσεων να έχει επανέλθει σε θετικό πρόσημο, αυτό όμως από μόνο του δεν αποτελεί απόδειξη κοινωνικής προόδου.
Βέβαια πρόοδος υπάρχει, αλλά μόνο για τους λίγους. Για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, η ανάπτυξη και η πρόοδος υπάρχει μόνο στα νούμερα και τις στατιστικές, αλλά δεν την βλέπουν στην καθημερινή ζωή τους.
Στρατηγική μας προτεραιότητα παραμένει η μάχη ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την υπόσκαψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων. Διεκδικούμε ουσιαστική αύξηση στο μερίδιο των εργαζομένων στο εθνικό εισόδημα και σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Όχι μόνο στο πεδίο των μισθολογικών αυξήσεων αλλά και σε ευρύτερους κοινωνικούς στόχους που έχουν σχέση με το ΓΕΣΥ, τις συντάξεις, την κοινωνική στέγη, τις διακρίσεις λόγω φύλου, την ασφάλεια και υγεία στην εργασία και γενικά με όλα τα στοιχεία που συνθέτουν σήμερα την έννοια της σύγχρονης ποιότητας ζωής.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Είναι φανερό ότι και σήμερα, όπως και χτες, όπως και αύριο, οι ταξικοί αγώνες των εργαζομένων αποτελούν τον πιο καθοριστικό παράγοντα για αποτελεσματική αντίσταση ενάντια στις πολιτικές των πολυεθνικών εταιρειών και του κεφαλαίου και για υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων .
Εμείς στην ΠΕΟ πιστεύουμε βαθιά στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό, πιστεύουμε στην αλληλοστήριξη και στην παγκοσμιοποίηση των αγώνων, ως απάντηση στην παγκοσμιοποίηση του καπιταλισμού και των πολυεθνικών μονοπωλίων.
Γι’ αυτό είμαστε στην WFTU και την στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Γιατί η ενίσχυση της WFTU και η διεύρυνση της επιρροής της, ενισχύει τον ταξικό προσανατολισμό μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενισχύει τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητα του σε μια εποχή που η επίθεση ενάντια στα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή και πολύπλευρη.
Ειλικρινά, συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εύχομαι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για την άλλη μεγάλη Διεθνή Συνδικαλιστική Οργάνωση, την ITUC. Αν οι επιλογές τους και η στάση τους στα κρίσιμα ζητήματα που βασανίζουν τους εργαζόμενους ήταν τέτοια, που να μας έφερνε να περπατούμε στον ίδιο δρόμο, δηλαδή απέναντι από τα μονοπώλια, απέναντι από τις νεοφιλελεύθερες αναδιαρθρώσεις, απέναντι από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Oι συσχετισμοί θα ήταν σίγουρα πολύ πιο ευνοϊκοί για τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.
Παρά τις δυσκολίες όμως, παρά τους αρνητικούς και πολλές φορές καταθλιπτικούς συσχετισμούς εμείς δεν τα βάζουμε κάτω. Συνεχίζουμε.
Έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, έχουμε εμπιστοσύνη στο δίκαιο των αγώνων και των διεκδικήσεων μας. Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων έχει δείξει ότι με την επιμονή και τη δουλειά μας μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο.
Με αυτά εύχομαι σε όλους ξανά καλή παραμονή στη χώρα μας, καλές δουλειές στο συνέδριο σας και καλούς αγώνες.