ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία και άρχισε ακόμα ένας πόλεμος για το διαμοιρασμό του κόσμου μεταξύ των ιμπεριαλιστών, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δυνάμεις της εργασίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Η 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία και άρχισε ακόμα ένας πόλεμος για το διαμοιρασμό του κόσμου μεταξύ των ιμπεριαλιστών, έχει ιδιαίτερη σημασία για τις δυνάμεις της εργασίας, της δημοκρατίας και της ειρήνης.

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ανακήρυξε την 1η Σεπτεμβρίου ως «Μέρα Δράσης για την Παγκόσμια Ειρήνη», στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας του Ναζισμού. Ανταποκρινόμενο σε αυτό το κάλεσμα το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου συναντιέται για μια ακόμα φορά σήμερα για να υψώσουμε από κοινού την φωνή μας υπέρ της επανένωσης της πατρίδας μας, για να δοθεί τέλος στους πολέμους στην περιοχή μας, αλλά και ενάντια στην νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική τάξη πραγμάτων.

Στην περιοχή μας, οι πόλεμοι οι οποίοι διαρκούν για χρόνια, προκάλεσαν την φτωχοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων, εξανάγκασαν σε απερίγραπτο πόνο, δολοφόνησαν συνανθρώπους μας στο Ιράκ, στη Συρία, Στην Παλαιστίνη, στη Λιβύη, άφησαν πίσω τους εκατοντάδες χιλιάδες ορφανά παιδιά, εκατοντάδες χιλιάδες γονείς χωρίς τα παιδιά τους. Εκατομμύρια ανθρώπων εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη γη τους, ενώ επίσης εκατομμύρια άνθρωποι γνωρίζουν την καταπίεση λόγω της ταυτότητας, της γλώσσας, του φύλου της εθνικής τους καταγωγής, του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και των πιστεύω τους.

Οι συνέπειες των καταστροφών που προκαλούν αυτοί οι πόλεμοι, πάντα και παντού, βαραίνουν τους καταπιεσμένους, τους εργάτες, τους μισθωτούς. Για αυτό το λόγο εναντιωνόμαστε σε κάθε πόλεμο και μεταφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους λαούς, στις φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο.

Θα πρέπει να ενισχύσουμε τον αγώνα μας για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μιας παγκόσμιας ειρήνης που να διασφαλίζει και να σέβεται την ανεξαρτησία των κρατών.

Η νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που την στηρίζουν, ακόμα επιδιώκουν να εξαφανίσουν τις ελπίδες μας για αδελφοσύνη και συμβίωση, μέσα από την υποδαύλιση της σύγκρουσης και της διχοτόμησης της Κύπρου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όσο συνεχίζεται η διχοτομική κατάσταση στη χώρα μας, οι κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού μας, δεν είναι ούτε μόνιμες, ούτε σταθερές. Σε αυτές τις συνθήκες η λύση του Κυπριακού προβλήματος και η ίδρυση μιας Ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου, είναι ενώπιον των Κύπριων εργατών μια επείγουσα προτεραιότητα.

Η διαδικασία για λύση του Κυπριακού, η οποία συνεχιζόταν για πολλή καιρό στα πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ και των αρχών που αποδέχτηκαν οι πλευρές, διακόπηκε στην τελευταία διάσκεψη στην Ελβετία.

Σήμερα για μια ακόμη φορά καλούμε και τους δύο ηγέτες να αποφύγουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες, τις προσπάθειες να αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα, αλλά και να μην υποκύψουν σε εξωτερικές πιέσεις. Τους καλούμε να εργαστούν με αμοιβαία καλή θέληση και αποφασιστικότητα για μια λύση αρχών που να υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

Την ίδια στιγμή καταδικάζουμε τα κινήματα που στο όνομα του ρατσισμού, του σοβινισμού και του εθνικισμού, επιδιώκουν να εμποδίσουν την προσέγγιση και την επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Η ειρήνη είναι πανανθρώπινο αγαθό. Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ξανά την αφοσίωση μας σε μια αμοιβαία αποδεκτή ομοσπονδιακή λύση, που να σέβεται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων, διζωνική, δικοινοτική, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.

Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων για λύση του Κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου, είναι κομμάτι του αγώνα των λαών όλου του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Καλούμε όλες τις συντεχνίες, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις που συμφωνούν με αυτό το κείμενο όπως ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας για λύση και επανένωση της χώρας μας και για την επανέναρξη μιας αποτελεσματικής διαδικασίας.

 

ΠEO, DEV-İŞ, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, KOOP-SEN, DAÜ-SEN

 

Την διακήρυξη στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα ΑΚΕΛ,  SİYASİĞARTİLER CUMHURİYETCİ TÜRK PARTİSİ (CTP), TOPLUMCU DEMOKRASİ PARTİSİ (TDP), BİRLEŞİK KIBRIS PARTİSİ (BKP), TOPLUMCU KURTULUŞ PARTİSİ YENİ GÜÇLER, YENİ KIBRIS PARTİSİ (YKP) και άλλες οργανώσεις από τις δύο κοινότητες.

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ