ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΠΕΟ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΣΟ ΣΤΗΝ 20Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ (ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ) ΤΗΣ ΠΟΔΝ

Λευκωσία, 3 Δεκεμβρίου 2019:

Εκ μέρους του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και των 90 και πλέον εκατομμυρίων μελών της Ομοσπονδίας μας, μεταφέρω στο Συνέδριο σας θερμούς συναγωνιστικούς χαιρετισμούς.

Οι δεσμοί της ΠΣΟ με την ΠΟΔΝ είναι δεσμοί που έχουν σφυρηλατηθεί μέσα σε δεκαετίες κοινών πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δεσμοί που στηρίζονται σε κοινά ιδανικά και κοινές αξίες και έχουν στο επίκεντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Στην εποχή μας, ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς έκρηξης στην επιστήμη και την τεχνολογία και των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων που δημιουργούνται για τις νέες γενιές θα ήταν λογικό να προβάλλει μια αισιόδοξη και ελπιδοφόρα προοπτική. Όμως ο ταξικός χαρακτήρας των κοινωνιών και η κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, οι σκληρές πολιτικές λιτότητας και η επίθεση που δέχονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων, αυτό που δυστυχώς επιφυλάσσουν στην νέα γενιά είναι την προοπτική της εντατικοποίησης της εκμετάλλευσης και της ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσης της κοινωνικής ανισότητας.

Αν οι λαοί, οι εργαζόμενοι, δεν καταφέρουν να αντιστρέψουν με τους αγώνες τους αυτή την πορεία, οι νέοι, τα παιδιά μας, θα είναι καταδικασμένα να ζήσουν σε εργασιακές και κοινωνικές συνθήκες χειρότερες από τους γονείς τους.

Η αντίσταση ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές, ενάντια στην ανεργία και την μετατροπή των νέων σε φτηνή εργατική δύναμη, οι αγώνες για αυξήσεις μισθών, για αξιοπρεπής συντάξεις, για κοινωνική στέγη, για ασφάλεια και υγεία στην εργασία, για κατάργηση των διακρίσεων λόγω φύλου, χρώματος ή θρησκείας, είναι αγώνες για ένα καλύτερο μέλλον. Και αυτό το μέλλον ανήκει πρώτα και κύρια στους νέους. Γι’αυτό το εργατικό κίνημα αποτελεί για τους αγώνες της νέας γενιάς τον φυσικό συνοδοιπόρο και συναγωνιστή.

Σήμερα ο παραγόμενος πλούτος μπορεί να θρέψει πολλές φορές τους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Όμως εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην φτώχεια και στην εξαθλίωση και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα και τις αρρώστιες. Οι πολέμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με στόχο τον πολιτικό και οικονομικό έλεγχο, όχι μόνο συνεχίζονται αλλά και επεκτείνονται.

Παλεύουμε ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Πιστεύουμε βαθιά στην αλληλεγγύη και τον διεθνισμό. Η ΠΣΟ μέσα στην πολύχρονη αγωνιστική της διαδρομή, στάθηκε έμπρακτα δίπλα στο εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, στάθηκε δίπλα στον ηρωικό Νοτιοαφρικανικό λαό για τη συντριβή του Απαρχαϊντ. Στέκει με αποφασιστικότητα δίπλα στους Παλαιστίνιους, δίπλα στην Κούβα, για υπεράσπιση της σοσιαλιστικής επιλογής, δίπλα σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Στάθηκε και στέκεται με διαχρονική συνέπεια, δίπλα στον λαό της Κύπρου, στους αγώνες του για απαλλαγή από την κατοχή και την ξένη στρατιωτική παρουσία, για επανένωση της χώρας και του λαού της στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των παραμέτρων που περιλαμβάνονται στις σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές

Η σταθερή ενίσχυση της ΠΣΟ τα τελευταία χρόνια και η διεύρυνση της επιρροής και της παρουσίας της σε όλες τις ηπείρους, έχει θορυβήσει τα κέντρα του παγκόσμιου οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου. Έχει θορυβήσει όμως και γνωστούς συνδικαλιστούς κύκλους, που ο ρόλος τους κάθε άλλο παρά υπηρετεί τα γνήσια συμφέροντα της εργατικής τάξης. Έχουν θορυβηθεί γιατί μέσα από την ενίσχυση της ΠΣΟ ενισχύεται ο ταξικός προσανατολισμός μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ενισχύεται η μαχητικότητα του, σε μια εποχή που η επίθεση ενάντια στα πολιτικά, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα γίνεται ολοένα και πιο σκληρή και πολύπλευρη.

Όλοι βέβαια μέσα σε αυτή την αίθουσα έχουμε επίγνωση των αρνητικών συσχετισμών που έχουν κυριαρχήσει σήμερα στον κόσμο. Γνωρίζουμε καλά, πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες και πόσα τα εμπόδια, για το εργατικό και γενικότερα το προοδευτικό και αριστερό κίνημα.

Έχουμε όμως εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους. Η ιστορία των κοινωνικών και ταξικών αγώνων έχει δείξει, ότι με την επιμονή και τη σκληρή δουλειά μας, μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς. Μπορούμε να αλλάξουμε και τον κόσμο.

Εύχομαι ξανά κάθε επιτυχία στο συνέδριο σας και σας μεταφέρω τη διαβεβαίωση ότι μπορείτε να βασίζεστε και στη δική μας αλληλεγγύη και συμπαράσταση.
Καλές δουλειές και καλούς αγώνες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ