ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα αγώνα και αλληλεγγύης των εργαζομένων.

 Αυτή την σημαντική για την εργατική τάξη ημέρα, τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν σύμβολο αγώνα για την παγκόσμια εργατική τάξη.

Αποτίνουμε φόρο τιμής στους πρωτοπόρους του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι με  σκληρούς ταξικούς αγώνες μέσα στο πνεύμα του διεθνισμού και της ταξικής αλληλεγγύης, πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου.

Η πανδημία συνεχίζει να σηματοδοτεί  τη ζωή  των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο με την απώλεια εκατομμυρίων ανθρώπινων ζωών.   Ενώ ο παραγόμενος πλούτος είναι τεράστιος και η τεχνολογία έχει προχωρήσει οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται ακόμη πιο έντονες και  δισεκατομμύρια  συνανθρώπων μας  παλεύουν να επιβιώσουν, αντιμέτωποι  με  την ανεργία, την ανασφάλεια και την φτώχεια.

Οι  ισχυροί επιχειρούν να φορτώσουν και αυτή την κρίση στους εργαζόμενους και τους αδύνατους της κοινωνίας και εξαπολύουν νέες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προωθούν  μέτρα και πολιτικές που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Tην  ώρα  που ο  πλανήτης  δοκιμάζεται από τις συνέπειες της πανδημίας συνεχίζονται οι πόλεμοι που  έχουν στοιχίσει μεγάλο αριθμό ανθρώπινων ζωών και αναγκάζουν  εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν σε άλλες χώρες, αυξάνοντας έτσι τα κύματα μεταναστών και προσφύγων.

Η ελπίδα της ανθρωπότητας για ανοσοποίηση μέσω των εμβολίων εμπορευματοποιείται και  οι λαοί γίνονται θύματα των ανταγωνισμών των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που εμπορεύονται την ανθρώπινη υγεία.

Η εξάπλωση της πανδημίας  έχει δημιουργήσει πρωτόγνορες συνθήκες και για τον τόπο μας. Οι  περιορισμοί που δυστυχώς συνεχίζονται,  δεν μας επιτρέπουν  να γιορτάσουμε όλοι μαζί  την μεγάλη γιορτή των εργαζομένων.

Με την κοινή αυτή διακήρυξη και παρά τις δυσκολίες  η ΠΕΟ μαζί με τις  Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS,BES,KOOP-SEN,DAU-SEN   μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στέλνουμε το μήνυμα ότι δεν θα συμβιβαστούμε με την διχοτόμηση και το στατους κβο  και ότι συνεχίζουμε  τους κοινούς αγώνες για την επικράτηση της ειρήνης και  την επανένωση της πατρίδας μας.

Για δίκαιη και αμοιβαία αποδεχτή λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο, χωρίς προστάτες και κηδεμόνες.

Για να υπερασπιστούμε και να επεκτείνουμε τις εργατικές και κοινωνικές κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Για να στείλουμε το μήνυμα   ότι δεν θα δεχθούμε σε καμιά περίπτωση  να φορτωθούν στους ώμους των εργαζομένων οι  επιπτώσεις που θα επιφέρει η σημερινή κρίση.

  • Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά
  • Ζήτω οι κοινοί αγώνες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη.
  • Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ