ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΠΕΟ ΣΤΟ 29ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ

Χαιρετισμός Πάμπη Κυρίτση,
Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

Στο 29ο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ
26 Νοεμβρίου 2021

Εκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ χαιρετίζω το 29ον Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΥΞΚΑ η οποία αποτελεί ένα από τα ιστορικά και ισχυρά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της ΠΕΟ. Χαιρετίζω και όλους εσάς που εκπροσωπείται εδώ τους χιλιάδες οργανωμένους εργαζόμενους στον τομέα της Ξενοδοχειακής Βιομηχανίας .

Το Συνέδριο της συντεχνίας σας πραγματοποιείται σε ιδιαίτερα δύσκολες και ιδιόμορφες συνθήκες. Oι όπου γης εργαζόμενοι, είναι αντιμέτωποι όχι μόνο με την απειλή της πανδημίας αλλά και με την εργασιακή αβεβαιότητα, τη φτώχεια και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.

Οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, φορτώνουν μονόπλευρα και δυσβάστακτα το λογαριασμό των απανωτών κρίσεων στους πολλούς και αδύνατους, ενώ οι λίγοι και ισχυροί όχι μόνο μένουν αλώβητοι αλλά γίνονται και ισχυρότεροι.

Αυτή είναι η εικόνα και στη δική μας χώρα.

Όποιος κοιτάξει τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις στατιστικές αναλύσεις της Eurostat, θα δει ότι στην Κύπρο από το 2013 και μετά, η διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας είναι δραματικά ραγδαία.
Η κατανομή του εθνικού εισοδήματος, έχει ανατραπεί σε βάρος της εργασίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες και σε συνδυασμό με το ουσιαστικό ξήλωμα του κοινωνικού κράτους, η κοινωνική ανισότητα επιδεινώνεται και διευρύνεται ακόμα περισσότερο.

Είναι φανερό ότι η ανασφάλεια των εργαζομένων και ο φόβος μπροστά στο ενδεχόμενο της ανεργίας, ενισχύει την εργοδοτική αυθαιρεσία και αποτελεί παράγοντα που απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και υποσκάπτει τη συνδικαλιστική οργάνωση και τη συλλογική διαπραγμάτευση.

Σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση φτηνής εργατικής δύναμης ευάλωτων εργαζομένων, κυρίως μεταναστών, η πρακτική της επιλεκτικής εφαρμογής της σύμβασης και της μαζικής παραβίασης ακόμα και όσων δια νόμου είναι κατοχυρωμένα, στα ξενοδοχεία και τα κέντρα αναψυχής είναι ευρέως διαδεδομένη αξιοποιώντας

Δεν είναι τυχαίο που στους μεγάλους κλάδους με τις Παγκύπριες κλαδικές Συλλογικές συμβάσεις, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων, το θέμα της νομοθετικής υποχρέωσης για τήρηση των Συμβάσεων από όλους τους εργοδότες, έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο σκληρών και επίπονων αγώνων.

Είναι γι’αυτούς τους λόγους που χαιρετήσαμε με μεγάλη ικανοποίηση το αποτέλεσμα της σκληρής διαπραγμάτευσης για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των Ξενοδοχοϋπαλλήλων το 2019. Ένα αποτέλεσμα που εκτός από την βελτίωση μισθολογικών και άλλων ωφελημάτων, το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι πετύχαμε την νομοθετική κατοχύρωση βασικών όρων της συλλογικής σύμβασης και την καθιέρωση στη βάση της συλλογικής σύμβασης, νομικά υποχρεωτικών κατώτατων μισθών στα ευάλωτα ξενοδοχειακά επαγγέλματα. Η επιτυχία αυτή δίνει μια νέα προοπτική στον αγώνα μας για ρυθμισμένες εργασιακές σχέσεις και για αξιοπρεπής όρους και συνθήκες εργασίας. Μαζί με την ανανέωση και της άλλης μεγάλης παγκύπριας κλαδικής σύμβασης των οικοδόμων, όπου επίσης πετύχαμε τη νομοθετική κατοχύρωση βασικών στοιχείων της συλλογικής σύμβασης, άνοιξε ο δρόμος για να ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι που έχουν κλαδική σύμβαση.

Οι εξελίξεις αυτές μας ενισχύουν σημαντικά στην μάχη που δίνει ολόκληρη η ΠΕΟ και το κίνημα της Αριστεράς, για τη νομοθετική κατοχύρωση κατώτατων μισθών σε όλο το φάσμα της οικονομίας με τρόπο όμως που να στηρίζεται και να ενισχύεται το σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και να γίνεται σεβαστό το αποτέλεσμα τους και όχι να υποσκάπτεται.

Την περασμένη βδομάδα, στις 16 του Νιόβρη, έχουν κλείσει 80 χρόνια από τη πραγματοποίηση της Β’ Παγκύπριας Συντεχνιακής Συνδιάσκεψης και τη δημιουργία της Παγκύπριας Συντεχνιακής Επιτροπής. Τη δημιουργία δηλαδή της Ομοσπονδίας μας. .

Για 80 ολόκληρα χρόνια, η ΠΕΟ εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης.

Μαζί με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα παλεύει συστηματικά και ασυμβίβαστα για λύση και απαλλαγή από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, για αποτροπή της διχοτόμησης και για επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Με σύνθημα ¨ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ¨, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, μέσα σε πνεύμα κριτικό και αυτοκριτικό, σε πνεύμα μαχητικό, αντάξιο της ιστορίας μας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Κυρίαρχη προτεραιότητα μας ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και ρυθμισμένες μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασιακές σχέσεις. Για νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους.

Για να μην φορτωθεί μονόπλευρα ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης, στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων.

Για:
– Επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους και κατάργηση του πέναλτι του 12%.
– Στήριξη και προστασία του ΓΕΣΥ και των δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
– Βελτιώσεις στο σύστημα που να το καθιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικό και ισορροπημένο.
– Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και πλήρη επαναφορά και καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ
– Δημιουργία υποδομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας,
– Προγράμματα κοινωνικής στέγης
– Πιο ουσιαστική φροντίδα για τους ανάπηρους και περισσότερη στήριξη στα πολυμελή νοικοκυριά και στα νοικοκυριά με φοιτητές.
– Πολιτικές εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Προτού αφήσω το βήμα, νοιώθω την ανάγκη να κάμω και μια αναφορά, στο γεγονός ότι μετά το σημερινό συνέδριο, ο καλός φίλος και ακριβός συνάδελφος Λευτέρης Γεωργιάδης δεν θα είναι πλέον ο Γενικός Γραμματέας της ΣΥΞΚΑ.

Με τον Λευτέρη στο τιμόνι και με συλλογική καθοδήγηση, σε ένα κλάδο ιδιαίτερα ευάλωτο στις κρίσεις και τις αναταράξεις και μέσα σε δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, η ΣΥΞΚΑ έχει καταφέρει το πιο σημαντικό. Να κρατήσει ζωντανή μια ισχυρή παγκύπρια συλλογική σύμβαση και ενωμένους τους ξενοδοχοϋπάλληλους γύρω από αυτή.

Όταν ο Λευτέρης θα τιμηθεί από την ΠΕΟ λόγω της αφυπηρέτησης του, σίγουρα εκεί θα λεχθούν περισσότερα σχετικά με τη μεγάλη και μεστή διαδρομή του στο Συνδικαλιστικό κίνημα. Σήμερα επιτρέψετε μου συμπυκνωμένα να αρκεστώ να πω μόνο το πιο σημαντικό. Ότι με την παρουσία του στην ηγεσία της Συντεχνίας, μπορούσες να είσαι ήσυχος ότι οι όποιοι χειρισμοί του, θα ήταν χειρισμοί αρχών, βασισμένοι στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ταξικού Συνδικαλιστικού κινήματος και στην γενικότερη πολιτική της ΠΕΟ της οποίας για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Εκτελεστικού της Γραφείου.

Είμαι σίγουρος ότι και ο νέος Γενικός Γραμματέας που θα εκλεγεί, θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ώστε να βάλει και εκείνος την προσωπική του σφραγίδα για να πάει η Συντεχνία και η ΠΕΟ ακόμα καλύτερα στο μέλλον.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Κλείνοντας το χαιρετισμό μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει να στέκει δίπλα στην ΣΥΞΚΑ, να την στηρίζει και να την βοηθά στον δύσκολο δρόμο που μαζί βαδίζουμε. Η παρέμβαση της ΠΕΟ ώστε να στηριχτούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι με επιδόματα και να διατηρήσουν το συνεχές της εργασίας τους καθώς και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ώστε να μπουν απρόσκοπτα στην νέα περίοδο των αναστολών του 2022, ήταν πιστεύω καθοριστική.

Είμαι βέβαιος ότι το Συνέδριο σας θα είναι ένας ακόμα σημαντικός σταθμός, σ’ αυτό τον δρόμο, το δύσκολο και μακρύ, που είναι ο μόνος όμως που οδηγεί στην απελευθέρωση του εργαζόμενου από τα δεσμά της εκμετάλλευσης και των κάθε λογής διακρίσεων.
Εύχομαι καλές επιτυχίες στο Συνέδριο σας και καλούς αγώνες για τα δίκαια και τα δικαιώματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των υπαλλήλων των κέντρων αναψυχής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ