ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΤΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ 63 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

Η ΠΕΟ, είναι υποχρεωμένη να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση της για τον τρόπο που το Υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τους ασφαλισμένους του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι πέραν των 63 ετών και συνεχίζουν να εργάζονται. Mε απαράδεκτες αιτιάσεις, ενώ από τη μια το κράτος τους τιμωρεί με μείωση της σύνταξης τους κατά 12% σε περίπτωση που επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, από την άλλη τους στερεί το δικαίωμα σε επίδομα ασθένειας και ανεργίας, δημιουργώντας μια απαράδεκτη ηλικιακή διάκριση ανάμεσα στους εισφορείς του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Εδώ και πάνω από 4 χρόνια θέσαμε αυτό το θέμα στο Συμβούλιο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Ήταν κοινή θέση όλων ότι η μη πληρωμή επιδομάτων σε άτομα που είναι 63 και συνεχίζουν να εργάζονται με επιχείρημα ότι δικαιούνται σύνταξη την οποία στην πράξη δεν λαμβάνουν είναι λάθος. 

Κρίθηκε από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγκαία η τροποποίηση του Νόμου.  Τελικά κατατέθηκε ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο το οποίο δεν περιλαμβάνει το ανεργιακό επίδομα και σ’ ότι αφορά το επίδομα ασθενείας βάζει διαφορετικά κριτήρια λήψης του επιδόματος στα άτομα πάνω από 63 ετών με τα άτομα κάτω από 63 ετών.

Δυστυχώς υπήρξε υπαναχώρηση του Υπουργείου και οι εισηγήσεις που κατέθεσαν όχι μόνο δεν επιλύουν το πρόβλημα της ίσης μεταχείρισης αλλά το επιδεινώνουν και μάλιστα με επιχειρήματα προσβλητικά για τους εργαζόμενους.  Το βασικό επιχείρημα που προβάλλεται από την κυβέρνηση είναι ότι αν δοθεί αυτό το δικαίωμα στα άτομα άνω των 63 ετών που επαναλαμβάνουμε εργάζονται και συνεισφέρουν στο Ταμείο, θα υπάρχει κατάχρηση, θα ξεγελούν το Ταμείο.  Αυτό είναι προκλητικό και τιμωρητικό για τους εκατοντάδες χιλιάδες εισφορείς στο Ταμείο στους οποίους συμπεριφέρονται ως ψεύτες και κλέφτες.

Η ΠΕΟ καλεί το Υπουργείο Εργασίας να αφήσει τις αιτιάσεις και τις ανυπόστατες δικαιολογίες και να ενεργήσει σε συνεργασία με τη Βουλή έτσι που πριν τη λήξη της παρούσας θητείας της Βουλής να αποδοθεί δικαιοσύνη και ισονομία στους εισφορείς στο Τ.Κ.Α.

26 Μαρτίου 2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ