ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΟ
Διακήρυξη για την 8η του Μάρτη – Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας
Με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ τιμά με κάθε σεβασμό τις πρωτοπόρες αγωνίστριες που έθεσαν τα θεμέλια του αγώνα για χειραφέτηση, ισοτιμία και αξιοπρέπεια των γυναικών σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Την ίδια στιγμή τιμά την κάθε γυναίκα που σήμερα δίνει το δικό της αγώνα σε μια κοινωνία όπου τα προβλήματα και οι προκλήσεις εντείνονται καθημερινά. Τους στέλνει αγωνιστικό χαιρετισμό και τις διαβεβαιώνει και με αυτή την ευκαιρία ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ ήταν και παραμένει μπροστάρης και σύμμαχος της στις μικρές και μεγάλες διεκδικήσεις για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, διακρίσεις και ανισότητες όπου άντρες και γυναίκες να εργάζονται και να δημιουργούν σε ένα υγιές, δίκαιο και ειρηνικό περιβάλλον.
Η 8η του Μάρτη αποτελεί επίσης για την ΠΕΟ σταθμό ετήσιου απολογισμού και οριοθέτησης νέων διεκδικήσεων. Η σφραγίδα της ΠΕΟ παραμένει ανεξίτηλη σε κάθε εργατική κατάκτηση σε κάθε βήμα προόδου στη βελτίωση της θέσης της εργαζόμενης γυναίκας της Κύπρου. Παρά την όποια πρόοδο έχει επιτευχθεί, τα στοιχεία εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων, η Κύπρος κατατάσσεται στην 21η θέση από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε.
Οι συνθήκες της πανδημίας συνεχίζουν να ταλαιπωρούν και να αποσυντονίζουν για τρίτη χρονιά, κάθε κοινωνική και άλλη δραστηριότητα και εντείνουν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα για τους εργαζόμενους. Επιπλέον βρισκόμαστε κάτω από την σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και η έγνοια και η σκέψη μας είναι με τον λαό της Ουκρανίας που βιώνει την φρίκη και τον φόβο και αναγκάζεται να εγκαταλείψει την πατρίδα του για να σωθεί. Ευχόμαστε και με αυτή την ευκαιρία, μέσα από το διάλογο και τη διπλωματία, να βρουν τις λύσεις για το καλό των λαών τους και ολόκληρης την ανθρωπότητας.
Στην Κύπρο η υπόσκαψη των εργασιακών σχέσεων, η ραγδαία αύξηση των νέων μορφών εργασίας με αρρύθμιστούς όρους απασχόλησης, η εξάπλωση της αγοράς υπηρεσιών σε δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα, καταργώντας με αυτό τον τρόπο μόνιμες θέσεις εργασίας, με πρωτοστάτη την κυβέρνηση να βαπτίζει εργαζόμενους ως αυτοεργοδοτούμενους, η προσπάθεια των εργοδοτών να κτυπήσουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με φτηνή εργασία και να συρρικνώσουν το συνδικαλιστικό κίνημα, οδηγούν τους/τις εργαζόμενους/ες ολοένα και σε περισσότερα αδιέξοδα.
Τα φαινόμενα αυτά, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και την εκτόξευση της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις γυναίκες που βρίσκονται στην ανεργία, τις χαμηλά αμειβόμενες, τις μονογονιούς, τις πολύτεκνες, τις χαμηλοσυνταξιούχες και τις μετανάστριες. Η ανάγκη συνέχισης και εντατικοποίησης του συλλογικού αγώνα προς το δρόμο της πλήρους ισότητας και ισοτιμίας με γρηγορότερους ρυθμούς και αποτελεσματικότερα μέτρα είναι όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική.
Καλούμε λοιπόν όλες τις εργαζόμενες να ενταχθούν στον οργανωμένο αγώνα και μέσα από το προοδευτικό κίνημα του τόπου να αγωνιστούν για μια καλύτερη ζωή για το τώρα και για το μέλλον. Η ΠΕΟ σε αυτόν τον αγώνα, οργανωμένα και συγκροτημένα, θέτει τους στόχους και τις διεκδικήσεις της για:
• Έμπρακτη εφαρμογή όλων των νομοθεσιών για την ισότητα με την ουσιαστική παρέμβαση του κράτους και της πολιτείας.
• Βελτίωση των μισθών και εξάλειψη των αιτιών που δημιουργούν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων.
• Πλήρη εφαρμογή της αρχής της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις.
• Να σταματήσει η χρησιμοποίηση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης ως μέσο εκμετάλλευσης και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.
• Δημιουργία επαρκών και προσιτών δομών φροντίδας και φύλαξης παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων με σκοπό την στήριξη των εργαζομένων οικογενειών μέσα από την κοινωνική πολιτική του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
• Χρηματική κάλυψη της γονικής άδειας έτσι που οι εργαζόμενοι γονείς να μπορούν έμπρακτα να ασκούν αυτό τους το δικαίωμα.
• Περαιτέρω στήριξη της μητρότητας και βελτίωση του νόμου για την προστασία της πατρότητας.
• Ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματα τους με στόχο την διεκδίκηση τους.
• Συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων για κατοχύρωση των όρων απασχόλησης τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις και για υγιείς εργασιακές σχέσεις με στόχο την εξάλειψη των διακρίσεων και των ανισοτήτων.
• Εισαγωγή θεσμικών ρυθμίσεων έτσι που οι κατώτατοι μισθοί και άλλοι βασικοί όροι των συλλογικών συμβάσεων να καθίστανται υποχρεωτικοί στις επιχειρήσεις του κλάδου. Θεσμοθέτηση τριμερούς μηχανισμού για καθορισμό ελάχιστων μισθών και ωφελημάτων για όσους δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.
• Διασφάλιση υγιούς εργασιακού και κοινωνικού περιβάλλοντος, μακριά από βία, εκφοβισμό, σεξουαλική παρενόχληση και σεξιστικές συμπεριφορές.
• Ανατροπή των αναχρονιστικών στερεοτύπων και αντιλήψεων σε βάρος των γυναικών και άλλων ευάλωτων ομάδων.
5/3/2022