Η ΠΕΟ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Η 8η του Μάρτη έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, η κινητοποίηση των οποίων στις 8 Μάρτη 1857, πνίγηκε στο αίμα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργάτριες εκείνη την εποχή δούλευαν περίπου 16 ώρες τη μέρα, ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι από τους μισθούς των ανδρών εργατών. Με την απεργία και τις διαδηλώσεις τους διεκδικούσαν «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με αυτά των ανδρών κλωστοϋφαντουργών και των ραφτών».

Ο συμβολισμός του αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης του 1857, 163 χρόνια μετά παραμένει επίκαιρος και καθοδηγεί το ταξικό εργατικό Κίνημα που αγωνίζεται ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση.

Η ΠΕΟ τιμά και φέτος την 8η του Μάρτη με την εκστρατεία που ξεκίνησε σήμερα. Η ΠΕΟ θα τιμήσει τις εργαζόμενες με ένα γαρύφαλλο και με το ενημερωτικό έντυπο για τον Κώδικα Κατά της Σεξουαλικής Παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και βεβαίως, με τη δέσμευση ότι ο αγώνας για ισότητα και εργασία χωρίς διακρίσεις συνεχίζεται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ