Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλες τις γυναίκες στην Κύπρο. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στις Τουρκοκύπριες εργαζόμενες και τις καλεί και μ’ αυτή την ευκαιρία να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη, επανένωση και ισότητα
8η ΜΑΡΤΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΕΟ
8 Μαρτίου 2018
Διακήρυξη Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ
ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σ’ όλες τις γυναίκες στην Κύπρο. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στις Τουρκοκύπριες εργαζόμενες και τις καλεί και μ’ αυτή την ευκαιρία να συνεχίσουν τον αγώνα για ειρήνη, επανένωση και ισότητα
Ο συμβολισμός του αγώνα των υφαντριών της Νέας Υόρκης του 1857, 161 χρόνια μετά παραμένει επίκαιρος και καθοδηγεί εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη που αγωνίζονται ενάντια στην αδικία και την εκμετάλλευση. Αποτίουμε φόρο τιμής στις πρωτοπόρες γυναίκες του εργατικού μας κινήματος που μέσα από αντίξοες συνθήκες έδωσαν σκληρούς αγώνες για βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία. Τους εκφράζουμε σεβασμό και ευγνωμοσύνη και τις επιβεβαιώνουμε για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα μας να συνεχίσουμε το δρόμο που μας χάραξαν, το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα.
Τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και οι νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές πολιτικές που επιβλήθηκαν, έχουν δημιουργήσει οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα σε πολλούς εργαζόμενους, άνδρες και γυναίκες, ανεργία που παραμένει σε ψηλά επίπεδα ιδιαίτερα η μακροχρόνια ανεργία, αύξηση των επισφαλών θέσεων εργασίας, μη εφαρμογή νομοθεσιών, παραβίαση συλλογικών συμβάσεων, μετανάστευση, φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό.
Οι γυναίκες έχουν πληγεί ακόμη περισσότερο. Έχουν τεθεί σε κίνδυνο κατακτήσεις πολλών και μακροχρόνιων αγώνων, συρρικνώθηκε το κοινωνικό κράτος, έχει επιβραδυνθεί η πορεία προς την ισότητα. Τα όποια μέτρα έχουν παρθεί δεν απαντούν στα πολλαπλά προβλήματα των εργαζομένων και ούτε συμβάλουν αποτελεσματικά στην επίτευξη του στόχου της ισότητας. Ιδιαίτερα στον τομέα της στήριξης της εργαζόμενης οικογένειας και τις ανάγκες της στην σημερινή εποχή, διαπιστώνουμε σοβαρά ελλείμματα. Αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα που να στηρίζουν την γυναικεία απασχόληση με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, και την εργαζόμενη μητέρα με ολοκληρωμένο κοινωνικό δίκτυ φροντίδας και προστασίας.
Καλούμε όλες τις γυναίκες, μαζί με όλη την εργατική τάξη να βγούμε δυναμικά στην αντεπίθεση για επαναφορά των δικαιωμάτων, να αντισταθούμε στις αντεργατικές πολιτικές και να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για υπεράσπιση και βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Για μας ο αγώνας μας είναι ταξικός και δεν σταματά ποτέ αντίθετα σε τέτοιες συνθήκες θα πρέπει να περιφρουρείται ακόμη περισσότερο.
Καλούμε επίσης όλες τις εργαζόμενες να οργανωθούν ακόμα πιο μαζικά στο Συνδικαλιστικό Κίνημα και να διεκδικήσουν με πιο δυνατή φωνή:
– Κατοχύρωση στην πράξη του δικαιώματος οργάνωσης στους τόπους δουλειάς
– Καταπολέμηση της ανεργίας με προγράμματα που να ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανέργων γυναικών
– Περαιτέρω προώθηση της ισότητας μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις
– Αποτελεσματική και καθολική εφαρμογής των νομοθεσιών
– Μείωση του χάσματος αμοιβών μεταξύ αντρών και γυναικών
– Υιοθέτηση σε όλους τους τόπους δουλειάς κώδικα πρόληψης και καταπολέμησης της παρενόχλησης και της σεξουαλικής παρενόχλησης.
– Λήψη περισσοτέρων μέτρων για ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και στήριξη της εργαζόμενης στη συμφιλίωση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή.
– Κάλυψη της γονικής άδειας με επίδομα και επέκταση της άδειας πατρότητας σε όλους τους πατέρες.
– Σχέδιο οικονομικής στήριξης ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων οικογενειών για κάλυψη του κόστους φροντίδας των παιδιών.
– Ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας των παιδιών όλων των ηλικιών. Η τοπική αυτοδιοίκηση να αποκτήσει νομικό υπόβαθρο και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους από το κεντρικό κράτος έτσι που να καταστεί βασικός πυλώνας προσφοράς υπηρεσιών.
– Περαιτέρω βελτίωση του νόμου για την προστασία της μητρότητας
– Αποτελεσματικότερα προγράμματα που στοχεύουν στην ανατροπή αντιλήψεων και στερεοτύπων για το ρόλο των δύο φύλων με αποφασιστική αντίδραση της πολιτείας.
– Να δημιουργηθεί μια ενιαία Αρχή Ισότητας που να έχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές εξουσίες και επαρκή προϋπολογισμό.
Εμπρός λοιπόν, όλες και όλοι μαζί δυναμικά στην αντεπίθεση για εργασία με αξιοπρέπεια και ισότητα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης και την απορρύθμιση της εργασίας για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής εμάς και των παιδιών μας, για να πετύχουμε μια δίκαιη κοινωνία χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
7 Μαρτίου 2018