ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου και η ΠΟΓΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου

 

 

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ 8Η ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ

 

Μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου και η ΠΟΓΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου

 

Το Επαρχιακό Γραφείο Γυναικών ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου και το Επαρχιακό Κίνημα της ΠΟΓΟ πραγματοποίησαν με επιτυχία εκδήλωση προς τιμήν της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

 

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “Sun Hall” την Κυριακή 4 Μαρτίου σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία αφού σε αυτήν παρευρέθηκαν 400 περίπου εργαζόμενες. Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια. Χαιρετισμό απηύθυνε η Επαρχιακή Γραμματέας της ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Επαρχιακή Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λάρνακας-Αμμοχώστου Λία Μουσουπέτρου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Επαρχιακοί Γραμματείς της ΠΕΟ Λάρνακας και Αμμοχώστου, οι Επαρχιακοί Γραμματείς του ΑΚΕΛ Λάρνακας και Αμμοχώστου, ο τέως Δήμαρχος Λάρνακας, βουλευτές του ΑΚΕΛ, η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ και άλλοι επίσημοι φορείς των δύο επαρχιών.

 

«Ως ΠΕΟ και ΠΟΓΟ, τιμούμε με αυτή την ευκαιρία όλες τις γυναίκες αγωνίστριες που μέσα από διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες έδωσαν και δίνουν τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής, σ’ ένα ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, όπου θα ευημερούν οι απλοί άνθρωποι. Τις χιλιάδες αφανείς ηρωίδες που μέσα από τους καθημερινούς, μικρούς και μεγάλους αγώνες τους, συνέβαλαν στην επίτευξη προόδου σε κάθε κοινωνία, βελτιώνοντας παράλληλα και τη θέση της γυναίκας σ’ όλους τους τομείς της ζωής. Ο αγώνας συνεχίζεται μέσα από ιδιαιτερότητες και διαφορετικές συνθήκες. Οι γυναίκες της Κύπρου αγωνίζονται για ειρήνη και επανένωση της πατρίδας τους, για μια δικαιότερη κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες. Μόνο μέσα από την οργάνωση μπορούμε να μάθουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας», ανέφερε η Λία Μουσουπέτρου ανοίγοντας την εκδήλωση.

 

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Ε.Γ. ΠΟΓΟ Αμμοχώστου Λένια Κωνσταντίνου είπε ότι το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ τιμά την 8η του Μάρτη με σύνθημα «Ισοτιμία: Όταν τα λόγια γίνονται πράξη».  Έχει τεράστια σημασία η 8η του Μάρτη τόνισε να τιμάται με το πραγματικό της περιεχόμενο και μήνυμα, και το πραγματικό της περιεχόμενο είναι ταξικό και κοινωνικό.

Από την πλευρά του Γ.Γ. της ΠΕΟ αναφέρθηκε στην πλούσια δράση του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ, το οποίο πάντοτε στηρίζει η Ομοσπονδία και τόνισε πως ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ευρύτερου αγώνα της εργατικής τάξης για υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των εργαζομένων, αντρών και γυναικών. «Έχουν περάσει 155 ολόκληρα χρόνια από τις 8 του Μάρτη του 1857 και το μήνυμα του ξεσηκωμού των υφαντριών της Νέας Υόρκης παραμένει πάντα ζωντανό και επίκαιρο. Είναι το μήνυμα ότι η γυναικεία χειραφέτηση, η ισότητα και η ισοτιμία κερδίζονται μέσα από την συλλογική δράση και ο αγώνας αυτός είναι αποτελεσματικός μόνο όταν συνδέεται με την ευρύτερη πάλη του κινήματος των εργαζομένων», είπε.

 

Όπως τόνισε, ο αγώνας των γυναικών για ισοτιμία και χειραφέτηση είναι πρώτα και κύρια ταξικός αγώνας. «Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα ολόκληρης της εργατικής τάξης για προάσπιση δικαιωμάτων και βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Είναι μέρος του αγώνα για υλοποίηση του οράματος μας για μια δίκαιη κοινωνία χωρίς ταξικές, κοινωνικές ή άλλες διακρίσεις», επεσήμανε.

 

Λαμβάνοντας το λόγο η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρά την οικονομική κρίση έχει προχωρήσει στη δημιουργία πολλών έργων για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και των εργαζομένων αφού ένας από τους κύριους στόχους της είναι η διασφάλιση της ισότητας στην εργασία και στην κοινωνία.

«Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται ουσιαστικά μέτρα και πολιτικές για την ισότητα στην εργασία για να καταπολεμηθεί η ανισομισθία και η γυναικεία ανεργία. Αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός σε μια σειρά από επαγγέλματα με υψηλή γυναικεία απασχόληση.  Βελτιώθηκε η νομοθεσία για να προστατεύεται ακόμα περισσότερο η εργαζόμενη μητέρα και για να παταχθεί το απαράδεκτο φαινόμενο απολύσεων εγκύων γυναικών.

 

Επίσης καθιερώθηκε η δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία και αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να λειτουργούν προγράμματα κοινωνικής φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων», είπε η Ε. Χριστόφια. «Πρόκειται, ανέφερε, για μέτρα που έχουν ως αποδέκτη την εργαζόμενη γυναίκα και τη σύγχρονη μητέρα».

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση με τα δύο νομοσχέδια που κατέθεσε, έγινε η πρώτη κυβέρνηση από το 1974 που ασχολήθηκε με το θέμα και η οποία άνοιξε το δρόμο για τη δικαίωση των εκ μητρογονίας προσφύγων και τον τερματισμό αυτής της αδικίας που υφίσταται μια μεγάλη μερίδα γυναικών.

 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με απαγγελίες από τη Μόνικα Μελέκκη, τραγούδια από το Χάρτινο Τσίρκο και κοκτέϊλ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ