ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΕ ΚΑΙ ΕΥΑΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

Για άλλη μια χρονιά παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή της κρατικής χορηγίας στα ΣΚΕ και Ευαγή Ιδρύματα με αλυσιδωτές επιπτώσεις που βαραίνουν ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, επίσης η καθυστέρηση στην καταβολή της κρατικής χορηγίας δεν αφήνει περιθώρια για αίτηση συμπληρωματικής χορηγίας όσων έχουν επιπλέον ανάγκες και το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς τα κίνητρα τους.

 

Το φαινόμενο της καθυστέρησης της καταβολής και μάλιστα μειωμένης χορηγίας χρονολογείται από το 2013. Παρόλο που έγιναν κινητοποιήσεις, ενέργειες και συναντήσεις με την ίδια την Υπουργό και το αρμόδιο τμήμα και έγιναν βήματα προς την σωστή κατεύθυνση όπως η καταβολή μέρους της χορηγίας από το πρώτο εξάμηνο κατ έτους εντούτοις σε μια δύσκολή χρονιά λόγω και της πανδημίας covid-19 η χορηγία δεν έχει καταβληθεί ακόμη.

Τα ΣΚΕ και τα Ευαγή ιδρύματα λειτουργούν με μειωμένα έσοδα και οι οργανισμοί έχουν σοβαρά προβλήματα και λειτουργούν με πιστώσεις κυρίως από την καλή θέληση των προμηθευτών και συνεργατών τους αλλά και τους εργαζόμενους που για να κρατήσουν τους οργανισμούς τους αναγκάζονται ακόμη να λαμβάνουν μέρος του μισθού τους.

Ως εκ τούτου καλούμε άμεσα την Υπουργό Εργασίας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως άμεσα δώσει οδηγίες για καταβολή των κρατικών χορηγιών  ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι μισθοί και τα ωφελήματα του προσωπικού και να μπορούν τα ΣΚΕ και Ευαγή Ιδρύματα να συνεχίσουν το ρόλο τους για προσφορά στον άνθρωπο και τη κοινωνία, ένα ρόλο που κανονικά θα έπρεπε να έχει ένα σύγχρονο ,ευρωπαϊκό και ανθρώπινο κράτος.

Εκ του Κλαδικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ στα ΣΚΕ και Ευαγή Ιδρύματα

2 Δεκεμβρίου 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ