ΑΚΤΙΒ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΕΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 «Δε θα δεχτούμε μοιρολατρικά τις απαιτήσεις της Τρόικα»

 

ΑΚΤΙΒ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΠΕΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

 «Δε θα δεχτούμε μοιρολατρικά τις απαιτήσεις της Τρόικα»

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Ακτίβ των Επαρχιακών Επιτροπών και των Επιτροπών των Τμημάτων του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λάρνακας την Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου. Το Ακτίβ πραγματοποιήθηκε στο Οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας και ασχολήθηκε με «Κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και οι θέσεις της ΠΕΟ».

 

 

 

Ο Ε.Γ. της ΠΕΟ Λάρνακας Μάριος Πρατζιώτης αφού καλωσόρισε τα στελέχη των Επαρχιακών Επιτροπών και των Επιτροπών των Τμημάτων, επεσήμανε την κρισιμότητα των στιγμών που περνά ο λαός μας εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έπληξε και τη χώρα μας. Αναφέρθηκε στη δράση που πρέπει να αναπτύξουν τα στελέχη της ΠΕΟ και τα κάλεσε να είναι σε εγρήγορση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

 

 

 

Κύριος ομιλητής στο Ακτίβ ήταν ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο οποίος επανέλαβε πως ευθύνη για την προσφυγή της Κύπρου στο μηχανισμό στήριξης έχουν οι Τράπεζες και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. «Η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική οικονομία έβαλε και την Κύπρο όχι πλέον έμμεσα αλλά άμεσα μέσα στο μάτι του κυκλώνα μέσα σε εκείνη την περιοχή όπου η κρίση είχε ιδιαίτερα οδυνηρές επιπτώσεις. Ο λόγος είναι γιατί το κυπριακό τραπεζικό σύστημα αναπτύχθηκε εξελικτικά την τελευταία εικοσαετία πολύ δυσανάλογα σε σχέση με την υπόλοιπη κυπριακή οικονομία. Ο τραπεζικός τομέας με την έκταση που πήρε και την επέκταση στην Ελλάδα δημιούργησε ένα τέτοιο εκτόπισμα που ήταν σε θέση να παρασύρει μαζί του και ολόκληρη την κυπριακή οικονομία. Πέραν από τους κινδύνους και την αμφισβήτηση και την αμφιβολία που δημιουργείτο για το τραπεζικό σύστημα ως τέτοιο στην έκθεση του στην ελληνική οικονομία και την επισφάλεια που δημιουργούσε αυτό το πράγμα από την ώρα που οι κυπριακές τράπεζες είχαν επεκταθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε μια οικονομία που κατέρρεε ήρθε επιπρόσθετα και η έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Με το κούρεμα του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά ποσοστό 70% που στην πραγματικότητα ήταν περισσότερο, έχουμε και την κατάρρευση και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Διότι μένουν οι κυπριακές τράπεζες μερικά δις. εκτεθειμένες», είπε.

 

 

 

Στη συνέχεια μίλησε για τον Μηχανισμό στήριξης τονίζοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εκφραστής της κυρίαρχης νεοφιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας που υπάρχει σήμερα στην Ε.Ε. και στον κόσμο διότι και στο Δ.Ν.Τ. αυτή η φιλοσοφία είναι που κυριαρχεί». Στο σημείο αυτό ξεκαθάρισε πως η ΠΕΟ δεν θα δεχτεί μοιρολατρικά οτιδήποτε θέλει η Τρόικα να επιβάλει ούτε θα δεχτεί να υποβληθούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

 

 

 

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σε αυτή την προσέγγιση η ΠΕΟ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τη θέση που είναι και θέση της κυβέρνησης ότι η Κύπρος δικαιούται και οφείλει να κάμει μια διαπραγμάτευση σκληρή και να αμφισβητήσει και να αντιδράσει σε προτάσεις ή θέσεις της Τρόικα οι οποίες κατά την άποψη μας είναι ισοπεδωτικές, είναι αντιλαϊκές, είναι λανθασμένες. Θα πρέπει δηλαδή να δώσουμε μια μάχη ως Κύπρος ως κυπριακή κοινωνία με μια διαφορετική φιλοσοφία και στρατηγική από εκείνη που θέλουν να μας επιβάλουν οι εκπρόσωποι του μηχανισμού.  Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, ξέρουμε ότι θα χρειαστεί να γίνουν θυσίες.  Ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε στις πραγματικότητες που έχουμε μέσα στις σημερινές φοβερά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο μοναδικός τρόπος είναι η φιλοσοφία της Τρόικα… Εμείς μπορούμε και θα προβάλουμε προτάσεις που θα τις χαρακτηρίζει η κοινωνική ισορροπία, που να προστατεύουν τις κατακτήσεις των εργαζομένων που κερδίθηκαν διαχρονικά με σκληρούς αγώνες και που να οδηγούν όχι στο βάθεμα της ύφεσης αλλά στην ανάκαμψη και στην έξοδο από την κρίση», επεσήμανε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ.

 

 

 

Όπως τόνισε, είναι φανερό ότι η συνταγή της Τρόικα εκεί που έχει εφαρμοστεί αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν οδηγεί σε εκείνο το σχήμα που υπόσχονταν στον κόσμο ότι θα κάνει 1-2 χρόνια κάποιες θυσίες και μετά θα επανέλθουν τα πράγματα καλύτερα.  Αυτό που αποδεικνύει αυτή η συνταγή είναι ότι χρόνο με το χρόνο η ύφεση γίνεται μεγαλύτερη και οι θυσίες που απαιτούνται γίνονται περισσότερες και ανοίγει ένας δρόμος χωρίς τέλος. Και αυτό το πράγμα ενοχλεί και προβληματίζει και άλλες δυνάμεις πέραν από τις δυνάμεις της Αριστεράς που σταθερά και παραδοσιακά υπεδείκνυαν ότι αυτός ο δρόμος ο νεοφιλελεύθερος ο ισοπεδωτικός δεν οδηγεί πουθενά. «Τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα δεν περιορίζονται μόνο σε λογιστικούς και μαθηματικούς υπολογισμούς. Βάζουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με σημαντικές κατακτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Βάζουν θέμα επέκτασης του χρόνου αφυπηρέτησης και μάλιστα εισαγωγής της αυτόματης σύνδεσης του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ηλικίας. Μια νέα εφεύρεση πολύ επικίνδυνη για το συνταξιοδοτικό μας σύστημα. Βάζουν θέμα κατάργησης της ΑΤΑ όπως είπα και δεν το τεκμηριώνουν ως ένας τρόπος μείωσης των εξόδων κυρίως, αλλά το τεκμηριώνουν ως ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας. Στοχοποιούν δηλαδή τους μισθούς ως την αιτία της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Θέτουν θέμα ιδιωτικοποιήσεων, ξεκινώντας από τις Κυπριακές Αερογραμμές και την ΑΤΗΚ αλλά είναι φανερό ότι πρόθεση και στόχος τους είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα και ιδιαίτερα εκείνων των επιχειρήσεων του δημόσιου που μπορεί να είναι κερδοφόρες για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Πολύ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι κάνουν ειδική αναφορά στον τουρισμό, αναφέρονται στα προβλήματα του τουριστικού τομέα παίρνοντας ξεκάθαρα την θέση του συνδέσμου εργοδοτών και τοποθετώντας τα προβλήματα του τουρισμού κατά σειρά ιεραρχίας. Πρώτο η Σύμβαση, δεύτερο η ΑΤΑ και μετά τα υπόλοιπα. Το ακριβό ρεύμα, το νερό πουθενά δεν γίνεται αναφορά για την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος, πουθενά δεν γίνεται αναφορά για την βελτίωση του προσωπικού κ.λ.π και είναι η πρώτη απόπειρα που γίνεται και είμαι βέβαιος ότι δεν είναι τυχαία είναι σκόπιμα που γίνεται, να βάλουν την κυπριακή δημοκρατία να δεσμευτεί ότι θα αλλοιώσει και θα ανατρέψει τη Συλλογική Σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα. Η απαίτηση τους είναι να δεσμευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία που θα υπογράψει το μνημόνιο ότι θα εργαστεί και θα επιβάλει αλλαγή της σύμβασης την οποία ονοματίζουν ως απαρχαιωμένη», είπε ο Π. Κυρίτσης στην ομιλία του και τόνισε πως το Συνδικαλιστικό Κίνημα ενωμένο θα δώσει μάχη για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

 

Μετά το τέλος της ομιλίας του Γ.Γ. της ΠΕΟ ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι υπέβαλαν ερωτήματα και εξέφρασαν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα.  

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ