ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ ¨ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ¨

Βασικός Στόχος της Κοινωνικής Πλατφόρμας: «Στέγη για Όλους» είναι η διασφάλιση του δικαιώματος του κάθε πολίτη για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες στέγασης.

Ανάμεσα στις ομάδες του πληθυσμού που σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με οξύ πρόβλημα, στέγασης είναι οι φοιτητές.

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ραγδαία, σε βαθμό που για πολλούς φοιτητές, που αναγκάζονται να ενοικιάσουν κοντά στο χώρο σπουδών τους, να είναι απρόσιτα. Δυστυχώς σήμερα το ενοίκιο για τους φοιτητές μας, είναι από τα σημαντικότερα έξοδα, που πολλές φορές οδηγούν αρκετούς, είτε στο να προτιμούν να πηγαινοέρχονται από τις πόλεις τους, είτε να δουλεύουν έως και δύο δουλειές, προκειμένου να καλύψουν ένα τέτοιο σοβαρό έξοδο, είτε ακόμη και να σταματήσουν τις σπουδές τους.

Το πρόβλημα γίνεται οξύτερο λόγω της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής φοιτητικής στέγης. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σήμερα ο αριθμός των εστιών είναι 208, ενώ οι φοιτητές του Πανεπιστημίου αγγίζουν τις 7000. Εδώ και χρόνια υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση στην ανέγερση της Β΄ Φάσης Εστιών.

Η δήλωση του Πρύτανη του Παν. Κύπρου, για πρόσθετες Φοιτητικές Εστίες είναι θετική και θα αναμένουμε υλοποίηση της.

Στα άλλα ανώτατα δημόσια ιδρύματα το ΤΕΠΑΚ και το ΑΞΙΚ η έλλειψη φοιτητικών εστιών είναι ιδιαίτερα έντονη. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη και στο ΤΕΠΑΚ να υπάρξει πρόγραμμα για ανέγερση εστιών, μέσα από την ίδια πηγή χρηματοδότησης που θα γίνει και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σ’ ότι αφορά το ΑΞΙΚ λύση στο πρόβλημα της Στέγης θα μπορούσε να δώσει η αξιοποίηση του Φιλοξένια.

Σ’ ότι αφορά τους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα αφού επιπρόσθετα προς τα ψηλά δίδακτρα οι φοιτητές βρίσκονται μπροστά σε φαινόμενα αισχροκέρδειας, με απαράδεκτα ψηλά ενοίκια.

Δυστυχώς στο παιγνίδι των ψηλών ενοικίων εμπλέκονται και τα ίδια τα πανεπιστήμια, καθώς τα τελευταία χρόνια ενώ έχουν προχωρήσει στην ανέγερση σύγχρονων εστιών, το κόστος ενοικίασης τους είναι απαγορευτικό για την πλειοψηφία των φοιτητών.

Η κατάσταση σ’ ότι αφορά την εξεύρεση φθηνής φοιτητικής στέγης, η ανεπάρκεια φοιτητικών στεγών είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικής για τη φοιτητική στέγη από πλευράς κυβέρνησης.

Εδώ και 6 χρόνια τα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα μειώθηκαν πέραν των 24εκ. ενώ τα κονδύλια που έμεναν αδιάθετα κάθε χρόνο δεν αξιοποιούνται. Το επίδομα για τη στέγη που παρέχεται στους φοιτητές μέσα από το κονδύλι για τη φοιτητική μέριμνα δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά ύψη των ενοικίων, ενώ ανεπαρκής είναι και ο αριθμός των φοιτητών που το λαμβάνουν σε σχέση με αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η Κοινωνική Πλατφόρμα «Στέγη για Όλους» απαιτεί πολιτική φοιτητικής στέγης που να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
– Η πολιτική αδειοδότησης και ανάπτυξης των πανεπιστημίων να προϋποθέτει και τη δημιουργία ικανοποιητικού αριθμού φοιτητικών εστιών οι οποίες να παραχωρούνται στους φοιτητές με χαμηλό ή και μηδενικό κόστος.
– Βελτίωση των κριτηρίων επιδότησης ενοικίου σε φοιτητές.
– Φορολογικά κίνητρα σε ενοικιαστές που ενοικιάζουν υποστατικά σε φοιτητές (π.χ. μειωμένη φορολογία).
– Άμεση μείωση των τιμών στις φοιτητικές εστίες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων
– Επέκταση του αριθμού των Φοιτητικών Εστιών σε όλα τα Δημόσια Πανεπιστήμια.

6 Σεπτεμβρίου 2019

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ