ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Η ΠΕΟ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο τόπο μας, η οποία όπως φαίνεται από τα επίσημα από το 2014 τείνει να είναι συνεχής.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

Η ΠΕΟ εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την μεγάλη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στο τόπο μας, η οποία όπως φαίνεται από τα επίσημα από το 2014 τείνει να είναι συνεχής.

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του 2017 γνωστοποιήθηκαν στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας συνολικά 1053 ατυχήματα, αυξημένα κατά 21,7% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016 που γνωστοποιήθηκαν 865 ατυχήματα. Αυτή η αύξηση ξεπερνά  ακόμα και την αύξηση του 19,4% που παρουσιάστηκε για ολόκληρο το 2016 σε σχέση με το 2015.

 

Η απορρύθμιση της εργασίας η οποία δυστυχώς εντείνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αποδεικνύεται ως ο καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

 

Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία υποβαθμίζονται λόγω των περικοπών που γίνονται από τους εργοδότες στα πλαίσια της μείωσης του εργατικού κόστους αλλά και της εντατικοποίησης της εργασίας που επιβάλλει το κυνήγι για το κέρδος, στο βωμό του οποίου θυσιάζονται τόσο η πρόληψη, όσο και τα μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.  

 

Η ασφάλεια και η υγεία είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και υποχρέωση των εργοδοτών.

 

Απαιτούμε από τους εργοδότες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους έναντι των εργαζομένων και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειωθούν τα εργατικά ατυχήματα και οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στα σπίτια τους υγιείς και αρτιμελής.    

 

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων και οι συστηματικοί έλεγχοι απαιτείται να είναι συνεχώς πρώτη προτεραιότητα για την πολιτεία. Οι καθορισμένες εκστρατείες και οι δημόσιες νουθεσίες προς τους εργοδότες δεν μπορούν από μόνες τους να τιθασεύσουν το φαινόμενο της υποβάθμισης των ζητημάτων ασφάλειας και υγείας από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών.

 

Τα στοιχεία που δείχνουν την μεγάλη και συνεχή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, κτυπούν το καμπανάκι.

Επιβάλλεται να γίνει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για αντιμετώπιση του φαινομένου της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων και μια συνολική αξιολόγηση όλων των  μηχανισμών που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων. Απαιτείται να γίνει υποχρέωση όλων των εργοδοτών να παρέχουν κατάρτιση και γνώση στους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στα θέματα ασφάλειας και υγείας.

 

Χρειάζεται επίσης το Υπουργείο Εργασίας να εντατικοποιήσει τη δράση του στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας και να είναι αποφασιστικό και αμείλικτο έναντι όσων εργοδοτών παραβιάζουν τη νομοθεσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ