ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Τις τελευταίες ημέρες οι καταναλωτές έχουν επιβαρυνθεί με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

 

Οι αυξήσεις στα καύσιμα, που είναι προϊόντα ανελαστικής ζήτησης για τους καταναλωτές και απαραίτητα για τη διακίνηση για τους εργαζομένους, μας ανησυχούν ιδιαίτερα.  Οι καταναλωτές-εργαζόμενοι έχουν πληρώσει το πιο ακριβό τίμημα της κρίσης, και είναι απαράδεχτο να είναι θύματα και  απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών στα καύσιμα.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο η άνοδος στις τιμές του αργού πετρελαίου διεθνώς, να προκαλεί αμέσως και αυτόματα, αύξηση στις τιμές των καυσίμων, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει όταν η τιμή του αργού πετρελαίου μειώνεται που δεν παρατηρείται ανάλογη μείωση στη τιμή και στο χρόνο που πρέπει.    

 

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι καταναλωτές βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών στα καύσιμα. Οι συνεχόμενες αυξήσεις μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα δημιουργούν σοβαρά και εύλογα ερωτήματα στους καταναλωτές κατά πόσο υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και σωστής λειτουργείας του ανταγωνισμού, και ποιοι είναι οι έλεγχοι που γίνονται.

 

Ξεκάθαρα η ευθύνη για εντοπισμό και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων ανήκει πρώτιστα στην Κυβέρνηση, η οποία έχει καθήκον να ελέγχει αλλά και να εφαρμόζει μέτρα.

Το Υπουργείο Εμπορίου πρέπει να τοποθετηθεί και να ενημερώσει τους καταναλωτές κατά πόσο δικαιολογούνται αυτές οι αυξήσεις.

Η Κυβέρνηση χρειάζεται επιτέλους να  αναλάβει τις ευθύνες της, παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας του καταναλωτή από την ασυδοσία και αισχροκέρδεια χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που τις παρέχει η νομοθεσία συμπεριλαμβανομένου και της επιβολής πλαφόν στις τιμές για ένα διάστημα.

 

 

Τμήμα Καταναλωτών ΠΕΟ

 

5 Ιουνίου 2018

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ