ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Με την ευκαιρία της 18ης  Δεκεμβρίου – Παγκόσμια  Μέρα Μεταναστών, η ΠΕΟ στέλνει συναδελφικό μήνυμα στους εργαζόμενους μετανάστες στη Κύπρο και στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν  λόγω της ανεργίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών. 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

 

Με την ευκαιρία της 18ης  Δεκεμβρίου – Παγκόσμια  Μέρα Μεταναστών, η ΠΕΟ στέλνει συναδελφικό μήνυμα στους εργαζόμενους μετανάστες στη Κύπρο και στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν  λόγω της ανεργίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών.  

 

Δυστυχώς η εκμετάλλευση, η ανεργία,  η φτώχεια  και οι κοινωνικές ανισότητες,  ως απόρροια του καπιταλιστικού συστήματος και των νεοφιλελεύθερων,   αντεργατικών πολιτικών του,   εξακολουθούν να είναι οι κύριες αιτίες που ωθούν εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύουν. Είναι  οι ίδιες αυτές αιτίες  που δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας το  φαινόμενο της μετανάστευσης προς το εξωτερικό.   

 

Η Κύπρος σήμερα αποτελεί και χώρα υποδοχής και χώρα προέλευσης μεταναστών.  82653 χιλιάδες κοινοτικοί και 48808 χιλιάδες από τρίτες χώρες, βρίσκονται στη χώρα μας και εργάζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, τον Ιούλιο του 2017 και 30 χιλιάδες έχουν μεταναστεύσει σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου .

 

Οι μετανάστες αποτελούν μια από τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων, η οποία συνήθως  βιώνει τη σκληρή εκμετάλλευση και την καταπάτηση δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται μέσα από νομοθεσίες και συλλογικές συμβάσεις. Οι μετανάστες συνήθως γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης ως φτηνή εργατική δύναμη και επιπρόσθετα μετατρέπονται από τους εργοδότες σε μοχλό προώθησης της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και υπόσκαψης της σταθερής και ρυθμισμένης απασχόλησης.

 

Η ΠΕΟ  καταδικάζει  και με αυτή την ευκαιρία, την  εκμετάλλευση των  εργαζομένων από τους εργοδότες και τονίζει ότι η αποτελεσματική προστασία της αξιοπρεπούς εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης απαιτεί:

 

  • Προώθηση των αναγκαίων νομοθετικών ρυθμίσεων που να δημιουργούν στους εργοδότες υποχρέωση εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. 
  • Με στόχο την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων των εργαζομένων, ειδικότερα σε εκείνους τους τομείς όπου δεν υπάρχουν συμφωνημένοι όροι απασχόλησης μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να προωθηθούν δεσμευτικά ελάχιστα επίπεδα όρων απασχόλησης, σε ότι αφορά κατώτατο μισθό, τρόπο αποζημίωσης υπερωριακής απασχόλησης, υποχρεωτικές αργίες, 13ο μισθό.
  • Κύρωση της Σύμβασης των Η.Ε. Αρ. 189 για Αξιοπρεπή Εργασία των οικιακών εργαζόμενων.
  • Αποτελεσματική επιθεώρηση για πάταξη της αδήλωτης εργασίας. 

 

Η ΠΕΟ απαιτεί επίσης την άμεση εφαρμογή μιας μεταναστευτικής πολιτικής που  να αντιμετωπίζει όλες τις παραμέτρους του ζητήματος, στη βάση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ανανέωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για Ένταξη των Μεταναστών, που έληξε το 2012, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους που υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών το 1990.

 

Η ΠΕΟ καταδικάζει ταυτόχρονα οποιεσδήποτε συμπεριφορές που  δημιουργούν κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας που δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Διακηρύττει με αυτή την ευκαιρία ότι ο μόνος τρόπος προστασίας των εργαζομένων, κυπρίων και μεταναστών,   είναι η ενότητα,  η ταξική συναδέλφωση και ο οργανωμένος αγώνας.

 

 

 

18 Δεκεμβρίου 2017

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ