Στα πλαίσια των τακτικών επαφών και κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ της ΠΕΟ και της DEV-IS πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ στις 3 Απριλίου 2018 συνάντηση μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS.
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΟ ΚΑΙ ΤΗΣ DEV-IS 2018
Στα πλαίσια των τακτικών επαφών και κοινών δραστηριοτήτων μεταξύ της ΠΕΟ και της DEV-IS πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΠΕΟ στις 3 Απριλίου 2018 συνάντηση μεταξύ του Εκτελεστικού Γραφείου της ΠΕΟ και της Εκτελεστικής Γραμματείας της DEV-IS.
Κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του προγράμματος κοινών δραστηριοτήτων το οποίο συμφώνησαν το 2017 και συμφωνήθηκε το πλαίσιο του κοινού προγράμματος δραστηριοτήτων για το 2018.
Οι δυο οργανώσεις σημειώνουν ότι οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης
Στην περιοχή της Μέσης Ανατολής οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επεμβάσεις με στόχο την επιβολή των σχεδιασμών τους και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού οδηγεί τους λαούς στην αιματοχυσία και τον θάνατο, την καταστροφή χωρών, και την προσφυγοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Στην Ευρώπη οι κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εφαρμόζουν αντιλαϊκές πολιτικές λιτότητας και προωθούν ένα αντεργατικό πλαίσιο που διευκολύνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι η άνοδος του ρατσισμού και των φασιστικών ακροδεξιών δυνάμεων.
Στην πατρίδα μας Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών γεγονός που αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ΠΕΟ κι η DEV-IS θεωρούν ότι η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της χώρας και του λαού παραμένει κοινή κορυφαία προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.
Η ΠΕΟ και η DEV-IS εκφράζουν λύπη και ανησυχία για το γεγονός ότι οι συνομιλίες έχουν διακοπεί. Η στασιμότητα στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο άγονη αλλά και πολύ επικίνδυνη, και ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του.
Οι δύο οργανώσεις καλούν τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με δημιουργική προσέγγιση να προχωρήσουν από κοινού σε μια διαπραγματευτική διαδικασία με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.
Οι δύο οργανώσεις παραμένουν σταθερά δεσμευμένες στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων, όπως αυτή διαλαμβάνεται στις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
Ο Κυπριακός λαός με τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας μας, θα μπορεί να εργαστεί για καθολική πρόοδο σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας στα πλαίσια μιας ενωμένης οικονομίας, με ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και ενιαίων συνθηκών εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.
Οι ενεργειακοί πόροι στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου πρέπει να αξιοποιηθούν ως καταλύτης για μια λύση του κυπριακού η οποία θα επανενώνει τη χώρα και θα ενισχύει την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Η όποια κοινωνική ευημερία προέλθει από την αξιοποίηση αυτού του πλούτου, να κατανέμεται δίκαια και ισότιμα σε όλους τους πολίτες της επανενωμένης Ομοσπονδιακής κυπριακής δημοκρατίας.
Όσον αφορά τα οδοφράγματα Δερύνειας και Απλικίου, οι δύο οργανώσεις ζητούν την όσο το δυνατόν πιο σύντομη διάνοιξη τους.
Αναφορικά με το κοινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκε το 2017, οι δύο οργανώσεις εκτίμησαν ότι έχουν υλοποιηθεί με επιτυχία πολλές και σημαντικές δράσεις και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους γι αυτό.
Ξεχώρισαν:
- Οι μαζικές κινητοποιήσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για στήριξη των συνομιλιών για το κυπριακό. Η πρωτοβουλία αυτή συσπείρωσε δεκάδες ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές οργανώσεις.
- Ο κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς με τη συμμετοχή εργαζομένων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
- Οι κοινές εκδηλώσεις των τμημάτων Γυναικών των δύο οργανώσεων με την ευκαιρία της 8ης του Μάρτη.
- H δημοσίευση κοινής ανακοίνωσης με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου Παγκόσμιας ημέρας δράσης των Συνδικάτων για την ειρήνη σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ειρήνη.
- Κοινή εκδήλωση για την 3η Οκτωβρίου που προκηρύσσει η ΠΣΟ ως Παγκόσμια Μέρα Δράσης των Εργαζομένων που ήταν αφιερωμένη στους πρόσφυγες και μετανάστες.
- Κοινή συμμετοχή στη διεθνή μέρα αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη που είχε προκηρύξει η ΠΣΟ στις 30 Μαρτίου.
Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων για το 2018, το οποίο θα αναπτυχθεί και στις δύο πλευρές θα περιλαμβάνει:
- Διοργάνωση εκδηλώσεων με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας.
- Συμμετοχή στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην μνήμη των Καβάζογλου και Μισιαούλη.
- Κοινό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
- Κοινές εκδηλώσεις προς τιμή των 70 χρόνων από τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες του 1948.
- Εκδηλώσεις έκφρασης διεθνούς αλληλεγγύης με αγωνιζόμενους λαούς.