ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΟ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, σε χθεσινή του συνεδρία, ανασκόπησε την κατάσταση γύρω από τα εργασιακά ζητήματα όπως διαμορφώνεται εν μέσω της πανδημίας και σημειώνει τα εξής:

1.    Εκφράζει συναδελφική αλληλεγγύη και θερμές ευχαριστίες στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο στον τομέα της Υγείας όσου και στους τομείς που διασφαλίζουν την προμήθεια της κοινωνίας με εμπορεύματα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Σε συνθήκες όπως αυτές που βιώνουμε, αναδεικνύεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ο ρόλος των δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, χωρίς τις οποίες είναι φανερό ότι η αντιμετώπιση της σημερινής κρίσης θα ήταν αδύνατη.
Τα χειροκροτήματα όμως και οι δημόσιες ευχαριστίες γι’ αυτούς τους εργαζόμενους δεν είναι αρκετά. Κυρίως χρειάζεται η στήριξη τους από το Κράτος για να μην γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και να υποχρεώνονται σε εξοντωτικές συνθήκες και ωράρια εργασίας καθώς και για να υλοποιείται η υποχρέωση και ευθύνη των εργοδοτών να λαμβάνουν όλα τα μέτρα και να παρέχουν όλα τα μέσα για προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους.
Πρέπει επιτέλους να ρυθμιστεί το κλείσιμο των καταστημάτων τροφίμων τουλάχιστον την Κυριακή και να κατοχυρωθεί ως υποχρεωτική αργία για τους εργαζόμενους και να επανεξεταστεί το θέμα ενός ελεύθερου απογεύματος.
 
2.    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ εκτιμά ότι τα μέτρα τα οποία μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί και αφορούν τους εργαζόμενους των οποίων η εργασία επηρεάζεται από τα διατάγματα για τον έλεγχο των κρουσμάτων της πανδημίας, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και σημειώνει το γεγονός ότι διαμορφώθηκαν μέσα από συλλογική διαβούλευση με τη συμμετοχή και του Συνδικαλιστικού κινήματος. Στη σωστή κατεύθυνση είναι και η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της χρονικής ισχύος αυτών των σχεδίων μέχρι τον Ιούνη. Η διαβούλευση σχετικά με τα σχέδια πρέπει να έχει συνέχεια, ώστε με συλλογικότητα να γίνει και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων υλοποίησης τους αλλά και η εξέταση πιθανών τροποποιήσεων ή προσθηκών που θα διαφανεί ότι επιβάλλεται να γίνουν με βάση τις εμπειρίες της πρακτικής τους εφαρμογής.
 
3.    Η ΠΕΟ εκφράζει ανησυχία και απαρέσκεια για ακραίες τοποθετήσεις εκ μέρους εργοδοτικών κύκλων οι οποίες φανερώνουν πρόθεση για προσπάθεια να φορτωθεί ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης μονόπλευρα πάνω στους εργαζόμενους. Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι τοποθετήσεις που ζητούν άρση της απαγόρευσης απολύσεων για όσους εργοδότες θα αξιοποιήσουν την κυβερνητική βοήθεια, καθώς και η προετοιμασία της κοινής γνώμης για νέα επίθεση στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ανησυχητική επίσης είναι η στάση συγκεκριμένων επιχειρήσεων οι οποίες αν και σε πλήρη αναστολή εργασιών λόγω των διαταγμάτων του Υπουργού Υγείας, εντούτοις δεν προχωρούν στην υποβολή αίτησης συμμετοχής στα σχέδια της Κυβέρνησης, ερωτοτροπώντας προφανώς με την ιδέα μαζικής απόλυσης των εργαζομένων τους. Θεωρούμε ότι η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επέκταση της διάρκειας ισχύος των σχεδίων μέχρι τον Ιούνη του 2020 , αναιρεί και τις τελευταίες δικαιολογίες που κάποιοι εργοδότες επικαλούνται για να μην προχωρούν σε αίτηση συμμετοχής στα σχέδια, ώστε να μην δεσμεύονται με απαγόρευση απολύσεων τουλάχιστο για ένα διάστημα.
 
4.    Το Εκτελεστικό Συμβούλιο καλεί όλους τους εργαζόμενους σε ενότητα και πειθαρχία στη μάχη για αντιμετώπιση του αόρατου και επικίνδυνου εχθρού που απειλεί την υγεία και τη ζωή μας. Τους καλεί ταυτόχρονα σε εγρήγορση και αγωνιστική συσπείρωση ώστε να αντισταθούμε αποτελεσματικά σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και κάθε προσπάθεια περαιτέρω απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και καταπάτησης των Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας. 
 
 
9 Απριλίου 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ