ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΚΑΥΣΩΝΑ

Πιο ευάλωτοι στη ζέστη οι ηλικιωμένοι

Η ΕΚΥΣΥ προτρέπει τους ηλικιωμένους να  λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το καύσωνα που επικρατεί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες στη Κύπρο.

Ζητούμε  να επανέλθει το σχέδιο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο κίνδυνος να προσβληθούν οι ηλικιωμένοι από θερμοπληξία, θερμική εξάντληση και κόπωση λόγω καύσωνα είναι ιδιαίτερα αυξημένος λόγω της ηλικίας τους που επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιδρά στη ζέστη.

Η ΕΚΥΣΥ προτρέπει τους ηλικιωμένους να  λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από το καύσωνα που επικρατεί, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες στη Κύπρο.

Μέσα σε αυτές τις  συνθήκες   είναι ανάγκη η χρήση κλιματισμού των κατοικιών  και αποδεικνύεται λανθασμένη  η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει  το σχέδιο επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος  ειδικά την περίοδο αυτή.

Ως ΕΚΥΣΥ  ζητούμε  να επανέλθει το σχέδιο της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και οι χαμηλοσυνταξιούχοι να ενταχθούν στις ευάλωτες ομάδες με κώδικα 08  για να έχουν την διατίμηση της ΑΗΚ.

Επίσης  η ΕΚΥΣΥ καλεί το Υφυπουργείο Προνοίας να μεριμνήσει μέσω των  Υπηρεσιών  Κοινωνικής Ευημερίας να προβαίνει σε ποιο  συχνούς ελέγχους των στεγών ηλικιωμένων ούτως ώστε να  εφαρμόζεται αυστηρά η νομοθεσία και  οι συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων να είναι ικανοποιητικές και ανθρώπινες. 

Παράλληλα εισηγείται στους Δήμους και τα Κοινοτικά Συμβούλια να παραχωρήσουν τους κλιματιζόμενους χώρους τους στους ηλικιωμένους και σε άλλες ευπαθείς ομάδες  για να μπορούν να περάσουν τις δύσκολες  αυτές μέρες σε ένα δροσερό περιβάλλον. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους συνταξιούχους δεν έχουν σύστημα κλιματισμού στο σπίτι τους ή αν λόγω του αισθητά αυξημένου κόστους του ηλεκτρισμού, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν ακόμη και αν έχουν.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ