ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ

Η ΠΕΟ διεκδικεί ουσιαστικά και συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων

Το Παρατηρητήριο Τιμών στην πρόσφατη ανακοίνωση του αναφέρεται σε νέες αυξήσεις τιμών σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι των νοικοκυριών όπως είναι το ψωμί, ζυμαρικά, καφές, λαχανικά και άλλα βασικά είδη διατροφής. Σημαντικές αυξήσεις ανακοινώνονται επίσης στα υλικά οικοδομής με αλυσιδωτές αυξήσεις στο κόστος απόκτησης στέγης.
Δυστυχώς τα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που η ΠΕΟ είχε εκφράσει από το καλοκαίρι για την κούρσα τιμών και τις επικείμενες αυξήσεις τιμών που θα ακολουθούσαν, την ώρα που η κυβέρνηση παρακολουθεί αδρανής προσπαθώντας να δικαιολογηθεί ότι αυτό οφείλεται σε διεθνείς συγκυρίες.
Σήμερα οι καταναλωτές- εργαζόμενοι που τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη φορτωθεί το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης καθώς και τις συνέπειες που έχει δημιουργήσει η πανδημία με την μείωση των εισοδημάτων καλούνται να φορτωθούν τις νέες δυσβάστακτες αυξήσεις σε βασικά αγαθά.
Η κατάσταση είναι τέτοια που επιβάλλεται από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να προχωρήσει στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων για στήριξη των χαμηλά εισοδηματικών στρωμάτων, των συνταξιούχων, των ανέργων και των ευάλωτων ομάδων και για την προστασία των καταναλωτών από την ασυδοσία και την αισχροκέρδεια.
Στο πλαίσιο αυτό διεκδικούμε:
• Πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ και επέκταση σε όλους τους εργαζόμενους ως μηχανισμού αποκατάστασης της αγοραστικής αξίας των μισθών.
• Αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης.
• Οι μεγάλες αυξήσεις στα υλικά οικοδομής και κατ’ επέκτασιν το αυξημένο κόστος για απόκτηση κατοικίας επιβάλλουν τον ανασχεδιασμό και την διεύρυνση της στεγαστικής πολιτικής του κράτους για απόκτηση κατοικίας ιδιαίτερα από τους νέους.
• Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
• Να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.
• Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

 

20/01/2022

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ