ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι θεατής και στην νέα κούρσα αυξήσεων

Το τελευταίο διάστημα  οι καταναλωτές  βρίσκονται αντιμέτωποι  με συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο είναι μεγαλύτερες από τον μέσο όρο αυξήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Την ίδια ώρα οι αυξήσεις στα καύσιμα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις τιμές άλλων βασικών προϊόντων.

Οι   καταναλωτές εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια   έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα λόγω της κρίσης. Η θέση τους δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο μέσα στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία όπου χιλιάδες εργαζόμενοι καλούνται να επιβιώσουν με μοναδικό εισόδημα τα επιδόματα covid.

Οι αυξήσεις στα καύσιμα, μας ανησυχούν ιδιαίτερα, αφού όπως είναι γνωστό  δεν υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και σωστής λειτουργείας του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών και γενικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και των ολιγοπωλίων που υπάρχει στον τομέα.

Την ευθύνη για εντοπισμό και αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων έχει πρώτιστα η Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να ελέγξει αλλά και να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίζει να είναι θεατής και στην νέα κούρσα αυξήσεων. Χρειάζεται επιτέλους να  αναλάβει τις ευθύνες της, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας του καταναλωτή από την ασυδοσία και αισχροκέρδεια χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που τις παρέχει η νομοθεσία συμπεριλαμβανομένου και της επιβολής πλαφόν στις τιμές για ένα διάστημα.

25 Ιουνίου 2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ