ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ

Εν μέσω ενός άλλου εργατικού ατυχήματος στο οποίο ακόμα ένας εργαζόμενος έχασε τη ζωή του, συνήλθε τη Τρίτη 4.8.2020 σε συνεδρία το Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, επανειλημμένα η ΠΕΟ έκφρασε έντονες ανησυχίες για την αρνητική πορεία στο τομέα της ασφάλειας και υγείας. Είναι προφανές ότι τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν, αρκετά από τα οποία γίνονται στις οικοδομές και αφορούν πτώση από ύψος, έχουν μια κοινή αιτία. Τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων από τους εργοδότες και την εντατικοποίηση της εργασίας. Επιβεβαιώνεται με ένα τραγικό τρόπο ότι τα κέρδη τίθενται πάνω από τον άνθρωπο.

 

Η κατάσταση στο τομέα της ασφάλειας και της υγείας κτύπησε κόκκινο εδώ και καιρό. Το Υπουργείο Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα επιθεώρησης εργασίας έχουν μεγάλη ευθύνη για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Όταν εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο, τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα και αμείλικτα. Τι πλάνα έχουν; Τι μέτρα θα πάρουν; Τι ενέργειες θα αναληφθούν για να συμμορφώνονται οι εργοδότες με τις υποχρεώσεις τους. Οι γενικόλογες ανακοινώσεις και οι συζητήσεις δεν αρκούν.

Η ΠΕΟ εδώ και χρόνια έχει καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις για βελτίωση της εφαρμογής του νόμου για την ασφάλεια και την υγεία. Τις καταθέσαμε στο Παγκύπριο Συμβούλιο Ασφάλειας και Υγείας και στην Υπουργό Εργασίας. Μεταξύ άλλων εισηγούμαστε:

  1. Νομοθετική ρύθμιση της υποχρεωτικής διακοπής εργασίας σε συνθήκες καύσωνα για όσες εργασίες διεξάγονται σε ανοικτούς χώρους και δεν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.
  2. Υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους και τους εργαζόμενους σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με ψηλή επικινδυνότητα, όπως τις οικοδομές.
  3. Αποτελεσματικό έλεγχο και εφαρμογή της νομοθεσίας από τους επιθεωρητές. Το μέτρο του διατάγματος αναστολής εργασιών ως μηχανισμός συμμόρφωσης μπορεί να αξιοποιείται περισσότερο.
  4. Εισαγωγή διαφανών διαδικασιών διερεύνησης ατυχημάτων, των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων της επιθεώρησης, όπως και της συμμόρφωσης των εργοδοτών-επιχειρήσεων με τις υποδείξεις.
  5. Εκστρατεία για δημιουργία επιτροπών ασφάλειας και υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας τις οποίες το τμήμα επιθεώρησης εργασίας πρέπει έμπρακτα να στηρίξει για να μην είναι διακοσμητικός ο ρόλος τους.

Απαιτούμε δράσεις και ενέργειες συγκεκριμένες. Οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχθούν άλλο να νοιώθουν ότι η ζωή και η αρτιμέλεια τους είναι σε κίνδυνο.

Λευκωσία, 4/8/2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ