ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με  δηλώσεις του παρουσίασε την πολυδιαφημιζόμενη «Συμφωνία του Αιώνα» για το Μεσανατολικό, η οποία  ενώ παρουσιάζεται ως μια  δίκαιη συμφωνία, στην ουσία καταπατά κάθε δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού και  εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ για την «ευρύτερη Μέση Ανατολή».

Πρόκειται για μια «συμφωνία»  που είναι εκτός των  πλαισίων του ΟΗΕ,  και παραβιάζει τα σχετικά Ψηφίσματα και Αποφάσεις  του ΟΗΕ, αλλά και τις αρχές του διεθνούς δικαίου. 

Με την «συμφωνία»,  και μετά τις άνομες  ενέργειες που προηγήθηκαν με   την αναγνώριση των Ιεροσολύμων ως  αδιαίρετης πρωτεύουσας του Ισραήλ, την αναγνώριση «κυριαρχίας» του Ισραήλ επί των κατεχομένων συριακών Υψιπέδων του Γκολάν,  στην ουσία νομιμοποιούνται  οι παράνομοι εποικισμοί και η κατοχή της γης των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ. 

Η ΠΕΟ καταδικάζει το νέο έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού και σε αυτή την κρίσιμη καμπή εκφράζει για ακόμη μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη και στήριξη της στα δίκαια αιτήματα του αγώνα του.

  • Για αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.
  • Για άμεσο τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
  • Για διάλυση των παράνομων εποικισμών και διασφάλιση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων.
  • Απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων.

Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση της Κύπρου να τοποθετηθεί  απέναντι σε αυτό το νέο έγκλημα σε βάρος των δικαίων του παλαιστινιακού λαού.

 

30 Ιανουαρίου 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ