ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΞΙΚ

Ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ ύστερα από μια μακρά περίοδο υποσχέσεων και πολλών «θα» για στήριξη και αναβάθμιση του.

Η απόφαση αυτή λήφθηκε χωρίς καμιά ενημέρωση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΑΞΙΚ και της Διεύθυνσης του, ως νομικά, θεσμικά και ηθικά όφειλε η πολιτεία.

Μετά από επίμονες προσπάθειες από τον περασμένο Φεβρουάριο, για ορισμό συνάντησης με το Υπουργείο Παιδείας για ενημέρωση του ΔΣ για τις προθέσεις της κυβέρνησης στα εκκρεμούντα προβλήματα αναβάθμισης του ΑΞΙΚ, (έγκρισης των νέων προγραμμάτων του ως η ΔΙΠΑΕ ζήτησε, έγκρισης των προϋπολογισμών του ώστε να ενισχυθεί και με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα τα υφιστάμενα προγράμματα του), καλέστηκε ξαφνικά σύσκεψη του ΔΣ, χωρίς ατζέντα, από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, με πρόσκληση τηλεφωνική το μεσημέρι της Πέμπτης 15 Ιουλίου για το μεσημέρι της επομένης, 16 Ιουλίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ενημέρωσε το ΔΣ ότι ήδη το Υπουργικό «μετά από εισήγηση του ΤΕΠΑΚ» αποφάσισε την υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ, τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι προς συζήτηση αλλά μόνο προς ενημέρωση.

Μέλη του ΔΣ έθεσαν τα εξής ερωτήματα:
1. Γιατί δεν έγινε ενημέρωση του ΔΣ του ΑΞΙΚ και της διεύθυνσης του πριν την οριστική απόφαση του Υπουργικού για ένα τόσο σοβαρό θέμα;
2. Γιατί το Υπουργείο παραγνώρισε πλήρως το αίτημα των μελών του ΔΣ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ΠΕΟ και ΣΕΚ από τον περασμένο Φλεβάρη, για συνάντηση και αλληλοενημέρωση επί όλων των πτυχών των θεμάτων του ΑΞΙΚ, ως ο ίδιος είχε υποσχεθεί σε συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής;
3. Έγινε οποιαδήποτε μελέτη για το θέμα μετακίνησης του ΑΞΙΚ που να καταδεικνύει την αναγκαιότητα αυτή και πώς κάτι τέτοιο εξυπηρετεί τον στόχο ενίσχυσης και αναβάθμισης του ΑΞΙΚ;
4. Με ποιο καθεστώς θα υπαχθεί το ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και με ποια προγράμματα σπουδών;
5. Ποια είναι η πρόταση του ΤΕΠΑΚ για το ΑΞΙΚ και γιατί δεν δίδεται στην διεύθυνση και το ΔΣ του ΑΞΙΚ;
6. Υπάρχει πιθανότητα μετακίνησης του ΑΞΙΚ από τις σημερινές του εγκαταστάσεις και με ποιο κόστος θα γίνει κάτι τέτοιο;
Η απάντηση του Υπουργείου κάθε άλλο από απάντηση μπορεί να θεωρηθεί στα ερωτήματα.

Συνοπτικά η θέση του Υπουργείου είναι:
– Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες της πρότασης που έγινε από το ΤΕΠΑΚ
– Έγινε μελέτη αλλά δεν έχουν τις λεπτομέρειες για ενημέρωση
– Είναι οριστική η υπαγωγή του ΑΞΙΚ στο ΤΕΠΑΚ και δεν συζητείται
– Πολύ πιθανόν να μετακινηθεί το ΑΞΙΚ από τις σημερινές του εγκαταστάσεις
– Είναι τυπικό θέμα οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν
– Περισσότερα και με λεπτομέρειες θα σας ενημερώσει το ΤΕΠΑΚ σε συνάντηση που θα οριστεί σύντομα.

Ακολούθησε στις 28 Ιουλίου νέα σύσκεψη στη παρουσία των εκπροσώπων του ΤΕΠΑΚ, με επικεφαλή τον πρύτανη του πανεπιστημίου, οι οποίοι σε 10 με 15 λεπτά μας ανέλυσαν προφορικά την ¨πρόταση¨ τους για υπαγωγή του ΑΞΙΚ υπό την σκέπη τους και κάλεσαν τα μέλη του ΔΣ να τοποθετηθούν, με τη διευκρίνηση του Υπουργείου Παιδείας ότι δεν συζητείται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την οποία παρεμπιπτόντως, πουθενά δεν βρήκαμε.
Η ΠΕΟ, σαν μέλος του ΔΣ του ΑΞΙΚ, εκφράζει την απογοήτευση της για τον μυστικιστικό τρόπο που λειτουργεί το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Εκτιμούμε ότι οι ενέργειες της είναι παράτυπες, προσβλητικές και απαξιωτικές τόσο για τους θεσμούς και τη χρηστή διοίκηση, όσο και για τις οργανώσεις/οργανισμούς μέλη του ΔΣ του ΑΞΙΚ.

Το γεγονός ότι δεν απαντά σε ουσιώδη ερωτήματα για την αναγκαιότητα ή και την χρησιμότητα τέτοιας απόφασης, εντείνει την ανησυχία μας αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον στήριξης και αναβάθμισης του ΑΞΙΚ.

Όλοι αναγνωρίζουν την ιστορική προσφορά του στον τουρισμό μας και την ανάγκη συνέχισης αυτής της προσφοράς μέσα από την στήριξη και αναβάθμιση του όπως ακριβώς συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στη μελέτη του, που με έξοδα του ίδιου του κράτους εκπόνησε.

Η παραδοχή τους ότι για να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς τους θα χρειαστεί να τροποποιηθούν υφιστάμενοι νόμοι, επιβεβαιώνει την άποψη μας για το παράτυπο ή και παράνομο τρόπο που ενεργούν.

Η πιθανή μετακίνηση του ΑΞΙΚ θεωρούμε ότι θα αποτελούσε μνημείο ανακολουθίας και αναξιοπιστίας του κράτους και προσπάθεια εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, έχοντας υπόψιν τα όσα προηγήθηκαν για το θέμα αυτό και ιδιαίτερα τη σχετική συζήτηση που έγινε στη βουλή επί του θέματος αυτού.

Κρίνουμε ότι η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε πάσχει και παραπέμπει σε απολυταρχικές τάσεις και στο δόγμα του ¨αποφασίζωμεν και διατάσωμεν¨. και οι όλοι χειρισμοί καταρρακώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της κυβέρνησης .

Εν όψει όλων των πιο πάνω, εκφράζουμε την αντίθεση μας στους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και ενέργειες και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους και να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος με την Διεύθυνση του ΑΞΙΚ και το ΔΣ επί όλων των θεμάτων στην βάση των μέχρι σήμερα αποφάσεων και δεσμεύσεων όλων των φορέων για πραγματική στήριξη και αναβάθμιση του ΑΞΙΚ.

30 Ιουλίου 2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ