Αντίδραση ΕΚΥΣΥ για κατάργηση της επιδότησης στο ρεύμα εν μέσω καύσωνα

Αντίδραση  ΕΚΥΣΥ για κατάργηση της επιδότησης στο ρεύμα εν μέσω καύσωνα

Επαναφορά της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα απαιτεί η ΕΚΥΣΥ, ώστε να αποφευχθούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων με τις νέες αυξήσεις που θα φέρουν σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά.

Η  ΕΚΥΣΥ τονίζει πως οι συνταξιούχοι περίμεναν από το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 19 Ιουλίου 2023 να πάρει αποφάσεις και να διευρύνει τον κατάλογο των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού ώστε να συμπεριληφθούν και οι ίδιοι σε αυτό. Ανέμεναν επίσης από την κυβέρνηση διόρθωση της απόφασής της για κατάργηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος. Παρόλα αυτά με δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις του Υπουργού έρχονται σε αντίθεση με άλλες δικές του δηλώσεις καθώς και με δηλώσεις της Υφυπουργού Πρόνοιας που τόνιζαν την ανάγκη για διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Με βάση λοιπόν τις δηλώσεις του Υπουργού, το κάθε νοικοκυριό θα πρέπει να κοιτάξει τα του οίκου του, να περιοριστεί και να κάνει οικονομία στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς όμως θα γίνει αυτό τη στιγμή που βιώνουμε μια μακρά περίοδο καύσωνα; Η δήλωση και η παρότρυνση του Υπουργού την παρούσα στιγμή είναι άτοπη αφού, κυρίως οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως οι συνταξιούχοι, δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε αυτές τις συνθήκες χωρίς την χρήση κλιματιστικών.

Δικαιολογώντας τη θέση της η κυβέρνηση προτρέπει τα νοικοκυριά να αξιοποιήσουν τα Σχέδια του Υπουργείου Ενέργειας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Η ΕΚΥΣΥ βλέπει θετικά την ανάγκη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η οποία όμως πρέπει να γίνει με χορηγία ή και με άλλες διευκολύνσεις από το κράτος ή και επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με εύκολες, όχι χρονοβόρες γραφειοκρατικές  διαδικασίες .

Η ΕΚΥΣΥ τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη άμεσα να παραχωρηθούν αντισταθμιστικές παροχές προς τους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω του αυξημένου πληθωρισμού έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στα εισοδήματά τους για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος διαβίωσης.

 ***Η φωτογραφία είναι από την εκδήλωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων της ΕΚΥΣΥ  Αμμοχώστου  μετα την περιφερειακή σύσκεψή που έγινε την Τρίτη 18 Ιουλίου στην Δερυνεια***

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ