ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΟ ΣΕ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Προσπάθεια ενοχοποίησης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών αγώνων

Η ΠΕΟ θα σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας

Με πρόσχημα την απεργία των εργαζομένων στο λιμάνι Λεμεσού, οι εργοδοτικές οργανώσεις επαναφέρουν και πάλι στη δημόσια συζήτηση την πάγια θέση τους για ποινικοποίηση των απεργιών. Κάθε φορά που ομάδες εργαζομένων καταφεύγουν σε απεργιακά μέτρα, συγχρονισμένες οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν νομοθετική ρύθμιση των απεργιών. Το ίδιο έπραξαν στις κινητοποιήσεις των νοσηλευτών, των εκπαιδευτικών, των ωρομίσθιων εργατών στα νοσοκομεία.

Η ΠΕΟ δηλώνει κατηγορηματικά για ακόμα μια φορά ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε ρυθμίσεις που θα περιορίζουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της απεργίας.

Ούτε και πρόκειται να αποδεχθούμε να ποινικοποιηθούν οι εργατικοί αγώνες.

Σ’ ότι αφορά την επίκληση της ανάγκης για προσήλωση στα εργασιακά θέσμια και τήρησης του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων η προσήλωση αυτή πρέπει να αφορά όλους, της Υπηρεσίας Εργασιακών Σχέσεων συμπεριλαμβανομένης και δεν μπορεί να γίνεται επιλεκτικά κάθε φορά που οι εργαζόμενοι αφού εξάντλησαν όλα τα άλλα μέσα αποφασίζουν να λάβουν απεργιακά μέτρα.

Όσον αφορά την απεργία στο λιμάνι, βάσει του ιστορικού που παρέθεσαν σε ανακοίνωση τους οι Συντεχνίες, είναι προφανές ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία που προνοεί ο Κώδικας Βιομηχανικών Σχέσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι εκτός Κώδικα η απεργία.

3/8/2021

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ