ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2018

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι σημαντικές και καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας.

 

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2018

Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές είναι σημαντικές και καθοριστικές για την πορεία του τόπου μας.

 

Η ΠΕΟ δεν μένει αμέτοχη και ουδέτερη σ’ ότι αφορά τις προεδρικές εκλογές.  Από το ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξαρτάται και η πορεία του κυπριακού και η πορεία στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και στην εσωτερική διακυβέρνηση.

 

Στο κυπριακό, μετά την κατάρρευση στο Γκρανς Μοντανά ακόμα ενός κύκλου διαπραγμάτευσης, ο κίνδυνος περαιτέρω εδραίωσης της κατοχής και της ντε φάκτο διχοτόμησης γίνεται ακόμα πιο ορατός.  Η αποτυχία στο Γκρανς Μοντανά να οδηγηθούμε σε λύση σκόρπισε απογοήτευση ανάμεσα στους ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους και μεγάλο προβληματισμό για τις προοπτικές και το μέλλον του τόπου μας.  Δυστυχώς για τη κατάληξη στο Γκρανς Μοντανά πέραν από τις δεδομένες ευθύνες της τουρκικής πλευράς, ρόλο έπαιξαν και οι χειρισμοί του Προέδρου Αναστασιάδη και ιδιαίτερα οι παλινδρομήσεις του και η έλλειψη σταθερότητας και αποφασιστικότητας στη διαχείριση της κρίσιμης αυτής διαπραγμάτευσης.  Είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος και η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ, έβαλαν ψηλότερα στις προτεραιότητες τους τη διατήρηση τους στην εξουσία, σε βάρος του πολιτικού μας προβλήματος.

 

Οι θέσεις που προβάλλονται για τη λεγόμενη Νέα Στρατηγική για το κυπριακό, όπως και οι παλινδρομήσεις και οι τακτικισμοί σε σχέση με το κυπριακό, είναι επικίνδυνες πολιτικές που οδηγούν στην απομάκρυνση από τη λύση και την επανένωση και στην εδραίωση του στάτους –κβο.

 

Η επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού από εκεί που σταμάτησε πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα.  Αυτό προϋποθέτει το άτομο που θα ηγείται των συνομιλιών από μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας, να χαρακτηρίζεται από συνέπεια στην επιδίωξη λύσης Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας, σταθερότητα στις αρχές και στους χειρισμούς, δημιουργική προσέγγιση ώστε να ξεπερνιούνται τα προβλήματα και να αξιοποιεί σωστά τις καλές υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

 

Στα θέματα της εσωτερικής διακυβέρνησης οι εργαζόμενοι, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, έχουν ανάγκη από μια προοδευτική φιλοεργατική, φιλολαϊκή διακυβέρνηση.

 

Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι ευάλωτοι και μη προνομιούχοι υποφέρουν από τις πολιτικές της λιτότητας, των περικοπών, τις πολιτικές που στηρίζουν τους λίγους.  Έζησαν μια κυβέρνηση που είχε ως ιδεολογικό της μανιφέστο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, της απορρύθμισης της εργασίας, της συμπίεσης των μισθών, των ιδιωτικοποιήσεων, της συρρίκνωσης της κοινωνικής πολιτικής.  Είδαν τον κοινωνικό διάλογο και τους θεσμούς τριμερούς κοινωνικού διαλόγου να παραμερίζονται και να υποβαθμίζονται και μια σειρά από δεσμεύσεις να μην τηρούνται. 

 

Μ’ αυτές τις πολιτικές συμπορεύθηκαν και συντάχθηκαν και ο Ν. Παπαδόπουλος και άλλες πολιτικές δυνάμεις που σήμερα ενδύθηκαν τη σημαία της αλλαγής.

 

Ως αποτέλεσμα των πολιτικών που άσκησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη αυτά τα χρόνια οι φτωχοί έγιναν περισσότεροι και φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

 

Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη κοινωνική ανισότητα ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., η αγοραστική αξία των μισθών πήγε 20 χρόνια πίσω, η προσωρινή και μερική απασχόληση υπερδιπλασιάστηκαν και το ποσοστό των ατόμων που ζουν στο όριο της φτώχειας ανήλθε στο 27,7%.

 

Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση η οποία να προωθεί πολιτικές που να στηρίζουν τη δίκαιη κατανομή και ανακατανομή του παραγόμενου πλούτου, να προστατεύει και να σέβεται το δημόσιο χαρακτήρα των οργανισμών κοινής ωφέλειας, να στηρίζει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να είναι έτοιμη να εισάξει ρυθμίσεις που να διασφαλίζουν ότι για τον κάθε εργαζόμενο στην Κύπρο εφαρμόζονται κάποια βασικά ελάχιστα δικαιώματα.  Μια κυβέρνηση που να αποκαταστήσει και να διευρύνει το κοινωνικό κράτος.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, αφού ενημερώθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης που είχε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά, αποφασίζει να στηρίξει την υποψηφιότητα του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

 

Οι θέσεις του Στ. Μαλά τόσο σε σχέση με το κυπριακό όσο και στα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους είναι σε κοινή πορεία με τους στόχους και τις επιδιώξεις μας.

 

Η εκλογή του Στ. Μαλά στη Προεδρία της Δημοκρατίας θα αναπτερώσει τις ελπίδες για να επαναρχίσει ο διάλογος για μια λύση του κυπριακού που να επανενώνει το λαό και τον τόπο μας.

 

Στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα, οι  θέσεις του για ανάπτυξη που να κατανέμεται με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, για διακυβέρνηση που να σέβεται και να στηρίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για διακυβέρνηση που να σέβεται και να στηρίζει τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες, απαντούν στην ανάγκη για προοδευτική, φιλολαϊκή πορεία του τόπου.

 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ καλεί τα στελέχη της ΠΕΟ να εργαστούν δραστήρια και μαχητικά για την εκλογή του Σταύρου Μαλά στη Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

31 Οκτωβρίου 2017

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ