ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN 1ΗΣ ΜΑΗ 2016

Εμείς οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι καταπιεσμένοι και αποκλεισμένοι, όλοι αυτοί που αντιστεκόμαστε και επιθυμούμε να μετατρέψουμε το θυμό αυτού του κόσμου σε ένα άλλο κόσμο καλύτερο, είμαστε και πάλι μαζί για να οργανώσουμε την Πρωτομαγιά του 2016 και για να υψώσουμε τη σημαία του αγώνα ακόμα πιο ψηλά.

 

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN 1ΗΣ ΜΑΗ 2016

 

26 Απριλίου 2016

Εμείς οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, οι καταπιεσμένοι και αποκλεισμένοι, όλοι αυτοί που αντιστεκόμαστε και επιθυμούμε να μετατρέψουμε το θυμό αυτού του κόσμου σε ένα άλλο κόσμο καλύτερο, είμαστε και πάλι μαζί για να οργανώσουμε την Πρωτομαγιά του 2016 και για να υψώσουμε τη σημαία του αγώνα ακόμα πιο ψηλά.

Γιορτάζουμε την Κόκκινη Πρωτομαγιά τιμώντας τη μνήμη των πρωτοπόρων Τουρκοκύπριων και Ελληνοκύπριων εργατών που κατάφεραν να κερδίσουν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες τη δεκαετία του 1940, τα βασικά κεκτημένα της κυπριακής εργατικής τάξης όπως η κοινωνική ασφάλιση, η ημερήσια οκτάωρη εργασία, το δικαίωμα στην οργάνωση. 

Φτάνοντας προς την 1 Μάη 2016, το χάος που βιώνουν οι λαοί, στον κόσμο και στην περιοχή μας εμβαθύνετε.

Στη γεωγραφική περιοχή όπου ζούμε, το ιμπεριαλιστικό καπιταλιστικό σύστημα εξαναγκάζει τους λαούς και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στον πόλεμο, τα δάκρυα, το θάνατο, την ανεργία, τη φτώχεια, τη μετανάστευση, το ρατσισμό και τις διακρίσεις. Καταδικάζουμε τους βρόμικους, ιμπεριαλιστικούς πολέμους στον κόσμο και στην περιοχή μας και για μια ακόμη φορά μεταφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές τόσο στα βόρεια, όσο και στα νότια της Κύπρου σπρώχνουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και στη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς. Την ίδια στιγμή αυξάνουν την περιβαλλοντική καταστροφή, διευρύνουν τις ανισότητες, ενώ επιδιώκεται η περαιτέρω αμφισβήτηση ακόμα και βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Στα βόρεια της Κύπρου εντείνονται οι πολιτικές που επιβάλλει η Άγκυρα. Σε μια περίοδο που με την ιδιωτικοποίηση του νερού καταργείται το κοινωνικό αυτό δικαίωμα, που συνεχίζονται οι νεοφιλελεύθερες επιθέσεις με νέα οικονομικά πρωτόκολλα, που η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρισμού, των τηλεπικοινωνιών και των λιμανιών είναι στην ημερήσια διάταξη, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια το νομικό σύστημα των Τουρκοκυπρίων να εξομοιωθεί με αυτό της Τουρκίας, σε μια περίοδο που επιδιώκεται η περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, η Πρωτομαγιά του 2016 μπορεί να γίνει το σημείο έναρξης μιας νέας αντίστασης.

Στα νότια της Κύπρου, οι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες της εφαρμογής του μνημονίου στο οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και η Τρόικα και το οποίο προκάλεσε οικονομική στασιμότητα, περικοπές στην υγεία, την παιδεία και το κοινωνικό κράτος, αύξησε δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια. Παρόλο που το μνημόνιο θεωρητικά τέλειωσε, εντούτοις η νεοφιλελεύθερη καταστροφή και οι συνέπειες της συνεχίζονται, έστω και αν επίσημα γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κρίση τέλειωσε. 

Η παγκόσμια οικονομική κρίση, το χάος στο οποίο σύρεται ο κόσμος και οι συνέπειες του, δείχνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα τα κοινά ταξικά συμφέροντα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας δείχνουν καθαρά ότι ο αγώνας μας θα πρέπει να εντατικοποιηθεί. Σε αυτό τον αγώνα, περιλαμβάνεται η πάλη μας ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, η επανένωση της χώρας και του λαού μας συνεχίζει να είναι η πιο επείγουσα ανάγκη. Η μη λύση για μας σημαίνει ότι είμαστε χωρίς μέλλον.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου υποστηρίζει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που έχουν ως στόχο μια λύση αρχών που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων.

Οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, φέρνουν στην επιφάνεια τα καθήκοντα των εργαζομένων για εντατικοποίηση των κοινών τους δραστηριοτήτων, αλλά και του αγώνα τους ενάντια στον εθνικισμό, σοβινισμό και τη διχοτόμηση. Υπό αυτή την έννοια τόσο στο βορρά, όσο και στο νότο οι δυνάμεις της αριστεράς και της δημοκρατίας δε θα πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά στην κινητοποίηση των ρατσιστικών, εθνικιστικών και φασιστικών κύκλων.

Η κατάσταση της μη λύσης  υπηρετεί τα συμφέροντα του στάτους κβο και στις δύο κοινότητες. Η λύση και η ειρήνη υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα των κοινοτήτων μας.

Καλούμε με καλή βούληση τους δύο ηγέτες να εργαστούν πάνω σε όλα αυτά στα οποία υπάρχουν συγκλίσεις, ούτως ώστε να φτάσουμε σύντομα σε μια δίκαιη λύση, αμοιβαία αποδεκτή, βασισμένη στην πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια λύση που θα επανενώνει την χώρα μας και τους ανθρώπους που ζουν σ’ αυτή.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή έχει περιγραφεί στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε.  Συνεχίζουμε να παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι στην προσπάθεια που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση που θα καταστήσει την Κύπρο κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων ανεξάρτητη, ελεύθερη, και αποστρατικοποιημένη.

Καλούμε λοιπόν τους εργαζόμενους όλης της Κύπρου, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους  να οργανωθούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.

Όχι στην αποικιοποίηση των Τουρκοκυπρίων από την Τουρκία…

Όχι στις επιβολές της Τρόικα…

Όχι στην απορρύθμιση των εργασιακών συνθηκών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στις πολιτικές λιτότητας που καταργούν το κοινωνικό κράτος…

Όχι στην καπιταλιστική κηδεμονία, την περιβαλλοντική καταστροφή και σε κάθε είδους διακρίσεις.

Για να προστατεύσουμε τις κοινωνικές κατακτήσεις που μας άφησαν κληρονομιά οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές, καθώς και για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας και των κοινοτήτων μας, ας αγωνιστούμε ενωμένοι. Ας χτίσουμε την Κύπρο της εργασίας μαζί.

Ζήτω η Πρωτομαγιά!

Πρόγραμμα εκδήλωσης Κυριακή 1 του Μάη:

–          Κοινή συγκέντρωση η ώρα 7:00 μμ στο Λήδρα Πάλας

–          Χαιρετισμός Γ.Γ ΠΕΟ, Πάμπη Κυρίτση

–          Χαιρετισμός Προέδρου ΝΤΕΒΙΣ Χασάν Φελέκ

–          Συναυλία με το συγκρότημα ΣΟΛ ΑΝΑΚΤΑΡΙ

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ