ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΠΕΟ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Μαρτίου 2019, η Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ. Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, 500 αντιπρόσωποι από χώρους δουλειάς σε όλη την Κύπρο ανασκόπησαν τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες των τελευταίων χρόνων και τη δράση της ΠΕΟ και έθεσαν νέους οργανωτικούς στόχους για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

 

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΥΝΤΕΧΝΙΩΝ-ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Μαρτίου 2019, η Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη της ΠΕΟ. Μέσα σε αγωνιστικό κλίμα, 500 αντιπρόσωποι από χώρους δουλειάς σε όλη την Κύπρο ανασκόπησαν τις κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες των τελευταίων χρόνων και τη δράση της ΠΕΟ και έθεσαν νέους οργανωτικούς στόχους για μαζικοποίηση και ισχυροποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ανασκοπώντας τη δράση της ΠΕΟ σε αυτή την περίοδο, η Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη κρίνει θετικά την οργανωτική δουλειά που έγινε τα τελευταία χρόνια, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν από το 2013 και εντεύθεν και τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο συνδικαλισμός. Η ΠΕΟ άντεξε στις πιέσεις και παρά την σημαντική απώλεια μελών την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης –κυρίως λόγω των μαζικών απολύσεων και του μεγάλου κύματος ανεργίας- σταθεροποιήθηκε στη συνέχεια και σήμερα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Η Οργανωτική Συνδιάσκεψη εκτίμησε ότι η τελευταία περίοδος χαρακτηρίστηκε από πολλές αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους λόγω των επιπτώσεων από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Όλα τα στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν τη δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και το γεγονός ότι το λογαριασμό της κρίσης τον πλήρωσαν και συνεχίζουν να τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα.

Η υποβάθμιση των μισθών και η επιδείνωση των όρων εργοδότησης είναι η κύρια αιτία που οδηγεί στη διεύρυνση της ανισότητας και στη φτωχοποίηση, ενώ στα πλαίσια της μονόπλευρης λιτότητας το κοινωνικό κράτος έχει ξηλωθεί, τα νοσοκομεία οδηγήθηκαν στο χείλος της κατάρρευσης, το επίπεδο διαβίωσης των συνταξιούχων υποχώρησε αισθητά και η στεγαστική πολιτική είναι ανύπαρκτη.

Οι εργοδότες αξιοποιούν την ανασφάλεια που δημιούργησε η κρίση ανάμεσα στους εργαζόμενους για να προωθήσουν την απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις, επιβάλλοντας προσωπικά συμβόλαια και όρους εργοδότησης που καμία σχέση δεν έχουν με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις ή ακόμα και με την ίδια εργατική νομοθεσία.

Η ΠΕΟ ιεραρχεί σήμερα ως πρώτιστο καθήκον την αντίσταση στην υποβάθμιση των οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και την διεκδικητική και οργανωτική αντεπίθεση του κινήματος, ώστε να μπει τροχοπέδη στις αντεργατικές και αντιλαϊκές εξελίξεις και να αντιστραφεί αυτή η πορεία.

Εστιάζει στην ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να επαναφέρει ότι έχει παραχωρηθεί την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης και να επανέλθει σε διεκδικήσεις για βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Σε αυτή τη φάση, αποτελεί κορυφαίο στόχο, η εφαρμογή από την πολιτεία, νομοθετικών και θεσμικών μέτρων που να υποχρεώνουν όλους τους εργοδότες, να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και να τηρούν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εργαζόμενους. Νομοθετικά μέτρα που να κατοχυρώνουν ότι η συλλογική σύμβαση υπερέχει των προσωπικών συμβολαίων. Όπως επίσης και τη νομοθετική ρύθμιση των ελάχιστων δικαιωμάτων και για τους εργαζόμενους που δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση, μέσα από ένα θεσμοθετημένο μηχανισμό με την συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Η Παγκύπρια Οργανωτική Συνδιάσκεψη κρίνει ότι το 2019 θα είναι κρίσιμη χρονιά για το συνδικαλιστικό κίνημα. Πρόκειται να δώσει σκληρή μάχη για ανανέωση των δυο μεγάλων κλαδικών συμβάσεων και τη νομοθετική κατοχύρωση της υποχρέωσης εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων. Θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση μεγάλων οργανισμών κοινής ωφέλειας και για αλλοίωση του χαρακτήρα των Ταμείων Προνοίας. Η ΠΕΟ θα σταθεί εμπόδιο στην ισοπέδωση των Ταμείων Προνοίας με τις ιδιωτικές ασφάλειες γιατί τα Ταμεία Προνοίας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των συλλογικών συμβάσεων και η εποπτεία τους θα πρέπει να παραμένει στα πλαίσια των εργασιακών σχέσεων.
Η Οργανωτική Συνδιάσκεψη συζήτησε και τη μεγάλη κοινωνική αλλαγή που αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, διαμηνύοντας πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότητα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που τη χρειάζονται και στην ποιότητα που την δικαιούνται.

Ενόψει της εντατικοποίησης των αγώνων για αποτροπή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού, η ΠΕΟ δεν θα μείνει ουδέτερη στη μεγάλη πολιτική μάχη των Ευρωεκλογών. Ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ, το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων και θα δώσει τη μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας.

Τέλος, η Συνδιάσκεψη απευθύνει προς όλα τα μέλη της ΠΕΟ, σε όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνία, μήνυμα ενότητας, αγωνιστικής συσπείρωσης και αποφασιστικότητας για καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς και για αξιοπρέπεια στην εργασία.

1 Μαρτίου 2019

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ