ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019

Μαζί με το παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγο τo 1886, οι οποίοι με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους κατοπινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου.

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ – ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2019

Μαζί με το παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγο τo 1886, οι οποίοι με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους κατοπινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου.

Τιμούμε τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες άγριας ταξικής και αποικιοκρατικής καταπίεσης, άνοιξαν νέους δρόμους δείχνοντας ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με οργάνωση και αγώνες.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τις σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα.

Καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεχίζονται και εντείνονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και οι οποίες προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

Μετά την άδοξη διακοπή των συνομιλιών στο Γκρανς Μοντανά το κυπριακό βρίσκεται σε μια άγονη και πολύ επικίνδυνη στασιμότητα η οποία δεν είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Απαιτούμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σταματήσει να αλληθωρίζει προς άλλες λύσεις που είναι καταστροφικές και επικίνδυνες για τον τόπο μας και να ενεργήσει για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση του πλαισίου Γκουτιέρες με στόχο τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, όπως έχει περιληφθεί στις συμφωνίες ανωτάτου επιπέδου και με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται στα έγγραφα του ΟΗΕ.

Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να συμβιβαστούμε με την ιδέα της διχοτόμησης. Μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρηνική συμβίωση, σε μια επανενωμένη, και ασφαλισμένη πατρίδα. Σε αυτή τη κατεύθυνση για ακόμα μια φορά, η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία, κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη την Τετάρτη 1η Μαΐου.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Συνθήκες που επιδεινώνονται λόγω των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία της κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Το ξεπούλημα του συνεργατισμού, αυτής της μεγάλης ιστορικής και κοινωνικής κατάκτησης, η συνεχής στόχευση για ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, είναι μέρος αυτής της επίθεσης.

Όπως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.

Αυτό δεν αποτελεί μόνο δικό μας συμπέρασμα αλλά καταδεικνύεται από τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και την εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί κάθε φορά στα συμπεράσματα της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο. Συγκεκριμένα:

– Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται ως χώρα με δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και με ένα από τους υψηλότερους ρυθμούς μείωσης της αγοραστικής δύναμης των μέσων μισθών. Και μάλιστα την ίδια ώρα που το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου, δηλαδή τα κέρδη και οι προσόδοι, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά έχουν αυξηθεί σημαντικά.
– Ένας στους τέσσερις νέους μας είναι άνεργος ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι κατά πολύ ψηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε. Το ποσοστό των νέων που είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης αυξάνεται και έχει καταστεί από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
– Καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
– Οι δαπάνες στον τομέα της Υγείας και των κοινωνικών παροχών είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Είναι φανερό ότι το γεγονός πως ο ρυθμός ανάπτυξης, μετά από μια μακροχρόνια ύφεση της οικονομίας έχει τώρα θετικό πρόσημο δεν σημαίνει ταυτόχρονα και σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας. Το αντίθετο είναι που συνέβηκε στην πράξη.

Για εμάς το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να κατανέμεται δίκαια και να οδηγεί στην βελτίωση των συνθηκών ζωής και δουλειάς και των εργαζομένων οι οποίοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους δημιουργούν το πλούτο.

Είναι για αυτό που κατά τη διαδικασία ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων προτεραιότητα είναι η πλήρης επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες και οι αυξήσεις μισθών και ωφελημάτων εκεί και όπου υπάρχουν οι συνθήκες.

Κεντρικός στόχος το επόμενο χρονικό διάστημα είναι ο αγώνας ενάντια στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η προστασία των συλλογικών συμβάσεων. Απαιτούμε, νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτούμε μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερείς διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων. Ταυτόχρονα απαιτούμε τερματισμό της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης για αγορά υπηρεσιών.

Μαζί με τον αγώνα για επαναρύθμιση των εργασιακών σχέσεων η ΠΕΟ συνεχίζει τον αγώνα για επαναδόμηση και αναστήλωση του κοινωνικού κράτους, για επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων και επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους, για επαναδημιουργία στεγαστικής πολιτικής.

Αναφορικά με τη μεγάλη κοινωνική μεταρρύθμιση που αφορά το Γενικό Σύστημα Υγείας, η ΠΕΟ διαμηνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, πως πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ όπως αυτό έχει ψηφιστεί ομόφωνα από την Βουλή, με κοινωνικό χαρακτήρα, που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και να εξασφαλίζει ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη την ώρα που την χρειάζονται και στην ποιότητα που την δικαιούνται. Χωρίς πισωγυρίσματα και υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα που ταλανίζουν και επιχειρούν να τορπιλίσουν την εφαρμογή του όπως έχει συμφωνηθεί.

Επαναλαμβάνει, την έντονη διαφωνία της με την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία των Ταμείων Προνοίας από το Υπουργείο Εργασίας σε κοινή εποπτική αρχή με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Η απόφαση της κυβέρνησης στοχεύει στην αποξένωση των ταμείων προνοίας από αυτούς που τα δημιούργησαν και στην αλλαγή του χαρακτήρα τους από συλλογικά κοινωνικά ταμεία μέρος των εργασιακών σχέσεων σε ακόμα ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν μέρος του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η ΠΕΟ θα αγωνιστεί για να αποτρέψει αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Εκφράζει την έντονη δυσφορία της για την κωλυσιεργία που παρατηρείται στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεώρησης. Το νομοσχέδιο αυτό τέθηκε ενώπιον της Ολομέλειας δυο φορές για ψήφιση και βουλευτές συγκεκριμένων κομμάτων ταυτιζόμενοι με τους εργοδότες ζήτησαν αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου και νέα διαβούλευση. Οι ίδιες δυνάμεις επανέρχονται και προβάλλουν διάφορες αιτιάσεις παρά το ότι έγιναν αλλαγές από το Υπουργείο για να ικανοποιηθούν οι ανησυχείς των εργοδοτών.

Η ΠΕΟ προειδοποιεί ότι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο υπομονής. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε περαιτέρω ροκάνισμα ούτε του χρόνου ούτε του στόχου που το νομοσχέδιο εξυπηρετεί. Η ΠΕΟ παρακολουθεί τα όσα τεκταίνονται και προτίθεται να συντονιστεί με το υπόλοιπο συνδικαλιστικό κίνημα για να ληφθούν μέτρα αντίδρασης με στόχο έτσι που επιτέλους να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Στις 26 Μαΐου διεξάγονται οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Το αποτέλεσμα των εκλογών έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στον τόπο μας και ενδιαφέρει άμεσα τους εργαζόμενους.

Εγγύηση για την αποτελεσματική προώθηση των στόχων που θέτουμε ως Κύπρος και ως εργαζόμενοι είναι η στήριξη του ΑΚΕΛ – Αριστερά, Νέες Δυνάμεις. Εχέγγυο αποτελεί η ιστορία και προσφορά του ΑΚΕΛ στους κύπριους εργαζόμενους και η διαχρονική συνέπεια και διεκδικητικότητα του στην υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η ΠΕΟ, ως κομμάτι του λαϊκού κινήματος, συμπαρατάσσεται με το ΑΚΕΛ, το κόμμα των Κυπρίων εργαζομένων και θα δώσει τη μάχη για να αποδυναμωθεί ο νεοφιλελευθερισμός, να ηττηθεί ο φασισμός και να ενισχυθούν οι δυνάμεις της προόδου και της εργασίας.

Οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση και διαφύλαξη της οργάνωσης τους, περιφρουρώντας την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις αντεργατικές πολιτικές.

Με αστείρευτη πηγή έμπνευσης την ιστορία μας, πορευόμαστε και φέτος στον δρόμο της τιμής που χάραξαν οι ηρωομάρτυρες του Σικάγο, στο δρόμο του αγώνα για επανενωμένη Κύπρο και για την προστασία των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει η ΠΕΟ.

Πρόγραμμα Κινητοποιήσεων ΠΕΟ
ΠΕΟ Λευκωσίας (κεντρική εκδήλωση) Τετάρτη 1 του Μάη
-5:00 μ.μ. Συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.
-Ομιλητής ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.
-Χαιρετισμός από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
-Πορεία στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη στο γήπεδο της νεκρής ζώνης (Λήδρα Πάλας).
– Συνάντηση και ενοποίηση με πορεία Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων και κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς.
ΠΕΟ Λεμεσού, Τετάρτη 1 του Μάη
-10.15 π.μ. Συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού.
-10:45 π.μ. Πορεία από το οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το αμφιθέατρο στον εναέριο.
ΠΕΟ Πάφου, Τετάρτη 1 του Μάη
-10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου.
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Κέννεντυ.
ΠΕΟ Αμμοχώστου, Τρίτη 1 του Μάη
10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

ΠΕΟ Λάρνακας, Τρίτη 1 του Μάη
-10 π.μ. Προσυγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας
-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Σε όλες τις πόλεις οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε δεκάδες κοινότητες και τόπους δουλειάς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ