ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ( 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018) ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΟ

Ξεκίνησε σήμερα στην Τεχεράνη η διήμερη σύνοδος ( 26-27 Φεβρουαρίου 2018) του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟ. Η σύνοδος θα ασχοληθεί με το πλάνο δράσης της Ομοσπονδίας για το 2018. Εκ μέρους της ΠΕΟ ο Γ.Γ συν. Πάμπης Κυρίτσης, που είναι και εκ των αντιπροέδρων της ΠΣΟ κατάθεσε την πιο κάτω παρέμβαση:

 

 

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ( 26-27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018) ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΣΟ

Ξεκίνησε σήμερα στην Τεχεράνη η διήμερη σύνοδος ( 26-27 Φεβρουαρίου 2018) του Προεδρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας ΠΣΟ. Η σύνοδος θα ασχοληθεί με το πλάνο δράσης της Ομοσπονδίας για το 2018. Εκ μέρους της ΠΕΟ ο Γ.Γ συν. Πάμπης Κυρίτσης, που είναι και εκ των αντιπροέδρων της ΠΣΟ κατάθεσε την πιο κάτω παρέμβαση:

Προεδρικό Συμβούλιο ΠΣΟ, Τεχεράνη 26-27 Φεβρουαρίου 2018.
Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες,

Θα ήθελα κατ’ αρχήν εκ μέρους της ΠΕΟ να ευχαριστήσω τους συναδέλφους από την οργάνωση Workers House για τη θερμή φιλοξενία και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για την επιτυχία του Προεδρικού Συμβουλίου.

Σε ολόκληρο το πλανήτη διανύουμε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τα πολυεθνικά μονοπώλια, με διάφορα μέσα, πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά, επιδιώκουν να επιβάλουν παντού τα ιδιοτελή συμφέροντα τους. Η περιοχή μας, η Μέση Ανατολή, αποτελεί σήμερα ένα απέραντο θέατρο πολεμικών συγκρούσεων, επειδή ακριβώς ο ενεργειακός της πλούτος παραμένει σταθερή πηγή «ενδιαφέροντος» για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Η χώρα μου , ως αποτέλεσμα ξένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και γεω-στρατηγικών σχεδιασμών, παραμένει εδώ και 44 χρόνια ντε φάκτο διαιρεμένη, με το 40% του εδάφους της κάτω από την στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας.

Η διαδικασία των συνομιλιών η οποία ήταν σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς δεν καρποφόρησε, με αποτέλεσμα το κυπριακό ζήτημα να είναι σήμερα μπροστά σε μια στασιμότητα η οποία, δεν είναι μόνο άγονη αλλά και πολύ επικίνδυνη. Ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι, αφού όσο το κυπριακό παραμένει άλυτο η χώρα μας παραμένει διχοτομημένη και συνεχίζεται η παρουσία των ξένων στρατευμάτων. Την ίδια ώρα αυξάνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας η οποία επαναφέρει στην περιοχή την διπλωματία των κανονιοφόρων.

Η ΠΕΟ να εργάζεται με συνέπεια και αναπτύσσει κοινές δράσεις με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ , για την προώθηση του κοινού στόχου για μια επανενωμένη, ομόσπονδη κοινή πατρίδα, στην οποία όλοι οι κύπριοι θα ζουν με ειρήνη και ασφάλεια, χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς ξένους προστάτες και κηδεμόνες.

Στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα οι εργαζόμενοι της Κύπρου έχουν φορτωθεί άδικα και μονομερώς το κόστος της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι πολιτικές της κυβέρνησης και η πλήρης ευθυγράμμιση της με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές σκληρής λιτότητας του ΔΝΤ και της Τρόικα, έχουν διευρύνει δραματικά την κοινωνική ανισότητα. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες.

Με την αντίσταση των εργαζομένων και της ΠΕΟ, παρά τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας και τις επιθέσεις των εργοδοτών, καταφέραμε να διατηρήσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις και να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις των μεγάλων δημόσιων οργανισμών στις τηλεπικοινωνίες και τον ηλεκτρισμό. Έχουμε περάσει στην αντεπίθεση και διεκδικούμε πίσω ότι έχει χαθεί την περίοδο της κορύφωσης της κρίσης, με το μνημόνιο, την Τρόικα και το κούρεμα των καταθέσεων.

Το Νοέμβριο του 2017 η ΠΕΟ διοργάνωσε το 27ο συνέδριο της, όπου μέσα από ένα ανοικτό διάλογο αξιολογήσαμε την πορεία του κινήματος και θέσαμε τις προτεραιότητες μας για την επόμενη πενταετία. Βασικές προτεραιότητες η αντιμετώπιση της απορρύθμισης και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, η προστασία των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης, η επαναφορά των κοινωνικών δικαιωμάτων που έχουν συρρικνωθεί και η επαναοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, η συνέχιση του αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και η ενίσχυση της μαζικότητας και της συνοχής του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Όσο αφορά την ΠΣΟ, νομίζω ότι είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται με μια αξιοσημείωτη ταχύτητα ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ολοένα και πιο πολλά συνδικάτα συνειδητοποιούν ότι η κυρίαρχη γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα, στην πραγματικότητα προωθεί τον ταξικό συμβιβασμό αντί τον ταξικό αγώνα, με αποτέλεσμα να απονευρώνει και να οδηγεί στην περιθωριοποίηση τον ρόλο του κινήματος των εργαζομένων. Είναι βέβαια αποτέλεσμα και της δουλειάς που γίνεται σε πολλά επίπεδα από τον Γ.Γ. και την ηγεσία της ΠΣΟ. Δουλειά η οποία ολοένα και περισσότερο γίνεται εμφανής και αναγνωρίσιμη ανακτώνοντας έτσι με κόπο και επιμονή, το κύρος και την αίγλη που περιέχεται στη πλούσια ιστορία της Διεθνούς μας.

Χρειάζεται βέβαια αρκετή δουλειά ακόμα για να φθάσει η παρουσία και η παρέμβαση της ΠΣΟ στα επίπεδα που επιθυμούμε ώστε να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται στις ανάγκες, τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων σε ολόκληρο το πλανήτη.

Η ΠΕΟ ως συντονιστής του Ευρωπαϊκού Γραφείου θα συνεχίσει να εργάζεται με προσήλωση για την αλληλεγγύη και την ενότητα των ταξικών δυνάμεων στην Ευρώπη και την ανάπτυξη περισσότερων δράσεων και πρωτοβουλιών.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβαση μου θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τους φίλους από την Workers House για τη θερμή φιλοξενία και να σας διαβεβαιώσω ότι η ΠΕΟ θα συνεχίσει να εργάζεται στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας και της αλληλεγγύης για την περαιτέρω ενίσχυση της ΠΣΟ για την οικοδόμηση ενός κόσμου χωρίς πολέμους και φτώχεια και μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

 

                                        

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ