ΔΗΛΩΣΗ ΓΓ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

Είμαστε υποχρεωμένοι να επαναφέρουμε το θέμα της προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών εντός των λεωφορείων, αφού  δεν έχουμε απαντήσεις από κανένα. Στάλθηκαν μερικές επιστολές στον υπουργό Μεταφορών και πρόσφατα στον υπουργό Υγείας. Διαπιστώνουμε για λόγους που δεν γνωρίζουμε, να παραβλέπονται οι προειδοποιήσεις μας και να υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι διασποράς του COVID 19 εντός των λεωφορείων εφόσον εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους επιβάτες. Η σύσταση μέχρι σήμερα έχει αποδειχτεί πως δεν βοηθά, αφού περίπου οι μισοί επιβάτες αρνούνται τη χρήση της μάσκας.

Πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, γιατί οι καφετερίες, εστιατόρια και άλλοι παρόμοιοι χώροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους κλειστούς χώρους τους. Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν μόνο τους ανοικτούς χώρους, όμως δεν πρέπει να υπάρχουν όρθιοι και μετακινούμενοι πελάτες; Γιατί σε ένα μικρό κλειστό χώρο όπως είναι τα λεωφορεία να επιτρέπονται καθήμενοι και όρθιοι, μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς αναλογικά με το μέγεθος τους και αγνοώντας τις αποστάσεις; Γνωρίζουν επίσης πως στα περισσότερα λεωφορεία υπάρχουν πολύ μικρά ή καθόλου παράθυρα και δεν υπάρχει ο αναγκαίος αερισμός.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα όταν ένας επιβάτης θετικός στο COVID 19 αλλά ασυμτωματικός, θα είναι σε δρομολόγιο που διαρκεί μέχρι μια ή και ως δύο ώρες και δεν φορεί μάσκα; Κινδυνεύουν όσοι θα είναι σε αυτό λεωφορείο; Οι χιλιάδες επιβάτες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία θα αναμένουν απάντηση και όχι να τους αγνοήσουν και πάλι.

Γνωρίζουν επίσης οι αρμόδιοι πως μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων οι επιβάτες αυξάνονται με αποτέλεσμα να υπάρχουν δρομολόγια πουν δεν αρκούν τα λεωφορεία να τους εξυπηρετήσουν λαμβάνοντας υπόψη το 100% και όχι το 50 % της χωρητικότητας τους. Τι κάνει το υπουργείο Μεταφορών  για την επίλυση αυτών των προβλημάτων;

 

Άθως Ελευθερίου

29/05/2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ