ΕΚΔΗΛΩΣΗ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη εκδήλωση του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού προς τιμήν της επετείου της 8ης του Μάρτη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Φιλίας» στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λεμεσό στις 12 Μαρτίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη εκδήλωση του Επαρχιακού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού προς τιμήν της επετείου της 8ης του Μάρτη που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα «Φιλίας» στο Οίκημα της ΠΕΟ στη Λεμεσό στις 12 Μαρτίου.

 

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου και ο Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου. Το άνοιγμα έκανε η Επαρχιακή Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ Λεμεσού Μαρία Ψαρά ενώ χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των Κούρδων που διαμένουν στην Κύπρο, η εκπρόσωπός τους Ελευθερία Ταρίκογλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

 

«Η ΠΕΟ τιμά στο πρόσωπο κάθε γυναίκας, την εργαζόμενη, μάνα, σύζυγο που υπερβαίνει καθημερινά τον εαυτό της για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στους πολυσύνθετους ρόλους που καλείται να  επιτελέσει. Αυτή τη γυναίκα οφείλουμε ως κοινωνία να στηρίξουμε, παρέχοντας της εκείνες τις διευκολύνσεις και προϋποθέσεις που πραγματικά να συμβάλουν στην προσπάθεια για κατάκτηση της ισότιμης θέσης που δικαιούται και αξίζει», επεσήμανε στο άνοιγμά της η Επαρχιακή Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Λεμεσού Μαρία Ψαρά.

 

Όπως τόνισε, η ΠΕΟ δε θα κουραστεί ποτέ να αγωνίζεται για να πετύχει την πλήρη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, γιατί παρά τις επιτυχίες που καταγράφηκαν, οι οποίες φέρουν και την σφραγίδα της Ομοσπονδίας, εντούτοις οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και εμπόδια, τα οποία πολλές φορές θέτουν τους όρους ισότητας σε ένα θεωρητικό παρά σε πρακτικό επίπεδο.

 

«Τιμώντας την 8η του Μάρτη ως ΠΕΟ ανανεώνουμε την πίστη και προσήλωση μας στην προσπάθεια για πραγματική, ουσιαστική ισοτιμία σε όλους τους τομείς. Ο αγώνας για ισοτιμία αποτελεί μέρος της προσπάθειας μας για κοινωνική πρόοδο», επεσήμανε.

 

Από την πλευρά της η Γραμματέας του Κεντρικού Γραφείου Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων της ΠΕΟ Μαρίνα Κούκου επεσήμανε το γεγονός ότι είναι μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες των γυναικών που μπορούμε σήμερα να κάνουμε θετικό απολογισμό στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε διαχρονικές διεκδικήσεις της ΠΕΟ και του Γραφείου Γυναικών της Ομοσπονδίας, που στόχευαν στη βελτίωση της θέσης της γυναίκας στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία. Συμπλήρωσε όμως ότι παρά το θετικό απολογισμό υπάρχει ακόμη μια σειρά από ζητήματα που παραμένουν ψηλά στην ατζέντα του Κινήματος και χρήζουν σοβαρής και ουσιαστικής αντιμετώπισης για να επιλυθούν και να οδηγήσουν στην εργασιακή και κοινωνική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. «Υποστηρίζουμε ότι το ζήτημα της ισότητας δεν πρέπει να προσεγγίζεται αποσπασματικά και μακριά από τις συνθήκες που το περιβάλλουν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να  υποβαθμίζεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και αντιξοότητες. Εμείς οι γυναίκες είμαστε μέρος της Εργατικής Τάξης και πρέπει ως αναπόσπαστο κομμάτι να παλέψουμε για να περιφρουρήσουμε και να επεκτείνουμε τις κατακτήσεις μας ειδικά τώρα που δέχονται λυσσαλέα επίθεση από τους ξένους και ντόπιους υποστηρικτές της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής φιλοσοφίας», ανέφερε.

Μιλώντας για τη φετινή 8η του Μάρτη, είπε ότι το νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά τις Προεδρικές εκλογές φέρνει μπροστά σε όλους νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις, αφού με πρόφαση την οικονομική κρίση και την αύξηση της ανεργίας σε συνδυασμό με το πρόσφορο έδαφος που θα παρέχει στους εργοδότες η νέα κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι θα βρεθούν μπροστά σε νέους αγώνες για διατήρηση των μέχρι τώρα κατακτήσεων, που πριν λίγα χρόνια πιθανόν να φαίνονταν αυτονόητα. «Δε θα διστάσουν να μειώσουν τους κατώτατους μισθούς, δε θα διστάσουν να προχωρήσουν σε απολύσεις εγκύων και πολλά άλλα με κίνδυνο τα ζητήματα της ισότητας όχι να μην προωθούνται αλλά αντίθετα να οπισθοχωρήσουν», είπε και κάλεσε όλους να επαγρυπνούν και να μείνουν συσπειρωμένοι και οργανωμένοι στο Συνδικαλιστικό Κίνημα της ΠΕΟ.

Η Γραμματέας του Γραφείου Γυναικών της ΠΕΟ τόνισε πως η αυξανόμενη ανεργία ανησυχεί ιδιαίτερα το Κίνημα και απαίτηση της ΠΕΟ και του Γραφείου είναι η στήριξη της γυναικείας απασχόλησης. «Διεκδικούμε ίση μεταχείριση και ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση και ανέλιξη στην εργασία. Επίσης, σημαντικό κεφάλαιο στη προώθηση της ισότητας παραμένει η συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή και η συμμετοχή στα κοινά», επεσήμανε.

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η Μ. Κούκου επανέλαβε το σύνθημα της φετινής εκστρατείας της 8ης του Μάρτη λέγοντας πως «ο αγώνας για ισότητα και δικαιοσύνη δεν σταματά ποτέ» και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να σταματήσει και είναι δικό μας καθήκον να τον στηρίζουμε και να τον προωθούμε. Είναι καθήκον μας, εμάς, των αριστερών προοδευτικών ανθρώπων που πιστεύουμε στην αξία του. Εμάς που δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τη γυναίκα να πλασάρετε ως εμπόρευμα, ως φτηνή εργατική δύναμη, ως εργαλείο αύξησης των κερδών του κεφαλαίου», τόνισε.

 

Λαμβάνοντας το λόγο ο Γραμματέας του Τ.Σ. ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρης Χριστοδούλου, επεσήμανε την επικαιρότητα της επετείου της 8ης του Μάρτη αφού οι συνθήκες μέσα στις οποίες διαδραματίστηκαν τότε τα γεγονότα δεν είναι διαφορετικές από τις σημερινές: «Το άγριο, απάνθρωπο και απαίσιο πρόσωπο του καπιταλισμού που ανάγκασε τότε το 1857 τις γυναίκες της Νέας Υόρκης να βγουν στους δρόμους διεκδικώντας τα δίκαια και τα δικαιώματα τους, το ίδιο αυτό πρόσωπο εμφανίζεται μπροστά μας και σήμερα μέσα στις συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που το ίδιο το σύστημα δημιούργησε. Η προσπάθεια για περισσότερα κέρδη, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης οδηγεί σε νέες κρίσεις και σε ένταση της ταξικής πάλης», είπε χαρακτηριστικά.

 

Μιλώντας για τις σημερινές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο, επεσήμανε την ανησυχία του Κινήματος της ΠΕΟ για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Ν. Αναστασιάδη, που καλείται να διαχειριστεί την κρίση, έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από αυτή που είχε η κυβέρνηση Χριστόφια. «Ο νέος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και η παράταξη που εκπροσωπεί δεν έκρυψαν ποτέ τους νεοφιλελεύθερους προσανατολισμούς τους και έχουμε ήδη, μερικές μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας, τα πρώτα δείγματα γραφής. Ενώ διατυμπάνιζε προεκλογικά ότι δεν θα ιδιωτικοποιήσουν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς, με αποτέλεσμα ο κοινωνικός πλούτος που μαζεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια να περάσει στα χέρια του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να προστεθούν στη στρατιά των ανέργων, εντούτοις προχωρά σήμερα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενώ τα βήματα που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση ανέβασαν τον πήχη της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στη κυβέρνηση με την ύπαρξη 4 γυναικών Υπουργών, αυτή η κυβέρνηση, ακολουθώντας πιστά όπως φαίνεται στην πράξη το αμίμητο του κ. Αναστασιάδη «Και οι γυναίκες μπορούν να σκέφτονται» άφησε εντελώς εκτός τις γυναίκες. Ούτε μια γυναίκα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτός είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση προς την γυναίκα και τον ρόλο της στην κοινωνία», είπε.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρόσφατες Προεδρικές εκλογές και στην πολεμική που δέχτηκε η αριστερά από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις αλλά και τα ΜΜΕ και τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα όλοι ενωμένοι γύρω από τις Συντεχνίες μας, γύρω από την ΠΕΟ να δίνουμε καθημερινά την μάχη για το δικαίωμα εργασίας με ρυθμισμένους όρους απασχόλησης για το δικαίωμα να είμαστε οργανωμένοι και να διεκδικούμε αυτό που μας ανήκει. Η ΠΕΟ δηλώνει ότι είναι εδώ. Το Κίνημα είναι παρόν, όρθιο αξιόμαχο και έτοιμο για να δώσει την μάχη για το σήμερα και το αύριο.  Η ΠΕΟ θα παρακολουθεί πολύ στενά τις ενέργειες της νέας Κυβέρνησης και θα παίρνει θέση για τα διάφορα θέματα όπως πάντοτε με δημιουργική διάθεση με σύνεση και υπευθυνότητα έχοντας σαν βασικό γνώμονα την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων του τόπου. Εκεί όμως και όπου θα κρίνεται ότι θίγονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας ευρύτερα θα αντιστέκεται και θα διεκδικεί αποφασιστικά», διαμήνυσε.

 

Τέλος, η εκπρόσωπος των Κούρδων, Ελευθερία Ταρίκογλου στο χαιρετισμό της, ευχαρίστησε την ΠΕΟ που είναι η μόνη Οργάνωση που συμπαρίσταται στις Κούρδισσες: «Εμείς οι Κούρδισσες που βρισκόμαστε στην Κύπρο, δεν έχουμε άλλους φίλους και συμπαραστάτες στην πατρίδα σας εκτός από εσάς. Ήρθαμε εδώ κυνηγημένες από το Τουρκικό καθεστώς γιατί θέλαμε να ζούμε ελεύθερες στην πατρίδα που μας άρπαξαν», είπε.

 

Μιλώντας για την επέτειο της 8ης του Μάρτη ανέφερε πως οι Κούρδισσες τιμούν τη μνήμη των τριών συναγωνιστριών που δολοφόνησαν πριν λίγες μέρες στα Γραφεία της Οργάνωσης τους στη Γαλλία Τούρκοι πράκτορες και τιμούν επίσης όλες τις γυναίκες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ισότητα της γυναίκας ανά τον κόσμο.

 

Άνοιγμα Μαρίας Ψαρά

Oμιλία Ε. Γ. ΠΕΟ Λεμεσού Δημήτρη Χριστοδούλου

Ομιλία Μαρίνας Κούκου

Χαιρετισμός  Ελευθερίας Ταρίκογλου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ