ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Με συνθήματα όπως «φτάνει πια η κοροϊδία», «επανάκτηση των δικαιωμάτων μας», «ΓΕΣΥ εδώ και τώρα» οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησαν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας την  Παρασκευή  24 Μαρτίου έξω από την Βουλή. Άνθρωποι 65-85 ετών και άνω, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι, με προβλήματα υγείας ύψωσαν για άλλη μια φορά το ανάστημά τους και έδωσαν άλλο έναν αγώνα, έτσι όπως είναι συνηθισμένοι να κάνουν, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Τα δικαιώματα που με αίμα και αγώνες κατέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια και που ξαφνικά και αυθαίρετα η κυβέρνηση Αναστασιάδη  τους τα αφαίρεσε.

 

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ

Δώστε μας πίσω όσα μας πήρατε!

Οι απόμαχοι της δουλειάς βρέθηκαν έξω από τη Βουλή απαιτώντας επανάκτηση των δικαιωμάτων τους

 

Με συνθήματα όπως «φτάνει πια η κοροϊδία», «επανάκτηση των δικαιωμάτων μας», «ΓΕΣΥ εδώ και τώρα» οι συνταξιούχοι μέλη της ΕΚΥΣΥ πραγματοποίησαν νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας την  Παρασκευή  24 Μαρτίου έξω από την Βουλή. Άνθρωποι 65-85 ετών και άνω, κουρασμένοι, ταλαιπωρημένοι, με προβλήματα υγείας ύψωσαν για άλλη μια φορά το ανάστημά τους και έδωσαν άλλο έναν αγώνα, έτσι όπως είναι συνηθισμένοι να κάνουν, για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Τα δικαιώματα που με αίμα και αγώνες κατέκτησαν όλα αυτά τα χρόνια και που ξαφνικά και αυθαίρετα η κυβέρνηση Αναστασιάδη  τους τα αφαίρεσε.

 

Της εκδήλωσης διαμαρτυρίας προηγήθηκε Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΠΕΟ Λευκωσίας.

 

Κύριος ομιλητής στο Συνέδριο ήταν ο Γ.Γ. της ΕΚΥΣΥ Κώστας Σκαρπάρης.

 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ο οποίος αφού συνεχάρει τους συνταξιούχους για την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν για την επανάκτηση των δικαιωμάτων του, τους διαβεβαίωσε ότι η ΠΕΟ θα είναι όπως πάντα το κύριο στήριγμα τους.

 

Οι συνταξιούχοι αποφάσισαν τη λήψη νέων μέτρων αγώνα για την  επανάκτηση  και επαναφορά  των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές που έκανε η κυβέρνηση . Επίσης ενέκριναν υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων  το οποίο οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής πριν την έναρξη των εργασιών της Βουλής.

 

Σημειώνεται πως το πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, ιδιαίτερα των χαμηλοσυνταξιούχων είναι πέραν από το 30%. Ως εκ τούτου δεν αντέχουν άλλο ενώ αρκετοί από αυτούς υποφέρουν και είναι πολύ προκλητικό η κυβέρνηση να μην αποδέχεται να  επανέλθουν τα δικαιώματά τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές την στιγμή που εκπρόσωποι της πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά.

 

Οι συνταξιούχοι στο υπόμνημά τους πληροφορούν εκ νέου τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους (πέραν των 30 χιλιάδων). Το Πασχαλινό επίδομα με τα κριτήρια που καθόρισε η Κυβέρνηση έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με 2 άτομα.

Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έγινε αλλαγή των κριτηρίων στο κατά πόσον δικαιούται κάποιος ηλικιωμένος φροντίδα με αποτέλεσμα άτομα που δικαιούνταν φροντίδας, τώρα να μην δικαιούνται.

 

Σε ότι αφορά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Αντίθετα 25,000 περίπου δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, ανάμεσα τους ανάπηροι, άρρωστοι, υπερήλικες ή άτομα που δεν κατανόησαν την πολύπλοκη νομοθεσία που δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, αλλά ανέργους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή) των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση.

 

Η τροποποίηση που έγινε τον Ιούλιο του 2015 δυστυχώς δεν επίλυσε  το πρόβλημα από το γεγονός ότι για να μπορεί ένα ηλικιωμένο άτομο να υποβάλει αίτηση, η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση για να εγκριθεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν «ανυπέρβλητοι προσωπικοί λόγοι ή σοβαροί λόγοι υγείας».

 

«Ως οργάνωση των συνταξιούχων εκτιμούμε ότι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τους συνταξιούχους ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης στη προθεσμία υποβολής της αίτησης, μόνο για τους συνταξιούχους (δεν καθορίζεται το ίδιο για τους ανέργους, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π.) παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και ισονομίας και το πιθανότερο είναι και αντισυνταγματικές», τονίζει η ΕΚΥΣΥ στο υπόμνημά της και προσθέτει πως ακόμη και σε περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν βεβαιώσεις γιατρών για τις δυσκολίες που είχαν ηλικιωμένοι την περίοδο του 2014 (Σεπτέμβρης-Δεκέμβρης) δεν έγιναν δεκτές και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.

 

Σε ότι αφορά τον τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η ΕΚΥΣΥ καταγγέλλει πως οι συνταξιούχοι υποφέρουν και περιμένουν για χρόνια σε λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση.

 

 

 

Αιτήματα συνταξιούχων

1.Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για  να επιτρέπει σε όλους τους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν τηρούν τα κριτήρια να επανακτήσουν την ειδική χορηγία-μικρή επιταγή.

 

2.Να τροποποιηθεί το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους συνταξιούχους με  εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να  μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα τους όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις που φρόντισαν να αποταμιεύσουν με πολλές οικονομίες και στερήσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, ούτε τα εισοδήματα από τον ΚΟΑΠ.

 

3.Να σταματήσουν οι αποκοπές που γίνονται με 15 μηνιαίες δόσεις λόγω υπολογισμών όλων των τόκων και της χορηγίας από τον ΚΟΑΠ για τα χρόνια 2014 και 2015.

 

4.Να συζητηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εφάρμοσε αυθαίρετα η κυβέρνηση για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα διότι ήδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά αρκετά άτομα τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.

 

5.Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να  επανέλθει το δικαίωμα  για το επίδομα μάνας.

 

6.Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων στο τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να επανέλθει μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους και το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά τους.

 

7.Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους του Ε.Ε.Ε.

 

8.Το ύψος του ενοικίου που δικαιούται κάποιος από το Ε.Ε.Ε. είναι περίπου στο 50% του πραγματικού κόστους και πρέπει να αυξηθεί.

 

ΕΚΥΣΥ

24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ