ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΥΣΥ ΠΡΟΣ ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

– Άμεσα να υποβάλουν αίτηση για την μικρή επιταγή όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν υπέβαλαν

– Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που τους αποκόπηκε το δικαίωμα της μικρής επιταγής τον Δεκέμβριο του 2014, έχει καθοριστεί η 31η Δεκεμβρίου 2020.

 

Η ΕΚΥΣΥ κατά την διάρκεια του 2020 πέραν από την συνεχή δράση της για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι και την αντιμετώπιση προσθέτων προβλημάτων που προέκυψαν με την πανδημία του κορονοιού πραγματοποίησε μεγάλη ,ολόχρονη , σχεδόν σε όλη την Κύπρο εκστρατεία ενημέρωσης των συνταξιούχων για όλα τα θέματα που τους αφορούν αλλά ιδιαίτερα για τα δικαιώματα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ωστόσο , ακόμη διαπιστώνει ότι δυστυχώς μερικές χιλιάδες συνταξιούχοι που έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας δεν έχουν υποβάλει ακόμη αίτηση με αποτέλεσμα να στερούνται του δικαιώματός της μικρής επιταγής, του χριστουγεννιάτικου ή ενδεχομένως και του πασχαλινού επιδόματος.

Όπως είναι γνωστό μέχρι τον Ιανουάριο του 2018 η κυβέρνηση δεν αποδεχόταν τροποποίηση της νομοθεσία που να επιτρέπει στους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν υπέβαλαν την αίτηση τους έγκαιρα δηλαδή μέχρι 30/11/2014 να την υποβάλουν . Ωστόσο η νομοθεσία τροποποιήθηκε ύστερα από δικαιολογημένες αντιδράσεις των συνταξιούχων , πολλούς αγώνες της ΕΚΥΣΥ και μετά από πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ με αποτέλεσμα να μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τον Ιανουάριο του 2018. Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από συνταξιούχους που τους αποκόπηκε το δικαίωμα της μικρής επιταγής τον Δεκέμβριο του 2014, έχει καθοριστεί ύστερα από νέα παράτασή που αποφάσισε η βουλή η 31η Δεκεμβρίου 2020. Διευκρινίζουμε ότι οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση από την ημερομηνία που δικαιούνται σύνταξη δηλαδή και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020

Όσοι παίρνουν την μικρή επιταγή δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα αίτηση .Ήδη έχουν πληρωθεί τις 21-22 Δεκεμβρίου και την αναδρομική αύξηση για 12 μήνες .

Δικαιούχοι είναι συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας. Το όριο της φτώχειας είναι 10,324 ευρώ στη περίπτωση του ενός ατόμου και 15,486 ευρώ για νοικοκυριό 2 ατόμων. H αίτηση που θα πρέπει να συμπληρωθεί είναι για παροχή επιδόματος σε συνταξιούχους με χαμηλά εισοδήματα ή και Ε.Ε.Ε.-(Έντυπο ΕΕΕ5.v2- γκρίζου χρώματος)

Για οποιαδήποτε βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποταθούν στα γραφεία της ΕΚΥΣΥ σε όλες τις πόλεις ή στις τοπικές επιτροπές της Οργάνωσης .

28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ