ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ ΠΕΟ προς ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΦΑΣΟΥΡΙΟΥ

7 Ιανουαρίου 2022

Κυρία Ζέτα Αιμιλιανίδου Υπουργό ΥΕΠΚΑ
Λευκωσία

Κυρία Αιμιλιανίδου,

Θέμα: Άδειες εργασίας σε αλλοδαπούς για γεωργικές εργασίες στο Αγρόκτημα Φασουρίου τις οποίες πραγματοποιούν Κύπριοι εργαζόμενοι.

Σε συνέχεια της σύντομης ενημέρωσης σας για το ποιο πάνω θέμα στις 22/12/2021 και της αναβολής της συνάντησης που θα είχαμε στις 05/01/2022 επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

1. Αυτό το θέμα είναι πολύ επείγον και αναμένουμε τον καθορισμό νέας συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
2. Υπενθυμίζουμε πως έχουμε ζητήσει τόσο προφορικά, όσο και γραπτώς να αποσυρθούν οι 15 άδειες αλλοδαπών για γεωργικές εργασίες κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έγινε.
3. Επαναλαμβάνουμε πως οι γεωργικές εργασίες στις συγκεκριμένες εκτάσεις γης πραγματοποιούνταν πάντοτε από τους υφιστάμενους Κύπριους εργαζόμενους που έχουν υπηρεσία μέχρι και 30 χρόνια.
4. Επισημαίνουμε πως αυτή τη χρονική περίοδο, η κύρια εργασία των αλλοδαπών είναι οι εκκοπές φρούτων, ενώ οι άδειες τους δεν περιλαμβάνουν αυτή την εργασία. Διερωτόμαστε αν γι’ αυτό το θέμα έγινε οποιοσδήποτε έλεγχος. Το Τμήμα Εργασίας δήλωσε πως θα ενημέρωνε την αρμόδια υπηρεσία. Η εργασία της εκκοπής φρούτων γίνεται από συνεργία εκκοπής στη βάση διαφορετικής ΣΣΕ με μισθούς ψηλότερους. Η παραβίαση των όρων των συμβολαίων από την εταιρεία δεν δικαιολογεί από μόνη της εύλογο λόγο για απόσυρση των αδειών εργασίας;
5. Σε περίπτωση που επιμένετε να γίνονται οι γεωργικές εργασίες από αλλοδαπούς, ουσιαστικά μένουν χωρίς εργασία οι Κύπριοι. Η αναφορά για διαφορετικές εταιρείες στις οποίες είναι δηλωμένοι οι Κύπριοι και οι αλλοδαποί δεν γίνεται αποδεκτή, αφού οι εκτάσεις γης είναι οι ίδιες για πολλές δεκαετίες και ανεξαρτήτως των διαφορετικών ονομάτων των διαχειριστριών εταιρειών, διεκπεραιώνονταν πάντοτε από τους ίδιους εργαζόμενους.

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει οι εργαζόμενοι στο Αγρόκτημα Φασουρίου σε συνέλευση τους, αφού ανέλυσαν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και αφού διαπίστωσαν πως είναι θέμα χρόνου να μείνουν χωρίς τις εργασίες τους, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ώρη προειδοποιητική απεργία. Στη διάρκεια της απεργίας οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στη Λευκωσία έξω από το Υπουργείο Εργασίας για να σας συναντήσουν, ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους που δόθηκαν άδειες σε αλλοδαπούς για να κάνουν τις εργασίες που διεκπεραιώνουν οι ίδιοι εδώ και δεκαετίες και πως διασφαλίζονται οι δικές τους θέσεις εργασίας;

Σε περίπτωση που δεν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα, δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή από την υλοποίηση της απόφασης της συνέλευσης.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν πως θα υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους με κάθε μέσο και αναμένουν από εσάς την παρέμβαση σας στη βάση δημόσιων δεσμεύσεων σας, πως κανένας Κύπριος εργαζόμενος δεν θα χάνει την εργασία του για να την εκτελεί αλλοδαπός.

Αναμένοντας τις παρεμβάσεις σας και καθορισμό συνάντησης μας,

Με εκτίμηση

 

Άθως Ελευθερίου
Γενικός Γραμματέας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ