Η ΕΚΥΣΥ απαιτεί σεβασμό προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας

Η ΕΚΥΣΥ απαιτεί σεβασμό προς τα άτομα της τρίτης ηλικίας

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Ενέργειας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας ζητά η Οργάνωση των συνταξιούχων

Οι προσπάθειες της ΕΚΥΣΥ για σεβασμό και επέκταση των δικαιωμάτων των συνταξιούχων δεν σταματούν ποτέ αφού καθημερινά προσπαθεί να βρει τρόπους επικοινωνίας με τους κρατικούς αξιωματούχους υποβάλλοντάς τους τα δίκαιά της αιτήματα. Πιο πρόσφατα και συγκεκριμένα την 1η Δεκεμβρίου η ΕΚΥΣΥ απέστειλε νέες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Ενέργειας και την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας με τις οποίες τους ενημερώνει για τα σοβαρά προβλήματα των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας και ζητά καθορισμό συνάντησης ώστε να συζητηθεί η απόφαση των Επαρχιακών της Συνεδρίων.

Υπενθυμίζουμε πως η Οργάνωση των συνταξιούχων πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο πέντε Επαρχιακά Συνέδρια ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχει κάνει πάρα πολλά διαβήματα προς την κυβέρνηση Αναστασιάδη και πέραν των 30 κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας καθώς και αρκετές συναντήσεις με Υπουργούς της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα συνεχίζουν και παραμένουν άλυτα πάρα πολλά προβλήματα των συνταξιούχων,  με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες από αυτούς να ταλαιπωρούνται, να υποφέρουν και να βασανίζονται.

Αιτήματα συνταξιούχων

Στην απόφαση των Επαρχιακών Συνεδρίων της ΕΚΥΣΥ ζητείται:

 1. Επίλυση των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι χαμηλοσυνταξιούχοι με την λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων και την παραχώρηση αντισταθμιστικών παροχών  από την κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι στα ύψη. Επιπρόσθετα το πρόβλημα εντείνεται και εξαιτίας των στρεβλώσεων που παρουσιάζονται στη νομοθεσία του Τ.Κ.Α. και δεν έχουν παραχωρηθεί αυξήσεις ούτε ΑΤΑ από τον Ιούλιο του 2022.
 2. Βελτίωση του σχεδίου ενίσχυσης των συνταξιούχων  με χαμηλά εισοδήματα, την αύξηση  του ορίου της φτώχιας  και την αντιμετώπιση των σοβαρών  στρεβλώσεων στο σχέδιο οι οποίες δημιουργούν  αδικίες και προκαλεί  αντιδράσεις   συνταξιούχων που  αδικούνται. Επίσης  να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα των χαμηλοσυνταξιούχων η  χορηγία από τον ΚΟΑΠ ούτε η συνδρομή προς το ΓεΣΥ.
 3. Επαναφορά  της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, με αναδρομική ισχύ, ώστε να σταματήσουν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων.
 4. Ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού σε ότι αφορά τις εκπτώσεις ύψους 20% της ΑΗΚ.
 5. Λήψη ουσιαστικών μέτρων καταπολέμησης της ακρίβειας και αντιστάθμισης της απώλειας των εισοδημάτων των συνταξιούχων, των ευάλωτων ομάδων και των εργαζομένων, αφού η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ και τη ζάχαρη είναι τουλάχιστον αστεία και αποτελεί κοροϊδία, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όφελος των καταναλωτών θα είναι μηδαμινό.
 6. Κατάργηση του πέναλτι 12% για όσους συνταξιοδοτήθηκαν ή  θα        συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.
 7. Βελτίωση της νομοθεσίας για σύνταξη χηρείας των αντρών, ώστε να παραχωρείται σε όλους τους χήρους.
 8. Δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά όλων των συνταξιούχων.
 9. Επαναφορά του πασχαλινού επιδόματος και επιδόματος μάνας.
 10. Αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα εξαιτίας του κόστους των φαρμάκων.
 11. Επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων των χαμηλοσυνταξιούχων  από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας,  όλων των αιτήσεων του Τ.Κ. Ασφαλίσεων και την επίλυση του προβλήματος επικοινωνίας με τις πιο πάνω υπηρεσίες  κ.α.
 12. Άμεση εξέταση των αιτήσεων των ηλικιωμένων που ζητούν φροντίδα, οι οποίες παραμένουν  αδικαιολόγητα στα συρτάρια για μήνες ή και χρόνια.
 13. Άμεσο προγραμματισμό σταδιακής αποπληρωμής του μεγάλου χρέους του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τη δημιουργία πραγματικού αποθεματικού του Ταμείου,  τη βελτίωση της επενδυτικής πολιτικής, όπως και η λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, για τη περαιτέρω  διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και  της δυνατότητας να ανταποκρίνεται στο κοινωνικό του  ρόλο. Θα πρέπει  επίσης το κράτος να αυξήσει  και την δική του εισφορά σταδιακά ούτως ώστε να φθάσει στο ίδιο ποσοστό  με την εισφορά των εργαζομένων και των εργοδοτών όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός όταν λειτούργησε το αναλογικό σχέδιο  του  Τ.Κ.Α

(β) Τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος για τη περαιτέρω  διασφάλιση της βιωσιμότητας του Τ.Κ.Α. και  της δυνατότητάς του να ανταποκρίνεται στο ρόλο του  με  τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες γενικά της κοινωνίας .

14. Άμεση λήψη πρόσθετων μέτρων για αντιμετώπιση του προβλήματος που παρουσιάζεται από την υπερβολικά πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση αιτήσεων ατόμων που εργάστηκαν και στο εξωτερικό.

15. (α)Τονίζει την ανάγκη αυστηρότερου και πιο συχνού ελέγχου των στεγών ηλικιωμένων για την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας η οποία χρειάζεται και βελτιώσεις ούτως ώστε να αποφεύγονται τα κρούσματα εξευτελιστικής συμπεριφοράς και βίας που παρουσιάζονται κατά διαστήματα σε στέγες ηλικιωμένων που πλήττουν ηλικιωμένους, οι οποίοι φοβούνται να διαμαρτυρηθούν.

     (β) Αύξηση της χορηγίας για άτομα  που χρειάζονται φροντίδα  και  που  διαμένουν στις στέγες ηλικιωμένων.

     (γ) Περαιτέρω οικονομική στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για ενίσχυση των προγραμμάτων που λειτουργεί, ύστερα και από το κλείσιμο κρατικών στεγών ηλικιωμένων. Χρειάζεται ακόμη η λειτουργία  γηριατρικών κλινικών  με προγράμματα  μακροχρόνιας φροντίδας ηλικιωμένων και Κέντρων Αποκατάστασης.

16. Άμεση εγκατάσταση ανελκυστήρων και όλων  των  αναγκαίων  υποδομών με δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων σε αναπηρικά καροτσάκια σε όλα τα κυβερνητικά και δημόσια κτίρια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ