Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ

Γραπτή δήλωση ΓΓ ΠΕΟ Πάμπη Κυρίτση για τη μετεξέλιξη των ταμείων υγείας σε οργανισμούς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα:

“Τις τελευταίες μέρες, με ευκαιρία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ξεκαθαρίζει ότι οι διοικήσεις των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα μπορούν να μπουν σε διαπραγμάτευση με τις συντεχνίες των οργανισμών τους στην βάση του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η διάθεση του μέρους της εισφοράς του εργοδότη που περιλαμβάνεται στην συλλογική σύμβαση και δεν θα πηγαίνει στο ΓΕΣΥ, αναπτύσσεται μια δημόσια συζήτηση.

Με αυτή την ευκαιρία η ΟΕΒ, για ακόμα μια φορά, προσπαθεί να παρουσιάσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα σε αντιπαράθεση και σε σύγκρουση συμφερόντων με άλλους εργαζόμενους σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η τακτική αυτή δεν είναι βέβαια καινούργια. Είναι σαφές ότι με αυτό το τρόπο προσπαθεί να τεκμηριώσει την ανάγκη ποινικοποίησης των απεργιών στις ουσιώδεις υπηρεσίες, την ανάγκη ιδιωτικοποίησης των οργανισμών κοινής ωφέλειας, όπως επίσης προσπαθεί να συσκοτίσει τη πραγματική και τεράστια κοινωνική ανισότητα όπως αυτή εμφανίζεται στην κατανομή των εισοδημάτων. Κατανομή η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κατάφορα διευρυνθεί σε βάρος των μισθών και υπέρ των κερδών.

Για το συγκεκριμένο όμως θέμα των ταμείων υγείας, το εκπληκτικό είναι ότι με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ υπάρχει γραπτή συμφωνία ανώτατου επιπέδου, η οποία προνοεί ξεκάθαρα αυτό που αυτονόητα έχει πρόσφατα αποφασίσει το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο ήταν ήδη συμφωνημένο με τις Συντεχνίες από τη σύσκεψη του Προεδρικού παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη, στις 31 Μάϊου.
Επειδή σε πρωινή συζήτηση σε Ραδιοφωνικό σταθμό ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ επιχείρησε να με διαψεύσει, όσον αφορά το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας και επικαλέστηκε θέμα «ερμηνείας», επισυνάπτω την συμφωνία αυτούσια μαζί με τις υπογραφές και σημειώνω τις παραγράφους 3 και 4 οι οποίες είναι τόσο ξεκάθαρες που δεν σηκώνουν για όσους γνωρίζουν απλά ελληνικά καμία παρερμηνεία.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ