20η ΙΟΥΝΗ – ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ίση μεταχείριση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και την ξενοφοβία.

Παρασκευή 19 του Ιούνη 2020, στις 6.00 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν στην εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, την 20η Ιουνίου, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας και αντίστασης ενάντια στις ρατσιστικές και φασιστικές πολιτικές που αρνούνται το καθεστώς προστασίας των προσφύγων και στις μισάνθρωπες νοοτροπίες που καλλιεργούνται. Μαζί τους και εμείς εδώ στην Κύπρο ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε την προσήλωση μας σε αυτή την πάλη που στα χρόνια τούτα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική και οφείλει να είναι συνεχής και ανυποχώρητη.

Οι γενεσιουργές αιτίες – το ίδιο το σύστημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αντιλαϊκές πολιτικές του – που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τον τόπο και την οικογένεια τους, όχι μόνο δεν εξαλείφονται, αλλά αυξάνονται και εξαναγκάζουν όλο και περισσότερους στην προσφυγιά και τη μετανάστευση. Και πέραν τούτου, οι ίδιοι κυρίαρχοι κύκλοι που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, με πρωτοστάτες τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και κράτη μέλη της, προωθούν αντιμεταναστευτικές πολιτικές και ρατσιστικές ρητορικές, καταδικάζοντας αυτούς τους ανθρώπους στη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Κτίζονται τείχη, σε ξηρά και θάλασσα, για να εμποδίσουν μετανάστες και πρόσφυγες να περάσουν σε στέρεο και ασφαλές έδαφος. Είναι χιλιάδες αυτοί που πνίγονται κάθε χρόνο στη θάλασσα προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο αφού είναι η μόνη επιλογή που τους έχει απομείνει. Ακόμη και όταν καταφέρνουν να φτάσουν κάπου, αντιμετωπίζουν το θεσμικό ρατσισμό και τον αποκλεισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον εξαναγκασμό σε επιστροφή τους σε «ασφαλείς χώρες».

Με τέτοιες πολιτικές ενισχύονται και αυξάνονται οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις και κόμματα, που εντείνουν τις επιθέσεις τους και ασκούν καθημερινά εγκλήματα και βία ενάντια σε προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες και σε όσους τους συμπαραστέκονται.

Στον εθνικισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό έχουν στραφεί και κόμματα της κεντροδεξιάς, τα οποία έχουν υιοθετήσει έναν πολιτικό λόγο που προσπαθεί να φορτώσει στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ιδιαίτερα τους μουσουλμάνους, την ευθύνη για την ανεργία, τη φτωχοποίηση και όλα τα μεγάλα και μικρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Στην ίδια μας τη χώρα, ακροδεξιοί, εθνικιστές και φασίστες σηκώνουν κεφάλι και προσπαθούν να επιβάλουν τις ρατσιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές πατώντας πάνω στην ανοχή και τη στήριξη από τα δεξιά κόμματα.

Σημαντική ευθύνη έχει η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, η οποία, με την απαράδεκτη ρητορική της και τα αυταρχικά μέτρα που προτείνει και εφαρμόζει, αντί μιας αποτελεσματικής ανθρωπιστικής αντιμετώπισης του προσφυγικού, δημιουργεί πανικό και φόβο και προάγει την ξενόφοβη και ρατσιστική υστερία στην κοινωνία.

Δηλώνουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην Ευρώπη-φρούριο, στην Ευρώπη των φραχτών και των προσφυγικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στην Ευρώπη του ρατσισμού και του αποκλεισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, απαιτούμε την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους και την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων εναντίον τους.

Απαιτούμε την κατάργηση των στρατοπέδων συγκέντρωσης στα οποία έχουν μετατραπεί τα Κέντρα Προσωρινής Υποδοχής στην Κύπρο.
Η Κύπρος έχει βιώσει τη φρίκη του πολέμου, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά και βιώνει ακόμη τις συνέπειες του διαχωρισμού και της κατοχής.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Δεν πρέπει λοιπόν να επιτρέπουμε ή να ανεχόμαστε τη θυματοποίηση ανθρώπων που αναζητούν σανίδα σωτηρίας στον τόπο μας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και καλούμε όλες τις προοδευτικές οργανώσεις, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο, τον κάθε πολίτη, να φωνάξουν μαζί μας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ίση μεταχείριση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Όλοι και όλες μαζί, κύπριοι, μετανάστες και πρόσφυγες, διαδηλώνουμε την Παρασκευή 19 του Ιούνη 2020 στις 6.00 μ.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, για να απαιτήσουμε τήρηση του καθεστώτος προστασίας, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και να φωνάξουμε ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

ΑΚΕΛ, ΠΕΟ, ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ, ΕΚΑ, ΠΣΕ, ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΤΕΡΥΓΑ, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΝΕΔΑ, CYPRUS STOP TRAFFICKING, ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ