ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΚΑΙ Τ/Κ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

 

 

 Κοινή Διακήρυξη ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN 1ης Μάη 2018

 

Οι εργαζόμενοι της Κύπρου τιμούμε και φέτος την Εργατική Πρωτομαγιά, την παγκόσμια μέρα του αγώνα και της αλληλεγγύης των εργαζομένων.

 

Τιμούμε τους πρωτοπόρους ήρωες της εξέγερσης του Σικάγο του 1886 που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό παράδειγμα και φάρος καθοδήγησης των αγώνων της παγκόσμιας εργατικής τάξης.

 

Αποδίδουμε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα από κοινούς σκληρούς ταξικούς αγώνες πέτυχαν θεμελιακές κατακτήσεις για την εργατική τάξη της Κύπρου όπως είναι η κοινωνική ασφάλιση, το οκτάωρο, το δικαίωμα στην οργάνωση.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον  πλανήτη αντιμέτωπους με τις    ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας, τις σκληρές συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης  και τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα.

 

Καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεχίζονται και εντείνονται στην  περιοχή της Μέσης Ανατολής που έχουν στόχο τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων και οι οποίες προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

 

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους της Συρίας, της Παλαιστίνης και όλους τους λαούς που αγωνίζονται για ειρήνη δικαιοσύνη και εργασιακά δικαιώματα.

 

Στην πατρίδα μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών,  γεγονός που αναδεικνύει  ακόμα περισσότερο  τα κοινά ταξικά συμφέροντα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων   και της  αλληλεγγύης μεταξύ τους.

 

Μέσα σ’ αυτές τις σκληρές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες η λύση του κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.

 

Για τους εργαζομένους της Κύπρου η Πρωτομαγιά αποτελεί και μέρα επαναβεβαίωσης της προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση και επανένωση του τόπου και του λαού μας.

 

Παραμένουμε σταθερά δεσμευμένοι σε για λύση δικοινοτικής διζωνικής  ομοσπονδίας, για ένα κράτος,  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή  περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Η.Ε. 

 

Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη,  ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

 

H διακοπή των συνομιλιών και στασιμότητα στην οποία βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα σήμερα δεν είναι μόνο άγονη αλλά και πολύ επικίνδυνη, και ζημιωμένος από το αδιέξοδο είναι ο κυπριακός λαός στο σύνολο του. 

 

Καλούμε τους δύο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με δημιουργική προσέγγιση  να προχωρήσουν το γρηγορότερο  στην επανεκκίνηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων στο πλαίσιο που έχει θέσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Γκουτιέρες στο Κραν Μοντανά .

 

Καλούμε ταυτόχρονα  τους εργαζόμενους,  Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συσπειρωθούν γύρω από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα του τόπου μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στις πολιτικές λιτότητας  και απορρύθμισης της εργασίας, ενάντια  τις ιδιωτικοποιήσεις και  την αποδόμηση του κοινωνικού κράτους.

 

Να αναπτύξουμε  από κοινού ταξικούς αγώνες για να υπερασπιστούμε  τις εργατικές  και κοινωνικές  κατακτήσεις που μας παρέδωσαν οι πρωτοπόροι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές.

Οι οργανώσεις ΠΕΟ, Dev-is, KTAMS ,KTOS, KTOEOS, BES και KOOP-SEN,DAU-SEN  οι οποίες είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας διοργανώνουμε και φέτος, κάτω από το σύνθημα « Επιμένουμε: Λύση, Επανένωση, Κοινωνική Δικαιοσύνη»  κοινό  Πρωτομαγιάτικο Γιορτασμό την 1η του Μάη και ώρα 7.30 μ.μ. στη Νεκρή Ζώνη απέναντι από το Λήδρα Πάλλας. Θα προηγηθούν προ-συγκεντρώσεις και πορείες προς το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η κοινή εκδήλωση. Στο νότο η προσυγκέντρωση θα γίνει η ώρα 6.00μμ έξω από το υπουργείο οικονομικών και στο βορρά στη πύλη Κερύνειας. Μέσα από τον κοινό γιορτασμό της 1ης του Μάη   στέλνουμε από την μια άκρη της Κύπρου ως την άλλη,  δυνατό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας να συνεχίσουμε από κοινού τους αγώνες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι πρωτοπόροι μάρτυρες του Σικάγο.

 

 

 

Πρόγραμμα

  • Μουσικό Σχήμα «Πλατφόρμα Εκπαιδευτικών Ενωμένη Κύπρος»
  • Ανάγνωση κοινού κειμένου από Γ.Γ. ΠΕΟ και Πρόεδρο DEVIS.
  • Μουσικό Δικοινοτικό σχήμα «CyprusSongsAssociation».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ