ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διάσκεψη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα η ΠΕΟ και οι Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και DAU-SEN, με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως “Μέρα δράσης για την Παγκόσμια Ειρήνη”.

 

 

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Διάσκεψη Τύπου πραγματοποίησε σήμερα η ΠΕΟ και οι Τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN και DAU-SEN, με αφορμή την 1η Σεπτεμβρίου που καθιερώθηκε από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία ως “Μέρα δράσης για την Παγκόσμια Ειρήνη”.

Στη Διάσκεψη αναγνώστηκε κοινή διακήρυξη των οργανώσεων ενώ ανακοινώθηκε η συνδιοργάνωση συμβολικού ποδοσφαιρικού αγώνα την Τρίτη, ώρα 18.00 μ.μ. στο γήπεδο του κολεγίου BITK στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Ειρήνη για την ανθρωπότητα – Ειρήνη για την Κύπρο».

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ:

“Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία έχει καθιερώσει την 1η Σεπτεμβρίου ημερομηνία κατά την οποία το 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία ως “Μέρα δράσης για την Παγκόσμια Ειρήνη” στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας του Ναζισμού.

Αυτή η μέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζομένους στον αγώνα για την υπεράσπιση της παγκόσμιας ειρήνης και για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Στη γειτονική μας περιοχή της Μέσης Ανατολής ως αποτέλεσμα των εξωτερικών παρεμβάσεων οι λαοί υποφέρουν, ενώ η ένταση ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί κινδύνους για την ανθρωπότητα.

Οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα, την φτωχοποίηση, τις επιθέσεις ενάντια στα εργατικά δικαιώματα, με την όξυνση της κοινωνικής ανισότητας.

Οι πόλεμοι και η φτώχεια που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπων στην προσφυγιά και την μαζική μετανάστευση, η άνοδος της Ακροδεξιάς και των νεοφασιστικών εθνικιστικών δυνάμεων, η μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος και οι έντονες κλιματικές αλλαγές είναι ζητήματα που θέτουν την παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο.

Η ειρήνη είναι πανανθρώπινο αγαθό και ο κοινός αγώνας των Κυπρίων εργαζομένων για την λύση του κυπριακού προβλήματος και την επανένωση της Κύπρου είναι κομμάτι των αγώνων των λαών όλου του κόσμου για παγκόσμια ειρήνη.

Με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράσταση μας με όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους , για ειρήνη και δημοκρατία, και για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου χωρίς ανισότητες και εκμετάλλευση.

Στην πατρίδα μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι βιώνουν τις συνέπειες των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, γεγονός που αναδεικνύει τα κοινά ταξικά συμφέροντα και την ανάγκη για εντατικοποίηση των αγώνων και της αλληλεγγύης.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η λύση του κυπριακού προβλήματος παραμένει προτεραιότητα και επείγουσα ανάγκη.

Μετά την διακοπή των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανα το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε άγονη στασιμότητα, γεγονός που δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης του νησιού μας.

Η πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών αποτέλεσε ένα βήμα στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίτευξη λύσης για την επανένωση της πατρίδας μας.

Σήμερα για ακόμη μια φορά καλούμε τους δυο ηγέτες να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και με θέλησή και αποφασιστικότητα να συνεχίσουν τις συνομιλίες από του σημείο που διακόπηκαν, διαφυλάσσοντας τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις και
στη βάση του πλαισίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ.Γκουτερες.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε για ακόμη μια φορά την δέσμευση μας στον στόχο για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, για ένα κράτος, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα των δυο κοινοτήτων όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Λύση που να σέβεται τα δικαιώματα των δυο κοινοτήτων και υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κύπριων.

Οι οργανώσεις μας οι οποίες σταθερά και διαχρονικά τιμούν την “Μέρα δράσης για την Ειρήνη” με τη ευκαιρία της 1ης του Σεπτέμβρη, απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους εργαζομένους, τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις για ενότητα, συντονισμό και κοινή δράση για την επικράτησή της ειρήνης και επίτευξης του στόχου της λύσης και επανένωσης της χώρας μας.

Οι οργανώσεις:
ΠΕΟ, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, BES, KOOP-SEN, DAU-SEN

Την διακήρυξη στηρίζουν:

ΑΚΕΛ , CTP, YKP, BKP, TKP, TDP

ΕΔΟΝ, ΠΟΓΟ, ΕΚΑ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ – ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟΣ

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ”

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ