ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 18ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό,  που τιμάται στις 21 Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο θα κατέβουν  στους δρόμους των μεγαλουπόλεων για να διατρανώσουν τη θέληση τους για αντίσταση ενάντια  στο ρατσισμό και το φασισμό. Μαζί τους και εμείς εδώ στην Κύπρο ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε την προσήλωση μας στην πάλη  ενάντια στο ρατσισμό,  τον εθνικισμό και το φασισμό που στα χρόνια τούτα  είναι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

 

 

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ  18ης  ΜΑΡΤΙΟΥ  ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Δράσης Ενάντια στο Ρατσισμό,  που τιμάται στις 21 Μαρτίου, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο θα κατέβουν  στους δρόμους των μεγαλουπόλεων για να διατρανώσουν τη θέληση τους για αντίσταση ενάντια  στο ρατσισμό και το φασισμό. Μαζί τους και εμείς εδώ στην Κύπρο ενώνουμε τη φωνή μας και διαδηλώνουμε την προσήλωση μας στην πάλη  ενάντια στο ρατσισμό,  τον εθνικισμό και το φασισμό που στα χρόνια τούτα  είναι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

Με την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ, οι ακροδεξιές,  ρατσιστικές ρητορικές και οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζει,  προστίθενται στις ολοένα και πιο αντιδραστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κρατών μελών της , τόσο έναντι των ιδίων των λαών τους όσο και των μεταναστών και προσφύγων.  Τείχη κτίζονται στα σύνορα με το Μεξικό αλλά και μέσα στην ίδια την ΕΕ  για να εμποδίσουν μετανάστες και πρόσφυγες  να περάσουν για να ξεφύγουν από τους πολέμους, τη φτώχεια και τις κακές συνθήκες και την ανάγκη για αυξημένη κινητικότητα που προκάλεσαν   στις χώρες τους, οι επεμβάσεις αυτών των ίδιων που σήμερα τους αποκλείουν.

Χιλιάδες πρόσφυγες από την φλεγόμενη Συρία και άλλες εμπόλεμες χώρες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες. Η ηγεσία της «πολιτισμένης» Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυβερνήσεις κρατών μελών της τους κλείνουν  κατάμουτρα την πόρτα. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες,  κυρίως γυναίκες και παιδιά,  πνίγονται κάθε χρόνο στα παγωμένα νερά της Μεσογείου προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Ακόμη και όταν  καταφέρνουν να φτάσουν κάπου,  αντιμετωπίζουν τον θεσμικό ρατσισμό και τον αποκλεισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τον εξαναγκασμό σε επιστροφή τους σε «ασφαλείς χώρες» όπως η Τουρκία στο πλαίσιο «συμφωνίας ντροπής» με την ΕΕ.

Με τις πολιτικές αυτές ενισχύονται και αυξάνονται οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και φασιστικές οργανώσεις και κόμματα, που εντείνουν  τις επιθέσεις τους και ασκούν καθημερινά εγκλήματα   και  βία ενάντια σε προσφυγικές και μεταναστευτικές ομάδες. Με τον εθνικισμό,  την ξενοφοβία, τον ρατσισμό αυτά τα κόμματα και οργανώσεις έχουν διαβρώσει την κεντροδεξιά που υποτάσσεται και υιοθετεί ακόμη πιο αντιδραστικές πολιτικές και προσπαθούν να φορτώσουν στους πρόσφυγες και  τους μετανάστες, ιδιαίτερα  τους μουσουλμάνους,  την ευθύνη για την ανεργία, την φτωχοποίηση  και όλα  τα μεγάλα και μικρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο πραγματικός υπεύθυνος για αυτά όμως είναι η ίδια η ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας που ακολουθούν. Είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα που στο επίκεντρο του έχει το κέρδος και την  εκμετάλλευση.

Στην ίδια μας τη χώρα οι ακροδεξιοί εθνικιστές  φασίστες σηκώνουν κεφάλι και προσπαθούν να επιβάλουν τις ρατσιστικές και εθνικιστικές τους πολιτικές πατώντας πάνω στην ανοχή και τη στήριξη από τα δεξιά κόμματα και στις δυο πλευρές. Απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη διαπραγματευτική διαδικασία για λύση  του Κυπριακού στα πλαίσια μιας Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Οι ακροδεξιές νεό-ναζιστικές φασιστικές δυνάμεις,  όπως το ελαμ,   νοσταλγούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αρνούνται το ολοκαύτωμα και στοχεύουν στην κατάλυση της δημοκρατίας. Καμιά ανοχή δεν πρέπει να υπάρξει απέναντι τους, ούτε στην Ευρώπη, ούτε πουθενά.

 

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην Ευρώπη φρούριο, στην Ευρώπη  των φραχτών και των προσφυγικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, στην Ευρώπη του ρατσισμού και του αποκλεισμού. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, στηρίζουμε την προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων τους και την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης και των διακρίσεων εναντίον τους.

Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους στις ΗΠΑ και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και αλλού για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στον Τραμπ αποτελούν το πρώτο κύμα που έστειλε ένα δυνατό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Η 18η του Μάρτη είναι το επόμενο, και θα συνεχίσουμε.

Ενώνουμε τη φωνή μας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο και συμμετέχουμε σε αυτή τη διεθνή κινητοποίηση. Καλούμε, όλες τις προοδευτικές οργανώσεις,  τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο  και άτομα να έλθουν μαζί μας σε αυτή τη δικοινοτική πορεία για να τη μετατρέψουμε σε ένα συλλαλητήριο για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ίση μεταχείριση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Όλοι  μαζί,  το Σάββατο,  18 του Μάρτη στις 11:00 πμ συγκεντρωνόμαστε στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας για να πορευθούμε και να φωνάξουμε ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό και το φασισμό.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ