ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΠΕΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018

Μαζί με παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγο to 1886, οι οποίοι με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους κατοπινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου.

 

 

 ΔΙΑΚΥΡΗΞΗ ΠΕΟ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2018

 

Μαζί με παγκόσμιο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τους εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, τιμούμε τους πρωτομάρτυρες της ηρωικής εξέγερσης του Σικάγο to 1886, οι οποίοι με τη θυσία τους έγιναν φωτεινό σημείο αναφοράς για τους κατοπινούς εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων όλου του κόσμου.

 

Τιμούμε τους πρωτεργάτες του εργατικού κινήματος του τόπου μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, οι οποίοι μέσα σε συνθήκες άγριας ταξικής και αποικιοκρατικής καταπίεσης, άνοιξαν νέους δρόμους δείχνοντας ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά όλα κερδίζονται με οργάνωση και αγώνες.

 

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλο τον πλανήτη να βρίσκονται αντιμέτωποι με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τις σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης και τις επιθέσεις ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

 

Εκφράζουμε την διεθνιστική μας αλληλεγγύη και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με τους αγώνες των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο για ειρήνη, ισότητα, δικαιοσύνη και εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα

 

Καταδικάζουμε με το πιο έντονο τρόπο τις ωμές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συνεχίζονται και εντείνονται στην  περιοχή της Μέσης Ανατολής που έχουν στόχο τον έλεγχο  των πλουτοπαραγωγικών πόρων και οι οποίες προκαλούν το θάνατο, την καταστροφή και την προσφυγοποίηση χιλιάδων ανθρώπων.

 

Για τους εργαζόμενους της Κύπρου η παγκόσμια μέρα ταξικής αλληλεγγύης είναι και μέρα επαναβεβαίωσης της σταθερής προσήλωσης μας στον αγώνα για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας. Οι δικοινοτικές συνομιλίες είναι ο μόνος δρόμος για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο κοινότητες και για μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο και θα την καταστήσει ελεύθερη,  ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη, κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων.

 

Η διακοπή των συνομιλιών και η παρατεταμένη στασιμότητα στο κυπριακό δεν είναι μόνο άγονη αλλά και επικίνδυνη.   

 

Η διαπραγματευτική διαδικασία πρέπει άμεσα να επανεκκινήσει, με διαφύλαξη των μέχρι σήμερα συγκλίσεων και οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων με σοβαρότητα και σταθερότητα να εργαστούν δημιουργικά για την εξεύρεση λύσης.

 

Εμείς δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε ποτέ με την ιδέα της διχοτόμησης. Η ΠΕΟ εδώ και πολλά χρόνια, με συνέπεια και σταθερότητα, εργάζεται μαζί με τις προοδευτικές τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την προώθηση της ιδέας της ειρηνικής συμβίωσης, σε μια επανενωμένη,  ειρηνική και ασφαλισμένη πατρίδα μέσα στην οποία θα αναπτύσσουμε κοινούς αγώνες.    Σε αυτή τη κατεύθυνση για ακόμα μια φορά, η ΠΕΟ μαζί με τις τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες ανήκουν στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, συνδιοργανώνουν στη Λευκωσία, κοινό αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς στο χώρο του Λήδρα Πάλλας στη νεκρή ζώνη.

 

Φέτος τιμούμε και τα 70 χρόνια από τους επικούς ιστορικούς κοινούς αγώνες των μεταλλωρύχων, των αμιαντορύχων και των οικοδόμων του 1948. Αγώνες πρωτόγνωρους σε μαχητικότητα και ταξική αντιπαράθεση, που είχαν ως αποτέλεσμα να αναγνωριστεί το δικαίωμα να οργανώνονται και να διαπραγματεύονται συλλογικά  τους όρους απασχόλησης και μισθοδοσίας τους.  Μέσα από αυτούς τους αγώνες η εργατική τάξη πίστεψε στις δυνάμεις της, απέκτησε αυτοπεποίθηση και πειθαρχία, διδάχτηκε την αξία της οργάνωσης και σφυρηλάτησε ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης και συμμαχίας με τα άλλα καταπιεσμένα κοινωνικά στρώματα του τόπου.

Το Γ.Σ της ΠΕΟ έχει ήδη αποφασίσει πρόγραμμα για να τιμηθούν με την λαμπρότητα που αρμόζει οι ηρωικοί αγώνες του 1948

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους στον τόπο μας αντιμέτωπους με πολύ δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές και εργασιακές συνθήκες. Συνθήκες που επιδειώκονται  λόγω των αντιλαϊκών και αντεργατικών πολιτικών απορρύθμισης και σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση του κ.Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ υλοποιώντας με μεγάλη προθυμία της κυρίαρχες νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε και του ΔΝΤ 

 

Το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλο πισωγύρισμα.

 

Αυτό δεν αποτελεί μόνο δικό μας συμπέρασμα αλλά καταδεικνύεται  από τα στοιχεία της Eurostat, αλλά και την εικόνα που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποχρεώνεται να παραδεχτεί κάθε φορά στα συμπεράσματα της για το Ευρωπαϊκό εξάμηνο.  Συγκεκριμένα :

 

– Η Κύπρος καταγράφεται ως η χώρα με την πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε

– Καταγράφεται ιστορικά υψηλή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μέσων  μισθών η οποία υποχώρησε στο επίπεδο του 2002. Από την άλλη  το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου, δηλαδή τα κέρδη και οι προσόδοι  έχουν αυξηθεί σημαντικά.

– Ένας στους τέσσερις νέους μας είναι άνεργος ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι κατά πολύ ψηλότερη του μέσου όρου στην Ε.Ε.  Το ποσοστό των νέων που είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης αυξάνεται και έχει καταστεί από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

– Καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

– Οι δαπάνες στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών παροχών είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ

 

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι σήμερα. Είναι φανερό ότι η βελτίωση κάποιων από τους δείχτες της οικονομίας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης, δεν οδηγεί ταυτόχρονα και στη σμίκρυνση της κοινωνικής ανισότητας.

 

Σε μια περίοδο που λόγω της κρίσης ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών έχει εξόφθαλμα ανατραπεί υπερ της εργοδοσίας, η ΠΕΟ διεκδικεί από την πολιτεία ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη προς τον κόσμο της εργασίας.

 

Χρειάζεται απαραίτητα δικαιότερος διαμοιρασμός των αποτελεσμάτων της ανάπτυξης, επαναφορά δικαιωμάτων και κατακτήσεων που έχουν συρρικνωθεί, ώστε να επέλθει άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας.

 

Οι προτεραιότητες της ΠΕΟ, όπως καθορίστηκαν συνεκτιμώντας τα δεδομένα της οικονομίας και της κοινωνίας στο πρόσφατο 27ο Παγκύπριο Συνέδριο μας, είναι :

 

–          Θα συνεχίσουμε και να εντείνουμε την αντεπίθεση μας,  διεκδικώντας  μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις πλήρη επαναφορά όσων είχαν παραχωρηθεί με ειδικές συμφωνίες ή άλλως πως.

–          Απαιτούμε νομοθετικά κατοχυρωμένη υποχρέωση όλων των εργοδοτών να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και συμφωνίες. Και εκεί που για διάφορους λόγους δεν υπάρχουν τέτοιες συμβάσεις, απαιτούμε μηχανισμό ο οποίος να καθορίζει μέσα από τριμερής διαβουλεύσεις, αξιοπρεπή ελάχιστα όρια για τους μισθούς και τα υπόλοιπα ωφελήματα των εργαζομένων

–          Θα παλέψουμε για αναστήλωση του κοινωνικού κράτους,  το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς ξηλωθεί.

–          Θα αγωνιστούμε προσηλωμένα και με επιμονή για να εφαρμοστεί, όπως έχει συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή το ΓΕΣΥ. 

–          Διεκδικούμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ανάπτυξη των αναγκαίων συνεργειών μεταξύ κράτους και τοπικής αυτοδιοίκησης, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σε δομές φροντίδας, στήριξης και προστασίας νηπίων, παιδιών, βρεφών, ηλικιωμένων και αναπήρων.

–          Απαιτούμε να επανέλθουν τα δικαιώματα των συνταξιούχων εκεί που ήταν πριν τις περικοπές της κυβέρνησης, να επανεξεταστούν τα κριτήρια στήριξης των πολύτεκνων, των αναπήρων, των φοιτητών και άλλων ευάλωτων ομάδων, να δημιουργηθεί ξανά στεγαστική πολιτική η οποία έχει πλήρως ακυρωθεί από τη σημερινή κυβέρνηση, να στηριχτούν οι άνεργοι, να προστατευτεί η κατοικία και η επαγγελματική στέγη των ανθρώπων που βρέθηκαν εκτεθειμένοι στις τράπεζες. 

–          Ψηλά στις προτεραιότητες μας είναι η προστασία του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο αγώνας για επάνοδο προγράμματος διευθέτησης του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ. Ζητούμε επίσης την επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% σε όσους επιλέγουν αφυπηρέτηση στα 63

 

Οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση και διαφύλαξη της οργάνωσης τους, περιφρουρώντας  την ενότητα του εργατικού κινήματος και με προσήλωση στον ταξικό προσανατολισμό τους, μπορούν να σταθούν ανάχωμα στις  αντεργατικές πολιτικές.

 

Με αστείρευτη πηγή έμπνευσης την ιστορία μας,  πορευόμαστε και φέτος στον δρόμο της τιμής που χάραξαν οι ηρωομάρτυρες του Σικάγο, στο δρόμο του αγώνα για επανενωμένη Κύπρο και  για την προστασία των δικαιωμάτων  και της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

 

Καλούμε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν μαζικά στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει η ΠΕΟ.

 

Πρόγραμμα Κινητοποιήσεων ΠΕΟ

ΠΕΟ Λευκωσίας (κεντρική εκδήλωση) Τρίτη 1 του Μάη

-6:00 μ.μ. Συγκέντρωση έξω από Υπουργείο Οικονομικών.

-Ομιλητής ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης.

-Χαιρετισμός από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

-Πορεία στους Κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατάληξη στο γήπεδο της νεκρής ζώνης (Λήδρα Πάλας).

– Συνάντηση και ενοποίηση με πορεία Τουρκοκυπριακών Συνδικάτων και κοινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς.

ΠΕΟ Λεμεσού,   Τρίτη 1 του Μάη

-10.15 π.μ. Συγκέντρωση στο οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού.

-10:45 π.μ. Πορεία από το οίκημα της ΠΕΟ Λεμεσού στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη το αμφιθέατρο του ανατολικού άκρου της επίχωσης.

ΠΕΟ Πάφου, Τρίτη 1 του Μάη

-10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Πάφου.

-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με κατάληξη την πλατεία Κέννεντυ.

ΠΕΟ Αμμοχώστου, Τρίτη 1 του Μάη

10 π.μ. Συγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι.

-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους.

 

ΠΕΟ Λάρνακας, Τρίτη 1 του Μάη

-10 π.μ. Προσυγκέντρωση στο Οίκημα της ΠΕΟ Λάρνακας

-Πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Σε όλες τις πόλεις οι κινητοποιήσεις θα ολοκληρωθούν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε δεκάδες κοινότητες και τόπους δουλειάς.

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ