ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΜΕ Τ/Κ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, στην μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων της θηριωδίας του Ναζισμού έχει καθιερώσει την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία το 1939 η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στην Πολωνία, ως Μέρα Δράσης των εργαζομένων για την Παγκόσμια Ειρήνη.

 

Αυτή την συμβολική μέρα, τα ταξικά συνδικάτα της κοινής μας πατρίδας ενώνουμε τη φωνή μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της ειρήνης, για ένα κόσμο χωρίς πολέμους και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και για μια Κύπρο ειρηνική και ευημερούσα, κοινή πατρίδα όλων των παιδιών της.

Παρά το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον κόσμο, οι κοινωνίες και οι εργαζόμενοι βιώνουν τις σκληρές συνέπειες που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, εντούτοις οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις συνεχίζονται, σπέρνοντας θάνατο και καταστροφή, εξαναγκάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και την μετανάστευση.

Την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με την εργασιακή αβεβαιότητα και την ανεργία, τις έντονες κοινωνικές αντιθέσεις και τις προβλέψεις για αύξηση της φτώχειας, δισεκατομμύρια ευρώ δαπανώνται στην αγορά όπλων αντί για την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια.

Με την ευκαιρία της 1ης Σεπτεμβρίου εκφράζουμε την κοινή μας αγωνία, για την όξυνση της έντασης και την επικίνδυνη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Θεωρούμε ότι το γνήσιο συμφέρον όλων των λαών της περιοχής δεν υπηρετείται ούτε με την όξυνση και την αντιπαράθεση, ούτε με την εμπλοκή στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών της γης. Το συμφέρον των λαών υπηρετείται με την συνεννόηση, την συνεργασία και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών, μέσα από διάλογο στη βάση της αμοιβαιότητας και των κανόνων του διεθνούς Δικαίου.

Ο φυσικός πλούτος που φαίνεται να υπάρχει στη περιοχή μας, θα πρέπει να λειτουργήσει ως παράγοντας ειρήνης και συνεργασίας με στόχο την ευημερία των λαών και όχι ως παράγοντας σύγκρουσης και αντιπαράθεσης για την εξυπηρέτηση αλλότριων και ιδιοτελών συμφερόντων.

Οι εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή μας, επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα για την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα η οποία θα συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στην επικράτηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γι’ αυτό και ο κοινός αγώνας των Κύπριων εργαζομένων για λύση και επανένωση της Κύπρου, αποτελεί κομμάτι των αγώνων των λαών όλου του κόσμου για επικράτηση της παγκόσμιας ειρήνης. Επαναλαμβάνουμε και με αυτή την ευκαιρία την δέσμευση μας για συνέχιση του κοινού μας αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Για ένα κράτος με μια κυριαρχία , μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, αποστρατικοποιημένο και ανεξάρτητο χωρίς κηδεμόνες και προστάτες.

Οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού θα πρέπει το συντομότερο να επαναρχίσουν από το σημείο όπου έμειναν στο Κράν Μοντανά και αυτή φορά να οδηγηθούν σε θετικό αποτέλεσμα.

Πάρα τις δυσκολίες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και τα διαχωριστικά συρματοπλέγματα, η μοίρα των Κυπρίων είναι κοινή και η μόνη επιλογή για την επίλυση των προβλημάτων είναι η συνεργασία και η αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο αυτό, το άνοιγμα των οδοφραγμάτων με την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα βοηθήσει να επαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Η πανδημία και οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μας θέτουν μπροστά σε νέα καθήκοντα. Καλούμε τους εργαζομένους να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα για να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να φορτωθούν στους ώμους των εργαζομένων οι επιπτώσεις που θα επιφέρει η σημερινή κρίση, για να συνεχίσουμε τον αγώνα για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, DEVIS, KTAMS, KTOS, KTOEOS, KOOPSEN, BES, DAUSEN λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού, διοργανώνουν διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.30μμ.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά από την σελίδα της ΠΕΟ στο Facebook και την ιστοσελίδα της ΠΕΟ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ