Πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου Διεθνής Διάσκεψη Αλληλεγγύης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) προς τον Συριακό λαό, η οποία φιλοξενήθηκε από την Ομοσπονδία Εργαζομένων της Συρίας στη Δαμασκό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΕΟ-ΕΚΥΣΥ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ 1ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/9/2017
ΔΗΛΩΣΗ Γ.Γ. ΠΕΟ, ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ
Η δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα γίνεται με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου από το 1990 καθορίστηκε από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.
Η μέρα των ηλικιωμένων καθορίστηκε για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας.
Κυρίαρχο στοιχείο που έχει να κάνει με την ευημερία αυτής της κοινωνικής ομάδας είναι οι συντάξεις. Η Κύπρος είναι μια από της χώρες όπου το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης διέρχεται μια κρίσιμη περίοδο. Η οξύτητα με την οποία εκδηλώθηκε η οικονομική κρίση την περίοδο του 2013-2014, η συμφωνία της κυβέρνησης με το Eurogroup και η υπογραφή του μνημονίου έφερε στην επιφάνεια κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη βιωσιμότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα με το πόσο εκτεθειμένα είναι αυτά τα συστήματα σε τέτοιες συνθήκες.
Για αυτό θεωρούμε ως ΠΕΟ ότι το ζήτημα της διαχείρισης του χρέους του κράτους στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων που σήμερα ξεπερνά τα 7 δις ευρώ, δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται ως ένα ζήτημα επουσιώδες. Θεωρούμε ότι είναι τεράστιας προτεραιότητας η διαμόρφωση Σχεδίου αποπληρωμής του χρέους από την Πολιτεία.
Η Πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει πραγματικό αποθεματικό που να καθιστά το ΤΚΑ λιγότερο ευάλωτο όταν δημιουργούνται συνθήκες όπως είναι αυτές που διαμορφώθηκαν πρόσφατα και στη χώρα μας. Αυτή η πολιτική, ξεκίνησε όπως είναι γνωστό, επί διακυβέρνησης Χριστόφια όπου 400 εκατομμύρια ευρώ εμβάστηκαν στο Ταμείο και ευτυχώς υπάρχουν ακόμη ως πραγματικό αποθεματικό. Η κρίση όμως διέκοψε αυτή τη διαδικασία και ως ΠΕΟ θεωρούμε μεγάλης σημασίας να συνεχιστεί, στη βάση ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που θα εγγυάται ότι θα καταστήσει αυτό το Ταμείο ικανό να αντιμετωπίσει κλυδωνισμούς που αναμένεται ότι θα επανέρχονται και στο μέλλον.
Το δεύτερο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε με αυτή την ευκαιρία, έχει να κάνει με τη συνεχή επέκταση των ορίων αφυπηρέτησης. Μπορεί να πετύχαμε να παραμείνει το 63ο έτος ως προαιρετικό έτος αφυπηρέτησης, αλλά όσοι επιλέγουν να αφυπηρετήσουν στα 63 έχουν να αντιμετωπίσουν μια σκληρή «τιμωρία» της τάξης του 12%. Θεωρούμε ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέξουν αν θα εργάζονται μέχρι το 65ο έτος αφού πάρα πολλοί από αυτούς δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται ή δεν τους επιλέγουν οι ίδιοι οι εργοδότες ιδιαίτερα σε σκληρά και ανθυγιεινά επαγγέλματα με αποτέλεσμα στο τέλος της εργασιακής τους ζωής να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και εργοδότησης και συνταξιοδότησης και οι συνθήκες ζωής τους να γίνονται απότομα δυσμενέστερες σε εκείνη την περίοδο.
Ως ΠΕΟ θεωρούμε ότι το ζήτημα της αποκοπής του 12% από την κανονική σύνταξη πρέπει να επανεξεταστεί από την Πολιτεία και να αρχίσει ένας κοινωνικός διάλογος γύρω από αυτό το θέμα. Αυτού του είδους τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν στις συνθήκες οικονομικής κρίσης η κοινωνία πρέπει να τα επανεξετάσει ώστε να επανέλθουμε σε συνθήκες κοινωνικής ισορροπίας.
Δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της 1ης Οκτωβρίου –
Παγκόσμιας Μέρας Ηλικιωμένων
Παρασκευή 29/09/2017-Ώρα 11.30
Δήλωση Κώστα Σκαρπάρη- Γ. Γραμματέα ΕΚΥΣΥ
Είναι γνωστά τα προβλήματα που έχουν προκύψει ύστερα από το σοβαρό πλήγμα που έχει υποστεί το βιοτικό επίπεδο των ηλικιωμένων η μείωση του οποίου ξεπερνά το 30%. Οι συνταξιούχοι μας μετρούν ζημιές που φθάνουν γύρω στα 100 εκατ. τον χρόνο ή περίπου 500 εκατ. τα τελευταία 5 χρόνια.
Συγκεκριμένα:
Η μικρή συμπληρωματική επιταγή που παραχωρείται με βάση το σχέδιο ενίσχυσης των συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα, έχει αποκοπεί ή μειωθεί σε πάρα πολλές χιλιάδες συνταξιούχους (πέραν των 30 χιλιάδων). Το Πασχαλινό επίδομα με τα κριτήρια που καθόρισε η Κυβέρνηση έχει σχεδόν καταργηθεί για την πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων, ιδιαίτερα των νοικοκυριών με 2 άτομα.
Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έγινε αλλαγή των κριτηρίων εις το κατά πόσον δικαιούται κάποιος ηλικιωμένος φροντίδα με αποτέλεσμα άτομα που δικαιούνταν φροντίδας, τώρα να μην δικαιούνται.
Ακόμη το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν έδωσε σχεδόν κανένα δικαίωμα στους συνταξιούχους. Αντίθετα 25000 περίπου δεν κατάφεραν να υποβάλουν αίτηση, ανάμεσα τους ανάπηροι, άρρωστοι, υπερήλικες ή άτομα που δεν κατανόησαν την πολύπλοκη νομοθεσία που δεν αφορούσε μόνο τους συνταξιούχους, αλλά ανέργους, λήπτες δημοσίου βοηθήματος, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση, τους έχει αποκοπεί η ειδική χορηγία (μικρή επιταγή )των χαμηλοσυνταξιούχων χωρίς να τους επιτρέπει η νομοθεσία να μπορούν σήμερα, όσοι είναι δικαιούχοι, να υποβάλουν αίτηση .
Υστερα από πάρα πολλά διαβήματα της ΕΚΥΣΥ, έχει εγγραφεί και από το ΑΚΕΛ και συζητηθεί επανειλημμένα με πρόταση νομου που κατέθεσε στην Επιτροπή Εργασίας ωστόσο είναι επαναλαμβανόμενη η άρνηση της κυβέρνησης να αποδεκτεί
τροποποίηση της νομοθεσίας για να μπορέσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση και αν είναι δικαιούχοι να επανακτήσουν την μικρή επιταγή.
Η τροποποίηση που έγινε τον Ιούλιο του 2015 δυστυχώς δεν επίλυσε το πρόβλημα από το γεγονός ότι για να μπορεί ένα ηλικιωμένο άτομο να υποβάλει αίτηση, η νομοθεσία θέτει ως προϋπόθεση για να εγκριθεί ότι θα έπρεπε να υπάρχουν «ανυπέρβλητοι προσωπικοί λόγοι ή σοβαροί λόγοι υγείας».
Ως οργάνωση των συνταξιούχων εκτιμούμε ότι πρόνοιες της νομοθεσίας που αφορούν τους συνταξιούχους ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει ημερομηνία λήξης στη προθεσμία υποβολής της αίτησης, μόνο για τους συνταξιούχους (δεν καθορίζεται το ίδιο για τους ανέργους, αλλοδαπούς τρίτων χωρών, ευρωπαίους πολίτες κ.λ.π.) παραβιάζουν την αρχή της ισότητας και ισονομίας και το πιθανότερο είναι και αντισυνταγματικές. Aναφέρουμε ακόμη ότι και περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν βεβαιώσεις γιατρών για τις δυσκολίες που είχαν ηλικιωμένοι την περίοδο του 2014 (Σεπτέμβρης-Δεκέμβρης) δεν έγιναν δεκτές και οι αιτήσεις τους απορρίφθηκαν.
Ως ΕΚΥΣΥ θεωρούμε πλήρως αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη τη μέχρι σήμερα άρνηση της Κυβέρνησης να αποδεχθεί τροποποίηση της νομοθεσίας η οποία αδικεί τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Η ΕΚΥΣΥ λαμβάνοντας υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, τις έντονες φωνές διαμαρτυρίας ηλικιωμένων που υποφέρουν και που δεν αντέχουν και δεν δέχονται πλέον την κοροϊδία, ζητά για ακόμα μια φορά την επανάκτηση και επαναφορά των δικαιωμάτων τους στο σημείο που ήταν πριν τις αποκοπές.
Είναι πολύ προκλητικό για τους ηλικιωμένους, εκπρόσωποι της κυβέρνησης να πανηγυρίζουν ότι η οικονομία πηγαίνει καλά και οι συνταξιούχοι να υποφέρουν ή να περιμένουν χρόνια στις λίστες αναμονής για μια εξέταση ή εγχείρηση.
Ζητούμε λοιπόν:
- Να τροποποιηθεί η νομοθεσία για να επιτρέπει σε όλους τους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους να μπορούν να υποβάλουν αίτηση και αν τηρούν τα κριτήρια να επανακτήσουν την ειδική χορηγία-μικρή επιταγή.
- Να τροποποιηθεί το σχέδιο της ειδικής χορηγίας για τους συνταξιούχους με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας έτσι ώστε να μην υπολογίζονται στα ετήσια εισοδήματα τους όλοι οι τόκοι που πιθανόν να έχουν από καταθέσεις που φρόντισαν να αποταμιεύσουν με πολλές οικονομίες και στερήσεις για να αντιμετωπίσουν έκτακτα προβλήματα ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας, ούτε τα εισοδήματα – χορηγίες από τον ΚΟΑΠ.
- Να σταματήσουν οι αποκοπές που γίνονται με 15 μηνιαίες δόσεις λόγω υπολογισμών όλων των τόκων και της χορηγίας από τον ΚΟΑΠ για τα χρόνια 2014 και 2015.
- Να συζητηθούν τα κριτήρια αξιολόγησης που εφάρμοσε αυθαίρετα η κυβέρνηση για τα άτομα που χρειάζονται φροντίδα διότι ήδη έχουν επηρεαστεί αρνητικά αρκετά άτομα τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα με κίνδυνο την υγεία και την ζωή τους.
- Να επανέλθουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν το 2012 σε ότι αφορά τους δικαιούχους του πασχαλινού επιδόματος και να επανέλθει το δικαίωμα για το επίδομα μάνας το οποίο έχει εξαγγελθεί χωρίς ωστόσο να παραχωρηθεί.
- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων στο τομέα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να επανέλθει μέχρι την εφαρμογή του ΓΕΣΥ η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους συνταξιούχους και το δικαίωμα για δωρεάν μεταφορά τους. ( Η πρόσφατη προεκλογική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την δωρεάν μεταφορά των συνταξιούχων θα καλύψει μόνο περίπου το 25% των συνταξιούχων ενώ για την επιχορήγηση των διακοπών των συνταξιούχων θα ικανοποιηθούν γύρω στις 2500 άτομα.
- Να πληρωθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους χαμηλοσυνταξιούχους του Ε.Ε.Ε.
- Το ύψος του ενοικίου που δικαιούται κάποιος από το Ε.Ε.Ε. είναι περίπου στο 50% του πραγματικού κόστους και πρέπει να αυξηθεί.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας μέρας ηλικιωμένων, η Διεθνής Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ, της οποίας η ΕΚΥΣΥ είναι ενεργό μέλος, την έχει καθιερώσει ως μέρα αντίδρασης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, για μια αξιοπρεπή διαβίωση και προς την κατεύθυνση αυτή η ΕΚΥΣΥ θα επικεντρώσει εκ νέου την προσοχή της.
Οι 23 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουμε κάμει δεν έφεραν μέχρι σήμερα σχεδόν κανένα αποτέλεσμα διότι φαίνεται ότι η κυβέρνηση έκλεισε τα αυτιά της στις φωνές διαμαρτυρίας των συνταξιούχων μας και των ανθρώπων που υποφέρουν. Τρεις μήνες πριν τις εκλογές με τις προχθεσινές αποφάσεις της, επέστρεψε ψίχουλα από τα 500 εκατ. που τους αφαίρεσε.