ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτών η ΠΕΟ χαιρετίζει τις χιλιάδες εργαζομένους που έχουν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του καταναλωτή και διαβεβαιώνει ότι θα είναι συνεχώς δίπλα τους στην διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους και στη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.

 

 

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΠΕΟ ΓΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτών η ΠΕΟ χαιρετίζει τις χιλιάδες εργαζομένους που έχουν ταυτόχρονα και την ιδιότητα του καταναλωτή και διαβεβαιώνει ότι θα είναι συνεχώς δίπλα τους στην διεκδίκηση και προστασία των δικαιωμάτων τους και στη βελτίωση της θέσης τους στην κοινωνία.

 

Έχει αποδειχτεί ότι η θέση του καταναλωτή δυσχεράνει σε συνθήκες άκρατης ελευθεροποίησης της αγοράς. Ο καταναλωτής είναι απροστάτευτος μπροστά στην ασυδοσία των ανεξέλεγκτων αγορών και μονοπωλίων που θυματοποιούν τους καταναλωτές μέσω των καρτέλ, της αισχροκέρδειας κτλ.

 

Στη Κύπρο τα τελευταία χρόνια η θέση των εργαζομένων που είναι και ταυτόχρονα καταναλωτές έχει δυσχεράνει δραματικά. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν πληρώσει το λογαριασμό της κρίσης και του Μνημονίου. Ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας,η φτώχεια έχει αυξηθεί και η εισοδηματική ανισότητα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ε.Ε τη τριετία που πέρασε. 

 

Μέσα σε συνθήκες λιτότητας, στη χώρα μας έχουμε αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων όπως είναι το γάλα και το ψωμί, με αποτέλεσμα να είναι από τα ακριβότερα στην Ε.Ε. Ταυτόχρονα σε προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, όπως είναι τα καύσιμα, είναι παραδεκτό ότι δεν υπάρχουν συνθήκες διαφάνειας και σωστής λειτουργείας του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να είναι απροστάτευτοι απέναντι στο σύστημα καθορισμού των τιμών και γενικά απέναντι στα φαινόμενα αισχροκέρδειας και αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

 

Η υποχρέωση για άσκηση ελέγχου και σχεδιασμό και εφαρμογή μέτρων για τη προστασία των καταναλωτών, την έχει η Κυβέρνηση.  Καλούμε την Κυβέρνηση επιτέλους να σηκώσει την ευθύνη που την βαραίνει και να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του καταναλωτή από την ασυδοσία και τα αισχροκέρδεια.

 

Την ίδια ώρα χρειάζεται και οι ίδιοι καταναλωτές να γνωρίζουν και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Έχουν αναφαίρετο δικαίωμα στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση καθώς και στο δικαίωμα της εκπροσώπησης και της αποζημίωσης.  Τα δικαιώματα αυτά προστατεύονται και είναι κατοχυρωμένα από τη Νομοθεσία και ειδικότερα το δικαίωμα στην εγγύηση σε αγορές προϊόντων, της ασφάλειας των προϊόντων, των πιστωτικών συμφωνιών, των διασυνοριακών συναλλαγών, των τηλεπικοινωνιών, των επιβατών και των οργανωμένων ταξιδιών καθώς και των αγορών από το διαδίκτυο. Κατοχυρωμένη είναι επίσης η υποχρέωση για σήμανση των τροφίμων, ενώ απαγορεύονται οι παραπλανητικές διαφημίσεις και αθέμιτες πρακτικές. 

 

 

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στα πιο κάτω ζητήματα των καταναλωτών :

 

–         Η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού-ΕΠΑ επιτέλους να λειτουργήσει και να εφαρμόσει τη νομοθεσία για προστασία του  ανταγωνισμού.  

–         Άμεση εφαρμογή του ΓΕΣΥ όπως έχει συμφωνηθεί και όπως η κοινωνία καθολικά απαιτεί.

–         Δημιουργία Κεντρικού Φορέα Ελέγχου Ποιότητας γιατί οι κανονισμοί που αφορούν την υγεία του καταναλωτή είναι διάσπαρτοι ανάμεσα υπηρεσίες διαφόρων υπουργείων, οι οποίες λειτουργούν χωρίς συντονισμό.

–         Πιο αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για Εξώδικη Διευθέτησης των Καταναλωτικών απαιτήσεων, ώστε τα παράπονα και οι καταγγελίες των καταναλωτών να διευθετούνται γρήγορα και αποτελεσματικά.

–         Αποτελεσματική λειτουργία της Συμβουλευτικής Επιτροπής  καταναλωτών

–         Αυστηρός έλεγχος των τιμών στις λεγόμενες «κλειστές» αγορές – (αεροδρόμια, λιμάνια,   θέατρα, πάρκινγκ)..

–         Απευθείας στήριξη των παραγωγών για μείωση των τιμών. Δημιουργία Λαϊκών Αγορών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

–         Αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες της νομοθεσίας και κανονισμών που προστατεύουν τους καταναλωτές

 

Η ΠΕΟ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τα ζητήματα που αφορούν, παρεμβαίνοντας στη κοινωνία και προωθώντας δράσεις και εισηγήσεις στη κατεύθυνση της προστασίας του καταναλωτή και των δικαιωμάτων του.

 

15 Μαρτίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ