“Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας το Κεντρικό Γραφείο Γυναικών Εργατοϋπαλλήλων ΠΕΟ, απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στις εργαζόμενες γυναίκες. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνει στις Τουρκοκύπριες εργαζόμενες και τις καλεί και μ’ αυτή την ευκαιρία μαζί να εντείνουν τον αγώνα για ειρήνη, επανένωση και ισότητα στον τόπο μας.
ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μεγάλη επιτυχία των εργαζομένων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία το γεγονός ότι με τροποποιητικές προτάσεις του ΑΚΕΛ δεν πέρασαν από τη Βουλή τα σημεία εκείνα του νέου Νόμου και των κανονισμών που άφηναν εκτεθειμένους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και δημιουργούσαν κινδύνους για πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία, απώλειας χιλιάδων θέσεων εργασίας και αντικατάστασής τους με νέο φτηνό εργατικό δυναμικό.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός Νόμος και οι κανονισμοί συζητήθηκαν και έφτασαν στην ολομέλεια για ψήφιση χωρίς να κληθεί το Συνδικαλιστικό Κίνημα να εκφράσει τις απόψεις του, παρά το γεγονός ότι η νέα νομοθεσία αφορούσε άμεσα ζητήματα που είχαν σχέση με δικαιώματα των εργαζομένων.
Το Συνδικαλιστικό Κίνημα ζήτησε γραπτώς την αναβολή της ψήφισης του Νόμου από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, όπου συζητείτο το Νομοσχέδιο, για να δοθεί ο χρόνος να εκφράσουν και οι εργαζόμενοι τις απόψεις τους. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε αποδεκτό με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους και να εκφράσουν με έντονο τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τα τεκταινόμενα με πορεία που πραγματοποίησαν προς τα αρμόδια Υπουργεία και τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο.
Ταυτόχρονα, έγιναν επαφές με όλα τα κόμματα στα οποία εξηγήθηκαν οι θέσεις των εργαζομένων και ζητήθηκε η στήριξή τους ώστε να προστατευθούν από την νέα Νομοθεσία. Οι έντονες αντιδράσεις απέδωσαν και οι εργαζόμενοι δικαιώθηκαν μέσα από την τροποποίηση που επήλθε με την πρόταση του ΑΚΕΛ.
Πιο συγκεκριμένα, με την τροποποίηση αυτή παραμένει στη Νομοθεσία το άρθρο 12 (1) του παλιού Νόμου που υποχρεώνει τους ξενοδόχους να απασχολούν το απαιτούμενο προσωπικό σε όλες τις ειδικότητες ώστε να προσφέρουν τις κατάλληλες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Το δεύτερο, ήταν η κατάργηση από τους νέους κανονισμούς του άρθρου 11 (1) με το οποίο δινόταν δικαίωμα στους ξενοδόχους να εκμισθώνουν ή να υπενοικιάζουν εστιατόρια ή άλλους χώρους των ξενοδοχείων σε τρίτους ξένους προς την επιχείρηση.
«Παρά την επιτυχία του Συνδικαλιστικού Κινήματος να προστατεύσουν όσον ήταν δυνατό τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν μπορεί να μην εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας, η οποία κατά τη γνώμη μας δεν εκσυγχρονίζει, αλλά αντίθετα ισοπεδώνει και δεν βοηθά την πολιτική στόχευση για ποιοτικό τουρισμό με την κατάργηση πολλών υποχρεωτικών κριτηρίων για την κατάταξή τους και την εισαγωγή εκατοντάδων προαιρετικών κριτηρίων», δήλωσε ο Γ.Γ. της ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ Λευτέρης Γεωργιάδης. Όπως είπε «εκτιμούμε ότι οι αλλαγές στοχεύσουν στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων και ουδόλως συμβάλλουν στην ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού μας.»
* Από τη νέα έκδοση του Εργατικού Βήματος