ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ ΣΤΗΝ 4Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ 19-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε  με οργή τη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζόμενων, η οποία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και φαίνεται συνεχώς να εντείνεται

 

 

ΟΜΙΛΙΑ  ΠΑΜΠΗ ΚΥΡΙΤΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΕΟ  ΣΤΗΝ 4Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΑΜΕ 19-20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

 

Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε  με οργή τη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των Ελλήνων εργαζόμενων, η οποία όχι μόνο συνεχίζεται αλλά και φαίνεται συνεχώς να εντείνεται.

 

Ταυτόχρονα όμως παρακολουθούμε  με περηφάνεια και τους σκληρούς, ασυμβίβαστους, μαχητικούς αγώνες του Ελληνικού ταξικού Συνδικαλιστικού κινήματος  με επικεφαλής το ΠΑΜΕ,  χάρη στους οποίους η ελληνική εργατική τάξη παραμένει όρθια, παρεμποδίζοντας και πολλές φορές ανατρέποντας τους  αντιλαϊκούς και αντεργατικούς σχεδιασμούς.

 

Eκ μέρους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ και των χιλιάδων μελών της Ομοσπονδίας μας, σας μεταφέρω τους θερμούς συντροφικούς και αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και  την ταξική μας αλληλεγγύη. 

 

Και στην δική μας χώρα οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Βιώνουμε και εμείς  τις επιπτώσεις των μνημονίων και των νεοφιλελεύθερων συνταγών της Τρόικας  που προωθεί με ενθουσιασμό η κυβέρνηση της δεξιάς.

 

Θέλω όμως να σας μεταφέρω   ότι όπως και εσείς έτσι και  η εργατική τάξη της Κύπρου, αντιστέκεται στην επίθεση.

 

Παρά τις  συνθήκες φόβου και εργασιακής ανασφάλειας έχουμε  καταφέρει όχι μόνο να  διατηρήσουμε και να ανανεώσουμε τις συλλογικές μας συμβάσεις, αλλά και να προστατέψουμε τους μεγάλους οργανισμούς κοινής ωφέλειας στον Ηλεκτρισμό και τις Τηλεπικοινωνίες, από την ιδιωτικοποίηση και την παράδοση τους στα ιδιωτικά  μονοπώλια. 

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

 

Σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα στην εύφλεκτη και διαχρονικά πολυτάραχη περιοχή μας, τα γεωπολιτικά παιχνίδια των ιμπεριαλιστών  συνεχίζονται και εντείνονται με  εισβολές και επεμβάσεις, με στόχο   την επιβολή με κάθε μέσο των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών τους συμφερόντων.

 

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει πολύ καλά από αυτά τα  παιχνίδια. Τα έχει ζήσει στο πετσί του.  Ιμπεριαλιστικής έμπνευσης ήταν η πολιτική του διαίρει και βασίλευε που οδήγησε στην όξυνση των εθνικιστικών ανταπαραθέσεων και των δικοινοτικών συγκρούσεων στο νησί μας,   Νατοϊκής έμπνευσης ήταν το  Αμερικανοκίνητο πραξικόπημα του Ιούλη του 1974 και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε με αποτέλεσμα την  για 42 τώρα χρόνια  βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας μας. 

   

Για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Κύπρου, ο αγώνας για λύση του κυπριακού και επανένωση του τόπου και του λαού μας, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.  

 

Αυτές τις μέρες  είναι σε εξέλιξη μια κρίσιμη  διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο μια αμοιβαία αποδεχτή συμφωνία.

 

Μαζί  με τα προοδευτικά τ/κ συνδικάτα, αναπτύσσοντας μια  πολύμορφη συνεργασία και κοινή δράση,  στηρίζουμε αυτή την διαπραγμάτευση.  Διεκδικούμε λύση η οποία να στηρίζεται σε αρχές, να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να υπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των κυπρίων και όχι οποιονδήποτε ξένων.  Να επανενώνει τον τόπο και το λαό μας στα πλαίσια ενός  ομόσπονδου  κράτους,  με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα και  να απαλλάσσει την χώρα μας από την ξένη στρατιωτική παρουσία. Λύση που  να  δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους, χωρίς κηδεμόνες και χωρίς προστάτες.  Να αφήνει πίσω τις άγονες εθνικιστικές αντιπαλότητες και να ανοίγει το δρόμο για ενωμένους κοινούς αγώνες με τους τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας  με ταξικό περιεχόμενο,  προσανατολισμένους στην προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης και του σοσιαλιστικού οράματος.

 

Σ’αυτό τον αγώνα, στηριζόμαστε ιδιαίτερα στην διεθνή αλληλεγγύη και συμπαράσταση.  Και θέλω με αυτή  την ευκαιρία να ευχαριστήσω ιδιαίτερα  το ΠΑΜΕ αλλά και ευρύτερα τους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας,   για την σταθερή και  διαχρονική τους στήριξη στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία.

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

                                                             

Τον περασμένο μήνα συμμετείχαμε μαζί,  ΠΑΜΕ και ΠΕΟ, στο Παγκόσμιο Συνδικαλιστικό Συνέδριο που διοργάνωσε η ΠΣΟ στο Ντέρπαν της Νότιας Αφρικής.

 

Εκεί εκατοντάδες  Συνδικάτα που εκπροσωπούν δεκάδες εκατομμύρια μέλη  από όλες τις ηπείρους, ανανεώσαμε την δέσμευση μας, ότι θα εντείνουμε τους αγώνες μας, θα ενισχύσουμε τον συντονισμό της δράσης μας και θα αναβαθμίσουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας,  ώστε  να ανταποκριθούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των εργαζομένων.   Οτι θα εργαστούμε σκληρά για  να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις και να ανοίξουμε δρόμους για ένα πιο φωτεινό μέλλον για την ανθρωπότητα. Για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την δημιουργία συνθηκών ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους τους λαούς.

 

Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί σε αυτό το δύσκολο δρόμο, στηρίζοντας ο ένας τον άλλο.  Εχοντας επίγνωση  ότι σήμερα ο συντονισμός και η ενότητα δράσης των εργαζομένων, τοπικά, περιφερειακά αλλά και παγκόσμια, είναι  ίσως όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίος.

 

Ευχόμαστε από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης σας  και σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας στους αγώνες σας για ένα καλύτερο μέλλον για το λαό και τους εργαζόμενους της Ελλάδας.

 

-Καλές επιτυχίες και καλούς αγώνες

-Ζήτω η ενότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ