Ομιλία Πάμπη Κυρίτση Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ

Ομιλία Πάμπη Κυρίτση
Γενικού Γραμματέα ΠΕΟ
Στην εκδήλωση βράβευσης των βετεράνων ΠΕΟ
Με την ευκαιρία των 80χρόνων
Λευκωσία, 24 Νοεμβρίου 2021

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Συναδέλφισσες /φοι
Σεβαστοί τιμώμενοι βετεράνοι

Απόψε είμαστε εδώ για να εκπληρώσουμε ένα χρέος τιμής απέναντι σε μια πλούσια και περήφανη ιστορική διαδρομή. Απέναντι όμως και στους πρωτοπόρους και τους οραματιστές που πίστεψαν στη δύναμη της τάξης τους και έβαλαν τις βάσεις για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Τις ρίζες του κινήματος μας τις βρίσκουμε μέσα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Όταν αρχίζουν να δημιουργούνται οι πρώτες εργατικές ενώσεις και ρίχνεται ο σπόρος της οργανωμένης συλλογικής δράσης και διεκδίκησης.

Σημαιοφόροι και πρωτεργάτες, οι πρωτοπόροι κομμουνιστές εργάτες, οι οποίοι φωτισμένοι από την εκθαμβωτική λάμψη της Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη στη Ρωσσία, συνειδητοποίησαν ότι η απελευθέρωση από την εξαθλίωση είναι δική τους υπόθεση και ότι η φτώχεια και η μιζέρια δεν καταπολεμούνται με προσευχές και παρακάλια αλλά με την οργάνωση, την ταξική συσπείρωση, την συλλογική διεκδίκηση.

Στις 16 του Νιόβρη έχουν κλείσει 80 χρόνια από τη πραγματοποίηση της Β’ Παγκύπριας Συντεχνιακής Συνδιάσκεψης. 194 αντιπρόσωποι, αντιπροσωπεύοντας τότε 7.500 περίπου οργανωμένους πρωτοπόρους, σε διάφορες σκόρπιες επαγγελματικές και κλαδικές οργανώσεις μαζεύτηκαν στο οίκημα του Σωματείου «Αγάπη» και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, σε μια Παγκύπρια Συντεχνιακή Οργάνωση. Δημιουργείται έτσι νέα δυναμική στις δυνατότητες διεκδίκησης των εργαζομένων και διαμορφώνεται ένα κίνημα πολύ πιο ισχυρό και σίγουρα πολύ πιο αποτελεσματικό από ότι προηγούμενα.

Επιτρέψετε μου σε αυτό το σημείο, να χαιρετήσω από καρδιάς την παρουσία εδώ των Τουρκοκύπριων συνδικαλιστών που εκπροσωπούν ολόκληρο το φάσμα του προοδευτικού συνδικαλιστικού κινήματος της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Έχουν κάθε λόγο να γιορτάζουν μαζί μας την ίδρυση του κυπριακού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί στην ιδρυτική του πράξη αλλά και στην ανάπτυξη του, μετείχαν ενεργά και μαχητικά πάρα πολλοί τουρκοκύπριοι πρωτοπόροι εργάτες. Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τα ονόματα όσων υπογράφουν την ιδρυτική διακήρυξη της ΠΣΕ για να το διαπιστώσει.

Για 80 ολόκληρα χρόνια η ΠΕΟ εργάζεται αδιάλειπτα και ακατάπαυστα για την κοινωνική πρόοδο, την ευημερία, την πολιτιστική και πνευματική ανάπτυξη των εργαζομένων. Για την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, για την δημοκρατία και την απαλλαγή από κάθε μορφή διάκρισης.
Με την ίδρυση της ΠΣΕ οι Άγγλοι αποικιοκράτες αναστατώνονται. Ο γίγαντας ξυπνά και ενεργοποιείται.

Η δεκαετία του 1940 δίκαια μπορεί να χαρακτηριστεί ως η πιο ηρωική και η πιο καθοριστική για την ανάπτυξη του Συνδικαλιστικού μας κινήματος

Αγώνας του τιμαρίθμου, αγώνας για την κοινωνική ασφάλιση και τα Συντεχνιακά Ιατρεία, αγώνας για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και κατοχύρωση της συλλογικής σύμβασης.

Στην δεκαετία του 50, την δεκαετία των μεγάλων απελευθερωτικών αγώνων σε όλο το κόσμο, η ΠΕΟ συνδυάζει τους κοινωνικούς και οικονομικούς αγώνες με την πάλη για την απαλλαγή της Κύπρου από τα αποικιοκρατικά δεσμά της.

Είναι η περίοδος που τα ακροδεξιά, σκοταδιστικά στοιχεία και στις δυο κοινότητες, επιβάλλουν κλίμα μισαλλοδοξίας, παίζοντας το παιχνίδι του ιμπεριαλισμού και προωθώντας την διαίρεση της χώρας και του λαού μας. Η ΠΕΟ αντιστέκεται σθεναρά όπως και ολόκληρη η Αριστερά στον φανατισμό και τις εθνικιστικές ακρότητες και δίνει εκατόμβες θυμάτων, χάνοντας από τα δολοφονικά πυρά μασκοφόρων του Γρίβα, σημαντικά συνδικαλιστικά στελέχη της, όπως τους Μιχάλη Πέτρου, Ηλία Τοφαρή, Α. Σακκά, Σ. Μένοικο κ.α..

Την ίδια στιγμή και με τον ίδιο στόχο διενεργούνται από τους Τ/κ εξτρεμιστικούς κύκλους δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους πιο ηρωικούς και δραστήριους Τ/κ συντρόφους μας όπως ο Αχμέτ Σατί, που ήταν Γραμματέας του Τ/κ Γραφείου της ΠΕΟ, ο Αχμέτ Ιμπραήμ, Φαζίλ Οντούρ, ο Αχμέτ Γκιουρκάν και Αηχαν Χικμέτ, Αχμέτ Γιαχυά και πολλοί άλλοι αγωνιστές της Ελληνοτουρκικής φιλίας, για να μπορέσουν να πετύχουν τον διαχωρισμό και την διαίρεση.

Σήμερα σε μια περίοδο που η διχοτόμηση κτυπά δυνατά την πόρτα μας, που η Τουρκία κλιμακώνει την αδιαλλαξία της και ζητά δυο κράτη και που οι χειρισμοί του προέδρου Αναστασιάδη, αποδυναμώνουν την πλευρά μας στο διεθνή χώρο και βοηθούν την Τουρκία να μένει στο απυρόβλητο, η ΠΕΟ μαζί με τα ταξικά προσανατολισμένα Τ/κ συνδικάτα συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα για λύση του κυπριακού και απαλλαγή από τη ξένη στρατιωτική παρουσία, για αποτροπή της διχοτόμησης και επανένωση της χώρας μας στα πλαίσια μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.
Συνεχίζει τους αγώνες για ζωή με αξιοπρέπεια όχι μόνο για τους λίγους αλλά για τους πολλούς, γι΄ αυτούς που με την εργασία τους δημιουργούν το πλούτο μέσα στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι απανωτές κρίσεις και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης,

Με σύνθημα ¨ΟΓΔΟΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ – ΔΥΝΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ¨, στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2021, μέσα σε πνεύμα κριτικό και αυτοκριτικό, σε πνεύμα μαχητικό, αντάξιο της ιστορίας μας, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας το 28ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας.

Κυρίαρχη προτεραιότητα μας ο αγώνας για υπεράσπιση της εργασίας με δικαιώματα και ρυθμισμένες μέσα από συλλογικές συμβάσεις εργασιακές σχέσεις. Για νομοθετική κατοχύρωση κατώτατου μισθού και ελάχιστων όρων εργοδότησης για όλους τους εργαζόμενους.

Για να μην φορτωθεί μονόπλευρα ο λογαριασμός και αυτής της κρίσης, στις πλάτες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων.

Για:
– Επαρκείς συντάξεις και αξιοπρεπή ζωή για τους συνταξιούχους και κατάργηση του πέναλτι του 12%.
– Στήριξη και προστασία του ΓΕΣΥ και των δημοσίων Νοσηλευτηρίων.
– Βελτιώσεις στο σύστημα που να το καθιστούν ακόμα πιο αποτελεσματικό και ισορροπημένο.
– Μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και πλήρη επαναφορά και καθολική εφαρμογή της ΑΤΑ
– Δημιουργία υποδομών φύλαξης και φροντίδας παιδιών και στήριξης της εργαζόμενης γυναίκας,
– Προγράμματα κοινωνικής στέγης
– Πιο ουσιαστική φροντίδα για τους ανάπηρους και περισσότερη στήριξη στα πολυμελή νοικοκυριά και στα νοικοκυριά με φοιτητές.
– Πολιτικές εξάλειψης των διακρίσεων και των ανισοτήτων.

Το Συνέδριο μας δεν θα αναδείξει μόνο τους διεκδικητικούς μας στόχους, θα αξιολογήσει και τη δράση μας. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και την σκληρή επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, διατηρήσαμε τις συμβάσεις μας και επιβάλλαμε συνέχιση της διαδικασίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Καταφέραμε να ανατρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της CYTA και της ΑΗΚ. Πετύχαμε να διασώσουμε το θεσμό της ΑΤΑ που βρέθηκε στο στόχαστρο και σήμερα που η ακρίβεια ξαναχτυπά και απειλεί ξανά την αγοραστική δύναμη των μισθών, προετοιμαζόμαστε για τον αγώνα της πλήρους επαναφοράς της. Παρεμβήκαμε αποτελεσματικά και πετύχαμε μέτρα και σχέδια στήριξης των εργαζομένων και διασφάλισης των θέσεων εργασίας κατά την διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας.

Ανανεώσαμε τις 2 μεγάλες κλαδικές συμβάσεις στην Οικοδομική και Ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπου πετύχαμε όχι μόνο βελτιώσεις στους όρους απασχόλησης αλλά και τη νομοθετική κατοχύρωση βασικών προνοιών τους επιτυχία η οποία ανοίγει δρόμο για όλες τις υπόλοιπες κλαδικές συμβάσεις και μας ενισχύει σημαντικά στη μεγάλη προσπάθεια να πετύχουμε στον διάλογο που άνοιξε πρόσφατα, ως αποτέλεσμα της πίεσης και επιμονής μας, νομοθετικές ρυθμίσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Για να μπορέσουν αυτοί οι διεκδικητικοί στόχοι να υλοποιηθούν, για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά και να διευρύνουμε της κατακτήσεις μας, προϋπόθεση είναι η ενότητα και η συσπείρωση των εργαζομένων και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης μεταξύ τους, η αντίσταση στον ρατσισμό και την ξενοφοβία και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αξιών του διεθνισμού και του ανθρωπισμού. Προϋπόθεση είναι ταυτόχρονα και η ενίσχυση της οργανωτικής βάσης της ΠΕΟ, η οργάνωση νέων τόπων δουλειάς και η εγγραφή νέων μελών.

Ο στόχος μας είναι να πραγματοποιήσουμε ένα δημιουργικό και παραγωγικό συνέδριο, αντάξιο της ιστορίας και του κύρους του κινήματος μας, με την συμμετοχή των εργαζομένων μέσα σε ένα πνεύμα κριτικό αλλά και αυτοκριτικό. Σε ένα πνεύμα μαχητικό, προχωρώντας μπροστά, ενωμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι
Γιορτάζοντας τα 80χρόνα από την ίδρυση της ΠΣΕ-ΠΕΟ, πρώτα –πρώτα υποκλινόμαστε με σεβασμό, στους σκαπανείς και στους βετεράνους μας, στους αγωνιστές της εργατικής τάξης που αφιέρωσαν με αφοσίωση και αυτοθυσία ολόκληρο το είναι τους, για να ιδρυθεί και να ωριμάσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Που έθεσαν το συλλογικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό και οικοδόμησαν ένα στέρεο σπίτι με γερούς θεμελιούς. Τους αξίζει τιμή και δόξα.

Με τελετές όπως τη σημερινή, που δεκάδες βετεράνοι μας θα παραλάβουν το παράσημο των 80 χρόνων ζωής και δράσης της ΠΕΟ, αναδεικνύονται οι ισχυροί δεσμοί που δένουν το κίνημα μας με την Κυπριακή εργατική τάξη. Καταγράφεται έτσι η ιστορική συνέχεια και συνέπεια στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, τοποθετείται στις πραγματικές του διαστάσεις ο ρόλος των εργαζομένων ως του ουσιαστικού δημιουργού της κοινωνικής προόδου.

Τιμούμε όπως αρμόζει το λαμπρό παρελθόν μας, γιατί από εκεί αντλούμε δυνάμεις και όραμα για το μέλλον.
Τη σπίθα που άναψαν οι πρωτοπόροι θα την κρατήσουμε ζωντανή, φωτεινή και σπινθηροβόλα, για να μας καθοδηγεί στους αγώνες για ένα κόσμο καλύτερο, ένα κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, χωρίς δυστυχία και χωρίς εκμετάλλευση.

Τιμή και δόξα στους πρωτοπόρους
Ζήτω τα 80χρονια ζωής και δράσης της ΠΕΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ